Det är i dagsläget inte möjligt att koppla Swish till kreditkort. Anledningen är att ditt Swishkonto är kopplat till ditt mobilnummer som sen i sin tur är kopplat till ditt bankkonto. Med ett kreditkort har du inget traditionellt bankkonto utan istället ett kreditutrymme. Det finns inget stöd för att koppla ett kreditutrymme till Swish.

Så fungerar Swish

Swish är en mobilapp som används för att kunna föra över pengar direkt mellan privatpersoner eller från privatperson till företag. Swish har funnits sedan 2012 och togs fram som ett gemensamt projekt av de svenska storbankerna - Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna.

Det som har gjort Swish så populärt är både snabbheten, enkelheten och smidigheten. Överföringar sker i realtid och genom att du alltid ser vem som är betalningsmottagare samt måste godkänna betalningen med BankID innebär det att säkerheten är väldigt hög. För att swisha fyller du i mottagarens mobilnummer och pengarna förs sen över till hens bankkonto. När det gäller företag så har de speciella företagsnummer och här ser du istället företagsnamnet i samband med din överföring.

Det är helt gratis för privatpersoner att använda Swish, det kostar varken något att ansluta sig eller för att skicka eller ta emot pengar. Eventuella avgifter står företaget du betalar till eller banken för.

Swish har kommit att bli en standardlösning när det gäller att överföra pengar mellan privatpersoner. Med tanke på att kontanter blir allt ovanligare och att såpass många svenskar är anslutna till Swish (över 8,5 miljoner användare i Sverige) är det vanligt att man swishar varandra när man t.ex. splittar en nota eller köper något från en annan privatperson.

Såhär kan du föra över pengar till och från kreditkort

Du kan däremot indirekt skicka pengar till och från ett bankkort om det finns ett sådant kopplat till ditt bankkonto. Har du t.ex. SEB debetkort kopplat till ditt bankkonto och Swishkonto kommer en swishöverföring hamna på ditt konto som du då får tillgång till genom ditt betalkort.

Du kan även i vissa fall överföra pengar från ditt kreditkort till ditt bankkonto. På så sätt kan du överföra pengar från kreditkortet som du sen får tillgång till genom Swish. Detta går exempelvis att göra genom Swedbank. Tänk på att avgifter och/eller ränta alltid tillkommer om du överför pengar från kreditkortet till banken.

Vill du överföra pengar till ett kreditkort genom Swish går inte det heller att göra direkt utan pengarna behöver överföras från ett bankkonto där man fyller bankgiro eller plusgiro samt OCR-nummer till kortutgivaren (samma uppgifter som finns på kreditkortets månadsfaktura).

Vanliga frågor och svar om Swish och kreditkort

Kan man koppla kreditkort till Swish?
Hur skaffar jag Swish?
Hur gör jag för att överföra pengar till Swish från kreditkort?
Kan jag byta bankkort som är kopplat till Swish?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2023-02-21 Senast uppdaterad: 2023-05-31