Så skaffar du ett virtuellt kreditkort
När du skaffar ett virtuellt kreditkort är det lite skillnad på hur du går tillväga beroende på om du skaffar ett vanligt kreditkort du kan använda digitalt eller om du skaffar ett helt virtuellt kort från en neobank som Lunar eller Revolut.
Skaffar du ett vanligt kreditkort där du även får ett digitalt kort går ansökan till så här:
Klicka dig vidare till kortutgivaren och fyll i de uppgifter som efterfrågas, t.ex. adress, mobilnummer och din månadsinkomst.
- Då kortet är ett kreditkort kommer det att tas en kreditupplysning på dig som behöver gå igenom för att du ska få kortet.
- Är allt som det ska (du har tillräckligt bra kreditvärdighet) kan du ofta bli godkänd på några minuter. Du kan då direkt få tillgång till ditt virtuella kort och då betala direkt, antingen genom att manuellt fylla i kortuppgifterna eller lägga till din e-plånbok så att du kan betala med mobilen.
Skaffar du istället ett virtuellt kort från en neobank är ansökningen lite annorlunda. Då det i flera fall är debetkort (utan kredit) behövs ingen kreditupplysning göras, men då bankerna i vissa fall är hemmahörande utanför Sverige efterfrågas istället mer information om dig.
Det finns inget direkt digitalt kreditkort utan UC utan är man ute efter ett sådant behöver man välja ett digitalt betalkort utan kreditutrymme.
- Klicka dig vidare till kortutgivaren och ange den informationen som efterfrågas
- Verifiera din identitet om det behövs. Är kortutgivaren svensk kan det räcka med BankID, i vissa andra fall kan man behöva ta en selfie och foto på ID-kort.
- När du blivit godkänd laddar du ner appen (om sådan finns). Här kan du se alla korttransaktioner, föra över pengar och se alla kortuppgifter för ditt virtuella kort.
Tänk på att om kortutgivaren är utländsk gäller inte den svenska insättningsgarantin. Det betyder inte att dina pengar är oskyddade då det även andra länder har liknande skydd, det kan dock vara en lite krångligare process om kortutgivaren mot förmodan skulle gå i konkurs.
För fem passar virtuella kreditkort?
Virtuella kreditkort är en smart lösning när du handlar online hos ett ställe du inte riktigt litar på. Detta speciellt om du använder virtuella kort som fungerar som engångskort där kortet hela tiden får en ny CVC-kod. Kommer någon åt dina kortuppgifter kan de ändå inte använda sig av ditt kort eftersom kortuppgifterna har ändrats.
Digitala kort är även bra för dig som inte behöver något fysiskt kort, att inte behöva skicka ut något betalkort i posten gör att kortutgivaren får mindre utgifter och det går därmed att få kortet billigare. Det är därför flera virtuella kort går att få gratis utan fast avgift.
Det är även bra med dig som behöver ett kreditkort direkt. Till skillnad från kreditkort som måste skickas hem med posten får du direkt tillgång till dina kortuppgifter så att du kan betala med kortet direkt.
Alternativ till virtuella kreditkort
Som alternativ till virtuella kort finns olika digitala tjänster. Hit hör Curve som egentligen inte är något virtuellt kreditkort men kan vara en smart lösning om ditt betalkort inte har stöd för e-plånböcker.
Tjänsten fungerar som ett virtuellt betalkort fast med skillnaden att Curve inte har något konto eller kreditutrymme utan du väljer istället ett underliggande kort som pengarna ska dras ifrån. Du kan på så sätt koppla på ditt vanliga bankkort eller kreditkort till Curve och kan för varje köp med din e-plånbok välja vilket kort som ska användas. I gratisvarianten finns stöd för två olika betalkort.
Ytterligare ett annat alternativ till virtuella kort är att använda en betaltjänst likt Paypal. Här kan du både lägga till kreditkort, debetkort eller bankkonto och sen välja varifrån pengarna ska dras när du handlar online.