Mikael Nilsson sammanfattar
Om du är ute efter det billigaste kortet på marknaden är Lunar Standard kortet för dig. Detta är eftersom kortet saknar årsavgift, valutapåslag och uttagsavgift. Dessutom tillkommer en hög sparränta på 3,25%.
Lunar är en digital bank som ger ut tre olika debetkort. När man skaffar Lunar får man dels deras app, ett bankkonto och ett tillhörande förbetalt kort kopplat till kontot. Beroende på vilket kort man väljer så ingår olika förmåner.
Med Lunar slipper man både valutapåslag och uttagsavgift, det gör att korten lämpar sig väldigt väl för att ha med sig på resan eller för att handla online i utländska butiker. Korten har inte heller någon uttagsavgift, så du behöver inte betala någon avgift om du tar ut kontanter i bankomater varken i Sverige eller utomlands.
Företaget Lunar är danskt (heter Lunar Bank A/S) och grundades 2015 i danska Århus där de även har sitt huvudkontor. Sedan 2018 finns företaget även etablerat i Sverige med lokalt kontor i Stockholm. Lunar har dansk banklicens vilket bland annat innebär att den europeiska insättningsgarantin gäller på belopp upp till ca 1 miljoner SEK.
Lunar erbjuder gratis bankkonto med tillhörande Visa-kort. Via appen ges tillgång till en rad funktioner och tjänster så som exempelvis budget och automatisk budgetuppföljning, hög sparränta och möjlighet till investeringar. Enkelt, användarvänligt och gratis.
Genom att de erbjuder allt från privatlån till olika investeringsalternativ har de ett mycket brett utbud av finansiella tjänster.
Standardkortet är gratis medan Premium och Pro har årsavgift. Alla ger tillgång till smidiga tjänster via appen men Premium och Pro har fler förmåner och färre begränsningar. Korten är kompatibla med Google Pay och Apple Pay. Läs mer om korten nedan.
Lunar erbjuder ett debetkort vilket innebär att pengar dras direkt från anslutet konto vid betalning. I appen väljs sedan vilken nivå, och därmed antal förmåner, som önskas ingå. Inget av korten har valutaväxlingspåslag eller uttagsavgift.
Lunar Standard är ett kort utan årsavgift som ger tillgång till grundläggande utbud av privatekonomiska tjänster. Via appen går det exempelvis att skapa budget, kategorisera utgifter, investera i olika tillgångar samt få hög sparränta.
Lunar Premium har samtliga fördelar som Standard men ger även exempelvis tillgång till fler konton, fler kort, abonnemangsöversikt, samt reseförsäkring.
Efter att Lunar köpte upp Lendify (2021) har lån kunnat erbjudas direkt via appen. Det är privatlån på upp till 500 000 kr och möjlighet till återbetalning på upp till 15 år.
Lunar erbjuder en av Sveriges högsta sparräntor på konton med rörlig ränta och därmed fria insättningar och uttag. Exempelvis erbjöd de 1,05 % i ränta, i början av 2022, vilket kan jämföras mot storbankerna som vid samma tillfälle gav 0,1 – 0,2 % som mest.
Även inom investeringar har Lunar ett fördelaktigt utbud. Det går att köpa aktier och EFT:er. En fördel är att investering i aktier kan ske partiellt vilket innebär att en hel aktie inte måste köpas. En nackdel är att courtageavgiften är 25 kr medan det hos Avanza och Nordnet går att handla för courtage på 1 kr.
Via deras systerföretag, Lunar Block, erbjuds även handel i kryptovalutor. Detta till en handelsavgift på 1 – 2,5 % av handelsbeloppet.
Ett ytterligare investeringsalternativ är att investera i P2P-lån. Med andra ord privatlån som förmedlas via plattformen Lendify, vilken är integrerad med Lunar. Via andrahandsmarknaden kan även dessa lån köpas/säljas vilket gör det möjligt att riskjustera sin investeringsportfölj.
Med Lunar-appen kan du göra inställningar för ditt kort, spara och investera pengar. Du får en bra överblick över din ekonomi och lägga till ytterligare kort som du kan koppla till olika konton. Med Premium och Pro kan du ha både flera kort och flera konton, du kan själv välja vilket eller vilka kort som ska vara associerade med vilket konto, på så sätt kan du t.ex. ha ett debetkort för matinköp och ett annat kort för att ha med dig på resan.
Du behöver ha pengar insatta på ditt konto för att använda dig av Lunar-kortet då det är ett så kallat förbetalt kort (utan kredit). För pengarna du har insatta på ditt konto får du sparränta (f.n. 2,25 %) som betalas ut automatiskt varje månad.
I appen kan du få hjälp att spara ihop pengar genom att lägga till olika regler för hur du ska spara. Du väljer först syftet med ditt sparande och hur mycket pengar du vill spara ihop. Du kan sen antingen sätta in pengar manuellt, med automatisk överföring eller genom att runda upp alla dina kortköp så att “växeln” hamnar på sparkontot. På så sätt blir det både enklare och roligare att spara ihop pengar. Du får även ränta på pengarna i sparmålet, något som gör att du uppnår sparmålet ännu snabbare.
Om du vill investera dina insatta pengar går det att genom appen öppna ett aktie- och fondkonto där du kan köpa aktier och ETF:er. Kontot är ett så kallat ISK-konto som öppnas hos Saxo Bank. Courtaget (avgiften) för att handla aktier ligger på 25 kr. Det går även att investera i kryptovalutor som Bitcoin med Lunar Block. Inget av detta är aktiverat från början utan det behöver du ansöka om för att lägga till.
Samtliga funktioner i Lunar-appen:
Med Lunar-korten Pro och Premium ingår en kompletterande reseförsäkring med bagageförsäkring. Det ingår ingen försäkring med Standard-kortet. Försäkringen är från Moderna Försäkringar (som i sin tur är en del av Trygg-Hansa) och gäller på resor som varar upp till 30 dagar.
Försäkringen gäller för dig som är kortinnehavare och på resor över hela världen som utgår från Sverige. Har du Pro så gäller reseförsäkringen även för familjen som medföljer inklusive barn på upp till 20 år.
Försäkringen täcker följande:
Lunar är ett bra kort att ha med sig på resan, både eftersom du slipper valutapåslag, uttagsavgift men även den kompletterande reseförsäkringen som ingår automatiskt om du köper resan med kortet (Premium och Pro).
Valutapåslag vid utlandsresan kan annars bli till en ganska stor avgift. Växlingsavgiften ligger vanligtvis på runt 2 - 3 % för kreditkort.
Exempel: Har man utgifter på 30 000 kr utomlands med ett kreditkort med 3 % valutapåslag innebär det 900 kr i avgift. Det slipper man betala om man istället har med sig Lunar som resekort.
Med reseförsäkringen som ingår med Lunar Premium och Lunar Pro är du extra skyddad på resan då du får ersättning utbetald om t.ex. ditt bagage blir försenat eller om du på grund av exempelvis sjukdom inte kan åka iväg som planerat. Tänk bara på att du även bör ha en vanlig reseförsäkring då försäkringen som ingår är kompletterande och inte fullständig.
Det kan vara en god idé att även ha med sig ett kreditkort på resan eftersom Lunar är debetkort. Även om du enkelt och kostnadsfritt kan fylla på kortet med Swish är det jobbigt om pengarna tar slut utomlands. Ett kreditkort med kreditutrymme kan vara skönt att ha med sig som en extra trygghet, även om man inte behöver använda det.
Du behöver uppfylla följande grundkrav för att kunna skaffa Lunar:
Du kan alltså skaffa Lunar även med betalningsanmärkning och även om du t.ex. har massa skulder. Anledningen är att Lunar-korten inte har något kreditutrymme så då behöver inte någon kreditupplysning göras.
Klicka dig vidare till Lunar och fyll i ditt mobilnummer
Du får nu en nedladdningslänk skickad via SMS för att ladda ner Lunar-appen (till antingen App Store eller Google Play beroende på vilken mobil du har).
Fyll i din e-postadress, din ålder och välj ett fyrsiffrigt lösenord som du vill använda för att logga in i appen (detta blir inte din PIN-kod).
Slutför ansökningen genom att godkänna villkoren med BankID.
Ditt fysiska kort kommer på posten inom någon vecka.
Redan innan du har fått hem ditt Lunar VISA-kort kan du börja använda dig av appen och där lägga till virtuellt kort. Med Standard ingår ett virtuellt kort för onlinebetalningar, med Pro och Premium kan man lägga till tre kort.
Är du osäker på vilket Lunar-kort du ska välja kan du alltid börja med det kostnadsfria bankkortet för att sen uppgradera om du känner att du saknar funktioner. Du kan enkelt uppgradera genom appen.
När man skaffar Lunar-appen och öppnar sitt konto så får man välja mellan tre olika kort, eller kanske snarare paket: det kostnadsfria Lunar Standard (0 kr/månad), Lunar Premium (79 kr/månad) och Lunar Pro (149 kr/månad).
Lunar Standard är helt utan månadsavgift, med kortet får man dels ett fysiskt betalkort och ett virtuellt kort för onlinebetalningar. Trots att kortet är gratis så är det även avgiftsfritt vad gäller valutaväxling och kontantuttag. Det som gratiskortet framför allt saknar är försäkringar, samt möjligheten att lägga till fler kort och fler konton.
Uppgraderar man till Lunar Premium så ingår det hela tre VISA debetkort som går att koppla till tre olika konton. Det går även att lägga till upp till tre virtuella kort för säkra onlinebetalningar. De virtuella korten fungerar precis som riktiga kort fast med skillnaden att de inte finns på “riktigt”. Som Premium-kortinnehavare kan man både skapa och delta i gemensamma konton, man kan få ersättningskort gratis om man råkar tappa bort det samt så ingår en begränsad reseförsäkring.
Slutligen finns det exklusiva Lunar Pro där man utöver de tre VISA-korten även får ett metallkort i rostfritt stål med lasergravering. Med Pro går det att skapa hela sex olika konton och man får en mer omfattande reseförsäkring som betalar ut högre ersättning och vid fler olika situationer.
Standard | Premium | Pro | |
Månadsavgift | 0 kr/månad | 79 kr/månad | 149 kr/månad |
Valutapåslag | 0 % | 0 % | 0 % |
Uttagsavgift | 0 kr | 0 kr | 0 kr |
Sparränta | 2,25 % | 2,25 % | 2,25 % |
Reseförsäkring | Nej | Ja, begränsad | Ja |
Antal debetkort | 1 | 3 | 3 |
Antal konton | 1 | 3 | 6 |
Ersättningskort | 149 kr | 0 kr | 0 kr |
Kort i metall | Nej | Nej | Ja |
Lunar har tyvärr ingen bonus på något av sina kort, är man ute efter att få pengar tillbaka på sina kortköp får man därför välja något annat kort. Det finns vissa bonuserbjudanden man kan få som Lunar-kund, det kan handla om rabatter på hotellbokningar, ljudböcker, kläder och hyrbilar. Utbudet av rabatter är dock än så länge väldigt begränsat.
Om du vill få cashback och återbäring när du handlar med ditt kort rekommenderar vi istället Re:member Flex. Det är ett kreditkort som samarbetar med över 300 butiker online där de kan erbjuda upp till 25 % rabatt. Handlar du med kreditkortet hos någon av butikerna får du avdrag på din månadsfaktura.
Re:member Flex är dessutom utan årsavgift så det kostar ingenting att bara ha kortet, eventuella avgifter tillkommer istället när du använder kortet. Precis som Lunar har även Re:member Flex en reseförsäkring som ingår. Tänk bara på att det är ett kreditkort, väljer du att delbetala din faktura behöver du betala ränta tills dess att hela skulden är återbetald.
Standard | Pro | Premium | |
Kontantuttag / dag | 5 000 kr | 5 000 kr | 5 000 kr |
Kontantuttag / 30 dagar | 15 000 kr | 25 000 kr | 25 000 kr |
Max. kortköp/dag | 30 000 kr | 70 000 kr | 70 000 kr |
Max. kortköp/månad | 90 000 kr | 210 000 kr | 210 000 kr |
Det danska fintech-företaget Lunar Way grundades 2015. Deras affärsidé var då, i likhet med idag, att erbjuda smidiga finansiella tjänster och på detta sätt konkurrera mot traditionella banker. Redan året efter lansering fick företaget utmärkelsen ”Challenger Banks” vid det europeiska eventet ”European Fintech Awards”. År 2019 fick de europeisk banklicens.
Företaget har sedan start bytt namn till enbart Lunar och det är under detta varumärke som de är kända i Sverige. År 2022 angav företaget att de hade över 400 000 användare.
År 2021 köpte Lunar upp låneplattformen Lendify och kunde därmed bredda sitt utbud av finansiella tjänster med både lån och investeringar i lån.
Lunar är sammanfattningsvis ett riktigt bra kort för dig som vill ha ett bankkort med smarta funktioner, sparränta och med låga avgifter. Den främsta fördelen med Lunar-korten är att de är utan valutapåslag och uttagsavgift, de är därmed extra fördelaktiga att ha med på resan då man slipper betala onödiga avgifter. Det är även utan avgift att sätta in pengar med Swish, en smidig lösning för att snabbt sätta in pengar på kontot.
Många väljer Lunar tack vare den smarta appen som medföljer. Här finns praktiska funktioner som hjälper till att nå olika sparmål. Det går att göra inställningar så att pengar automatiskt läggs undan vid kortköp, som man sen dessutom får ränta på.
Ytterligare en sak vi gillar med Lunar är att även gratiskortet är bra, då man både får fysiskt och virtuellt kort samt tillgång till nästan alla funktioner i appen. Detta är ingen självklarhet, hos många likvärdiga förbetalda kort som Revolut och N26 ingår bara ett virtuellt kort om man väljer gratisalternativet.
Nackdelen med Lunar är att avsaknaden av något bonus- eller lojalitetsprogram. Det går inte att samla ihop bonuspoäng på sina köp eller liknande. Det går inte heller att få kredit på kortet, så även om man använder Lunar som resekort är det bra att ha med sig ett annat kort med kredit så att man inte helt plötsligt står utan möjlighet att betala om det inte finns pengar på kortet.
Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.