Kan man få kreditkort som student?
Det korta svaret är: Ja.
När man ansöker om kreditkort så görs det alltid en kreditprövning hos UC (Upplysningscentralen) för att ta reda på att man har tillräckligt god privatekonomi för att få handla på kredit.
Kortutgivaren kräver att man har någon form av inkomst för att kunna få ett kreditkort. Studiemedel från CSN räknas tyvärr inte som inkomst, det innebär att man inte kan få kreditkort som student med endast studielån eller studiebidrag.
För den sakens skull behöver det inte vara kört att skaffa kreditkort som student, det gäller bara att du har någon annan form av inkomst utöver ditt studiemedel. Du behöver knappast ha fast anställning, har du extrajobb och sidoinkomster som totalt kommer upp i 100 000 kr om året finns det goda möjligheter att skaffa ett kreditkort om man väljer ett som ställer lite lägre krav.
Utöver krav på inkomst behöver man även välja ett kort med lägre åldersgräns. Det finns exempelvis kreditkort som kräver att man är minst 23 år gammal.
Så fungerar kreditkort för studenter
Ett kreditkort för studenter fungerar precis som ett vanligt kreditkort. Kortet har en kreditgräns som är ett tak för hur mycket du får handla. Alla dina kortköp under månaden samlas på en månadsfaktura som skickas ut i mitten av nästkommande månad. Betalar du hela beloppet på fakturan behöver du inte betala någon ränta, då räknas det som att du har utnyttjat dina "räntefria dagar".
Väljer du att delbetala fakturan kan du betala endast en del av fakturan och betala resten senare, men du behöver då betala ränta på skulden tills dess att den är helt avbetald.
Fördelar med kreditkort för studenter
Även om många förknippar kreditkort med skuldsättning så är det inte hela sanningen. Har man bara koll på sin privatekonomi kan snarare kreditkortet bli ett bra komplement som kan underlätta för dig som student att få pengarna att räcka till. Det gäller att använda kreditkortet på rätt sätt, gör man det kan man istället spara pengar med kortet.
- Du kan betala alla dina köp senare utan ränta. Har studiemedlet tagit slut kan du ändå köpa mat. Se bara till att du sen försöker betala hela din kreditkortsfaktura för då blir räntan 0 %.
- Utnyttja rabatter, bonusar och cashback. Det finns kreditkort med olika bonus- och lojalitetsprogram. Man får då tillbaka pengar när man handlar som vanligt.
- Försäkringar ingår. Köper du resa med ditt kreditkort så ingår normalt en reseförsäkring.
- Du kan delbetala om du verkligen inte har råd att betala kortfakturan.
Vilka studenter bör skaffa kreditkort?
För att kreditkortet ska vara en bra lösning som förenklar vardagen, och inte bli till ett problem med allt mer skuldsättning, är det viktigt att tänka på några saker.
Du bör endast skaffa kreditkort som student om du vet med dig att du har bra koll på din privatekonomi. Har du tidigare haft problem med att du har tagit lån som du sen haft svårt att betala av bör du antagligen inte skaffa ett kreditkort. Du behöver ha inkomst utöver studiemedel för att kunna ha råd att betala din kreditkortsräkning.
Om du har dåligt med pengar just nu, men vet att ditt ekonomiska läge kommer se bättre ut framöver, kan också kreditkort vara en bra lösning. Det kan handla om att du just nu haft väldigt mycket utgifter, men att du vet att du kommer kunna leva till lägre kostnader framöver så att du inte kommer ha några problem att betala av utgifterna då istället.
Du bör bara använda ditt kreditkort till att betala “nödvändiga” saker som mat, hygienartiklar, busskort och liknande. Även om studentlivet är kul med fester, alkohol och sena nätter bör du absolut inte använda ditt kreditkort för sådant. Använder man sitt kreditkort när man är ute och festar är det lätt hänt att man handlar för betydligt mer än man tänkt sig.
Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?
Kortio anser att Re:member Flex är bästa kreditkortet för studenter. Anledningen är att det ställs låga krav så att även en student kan få kortet. Det räcker med sidoinkomster och extrajobb på minst 8 333 kr brutto i månaden så kan du faktiskt få kreditkortet.
Re:member Flex har även ett bra bonusprogram som ger cashback hos över 300 anslutna butiker. De flesta butikerna erbjuder 5 - 10 % återbäring som kommer in på kontot i månaden efter som dras från fakturabeloppet. Här finns även möjligheten att köpa studentlitteratur till rabatt då flera bokhandlare som Adlibris, Bokus, Bokbörsen och Akademibokhandeln är anslutna. Du betalar inte heller någon årsavgift med kreditkortet, så det kostar ingenting att ha det liggandes i plånboken.
Nackdelen med Re:member Flex är att du behöver vara minst 20 år gammal för att kunna ansöka.
Är du inte det kan du istället ansöka om Resurs Classic som även det är ett relativt enkelt kort att få med låga krav. Här räcker det att vara 18 år gammal och även detta kreditkortet är gratis utan årsavgift. Med Resurs Classic har du upp till 60 dagars räntefria dagar och kortet går att lägga till Google Pay och Apple Pay för smidiga mobilbetalningar.