Tui är en av världens största researrangör med både egna hotell, flygplan, resebolag och kryssningsfartyg. Genom Tui (tidigare Fritidsresor) kan man boka paketresor och charterresor över hela världen där fokus ligger på varmare länder i Sydeuropa och Thailand.
Tui Sverige erbjuder sedan några år tillbaka kreditkortet Tui Card som är extra förmånligt för resor i allmänhet och Tui-resor i synnerhet. Med kreditkortet, som är gratis utan årsavgift, får man alltid minst 500 kr rabatt på sin resa, poäng på alla kortköp, prioriterad ombordstigning vid boarding och en reseförsäkring som ingår automatiskt.
Kortet är ett Visa-kort som går att använda över hela världen, både i butiker och online. Det går att ansöka om upp till 100 000 kr i kredit. Vid ansökningen väljer du själv hur mycket kreditutrymme du vill ha, det kan hända att du blir beviljad ett lägre belopp om du inte har tillräckligt god kreditvärdighet.
Tui Card ges ut av norska kreditbolaget DNB Bank ASA. Den svenska delen av DNB ger även ut andra kreditkort som Refunder Pay samt ett flertal kort nischade för olika bil- och fordonsmärken som Mazdakortet, Peugeotkortet och Hyundaikortet.
När du betalar din resa med Tui Card så får du alltid minst 500 kr rabatt när du bokar genom Tui. Sen när du reser blir du även prioriterad - du får Fast Track så att du får gå före i kön vid boarding på planet vid avresan från Sverige.
Förutsättningen för att få rabatten är att du bokar minst 90 dagar innan avresa och att resan är en paketresa med både flyg och hotell.
Med Tui Card får du poäng på alla dina kortköp, oavsett om du köper din resa med kortet. shoppar kläder online eller bara handlar mat i affären. Varje krona du handlar med kortet ger en bonuspoäng. Värdet på bonuspoängen är 1 % av summan du handlar för, så 1 000 poäng är exempelvis värda 10 kr. Handlar du Taxfree eller ombord på flyget så får du dubbla poäng för det du köper, alltså 2 % av köpesumman.
När du kommit upp i minst 10 000 poäng (motsvarar att du har handlat för 10 000 kr) kan du lösa in poängen. Du kan antingen använda poängen för att betala delar av din resa som du bokar hos Tui, få presentkort till Tui eller lägga till olika extratjänster i samband med resan som att få checka in väskan, få mat på planet, transfer till hotellet eller få ett välkomstpaket som väntar på rummet när du kommer fram.
Dina ihopsamlade poäng är giltiga under 3 års tid. Det finns några undantag för korttransaktioner som inte berättigar till poäng:
När du handlar med ditt Tui Card har du alltid upp till 55 dagars räntefri kredit. Det innebär att om du betalar dina kortköp först i slutet av nästkommande månad och om du då betalar hela fakturan utgår ingen ränta eller avgifter.
Du kan även välja räntefri delbetalning om du köper din resa hos Tui och betalar med Tui-kortet. Du får då en delbetalningsplan där du betalar av skulden på 6 månader, den enda avgiften som tillkommer är uppläggningsavgiften på 295 kr. Den effektiva räntan är därmed inte 0 % men den är betydligt lägre än vanligt och ligger på runt 5 %.
Om du har skött dina månadsinbetalningar i minst tre månaders tid kan man få utnyttja två betalningsfria månader under ett års tid. Månaderna får inte vara efterföljande. Under en betalningsfri månad behöver du inte betala din kortfaktura, avgifter och ränta läggs på ditt konto som du istället får betala nästa månad.
Vill du inte betala hela din kreditkortsfaktura kan du välja att endast betala 1/20 (minst 100 kr) och delbetala resten av skulden. Här tillkommer dock en ränta på f.n. 24,10 %.
Om du betalar minst 75 % av din resa med kortet så ingår automatiskt en kompletterande reseförsäkring med avbokningsskydd. Försäkringen gäller både dig som är kortinnehavare samt familj inklusive barn som bor hemma upp till 22 år. Även medresenärer som är med i resebokningen är inkluderade i försäkringen.
Reseförsäkringen är framtagen av det schweiziska försäkringsbolaget Zurich Insurance Group, och det är också dit du vänder dig om du vill göra en skadeanmälan. De har svenskt telefonnummer.
I reseförsäkringen så ingår följande:
Försäkringen gäller på alla resor från Sverige oavsett om du bokar genom Tui eller inte. Tänk på att alltid spara kvitto för utgifter som du kan visa upp när du ska ansöka om ersättning.
Dessutom ingår tanka fel-försäkring med upp till 3 000 kr om du skulle råka tanka din bil med fel drivmedel. Denna delen av försäkringen har inte så mycket med resa att göra då det bara gäller för din egen bil, inte för hyrbil.
Tui Card är ett kreditkort som verkligen är anpassat för att resa, speciellt om det gäller en Tui-resa. Detta då man både får rabatt på resan, kan delbetala räntefritt, får gå före i kön på flygplatsen och har ett reseskydd som ingår med försäkringen.
Dessutom är kortet helt gratis, det tillkommer varken någon årsavgift eller annan kostnad för att få hem kortet. Avgifter som däremot tillkommer är valutapåslaget på 1,5 % och uttagsavgiften på 30 kr. Detta är helt rimliga avgifter som ligger i linje med, eller något under, avgifterna hos liknande kreditkort.
Om man inte har för avsikt att resa med Tui är kortet inte lika förmånligt. Visserligen så kan man ändå utnyttja reseförsäkringen för andra resor men de ihopsamlade poängen kan endast användas hos Tui så de har man annars ingen nytta för.
En nackdel med Tui Card är att det krävs relativt hög årsinkomst för att få kortet beviljat - man behöver ha minst 300 000 kr i årlig inkomst för att kunna få det beviljat. Vi tycker även att det är dåligt att ta ut en avgift på 25 kr för e-faktura (45 kr för pappersfaktura), detta är en avgift som väldigt få andra kortutgivare har.
Ytterligare en nackdel med kortet är att det saknar stöd för mobilbetalningar, det går varken att lägga till kortet till Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Ett sätt att komma runt det problemet är att använda Curve där man kan lägga till kortet för mobila betalningar. Curve är en helt fristående tjänst utan koppling till Tui, vill man lägga till maximalt två kort är det kostnadsfritt.
2024-04-07