P.F.C Freemium
RatingRating RatingRatingRating
Årsavgift
0 kr
Maxkredit Debetkort
Effektiv ränta 0,00 %
Stefan Bengtsson 2023-11-10

Fördelar

 • Inget valutapåslag utomlands
 • Fria automatuttag utomlands (upp till 1 000 kr/mån)
 • Ingen årsavgift

Nackdelar

 • Inga försäkringar

Kredit & Avgifter

 • Årsavgift 0 kr
 • Korttyp Mastercard
 • Uttagsavgift 1,50 %
 • Valutapåslag 0 %
 • Minsta belopp att betala 0,00 % (min 0 kr)

Mobila betalningsmetoder

 • Google pay
 • Apple pay
 • Samsung pay

Krav

 • Minst 18 år

P.F.C. har avslutat sina kort och det går inte längre att skicka in ansökan om P.F.C. korten.

PFC kallar numera sitt gratiskort för "PFC Kort". Det är gratis att både ladda ner appen och beställa sitt kort, det är först när man uppgraderar till en betalplan som man behöver betala månadsavgift.

Kortet ges ut av svenska fintech-bolaget P.F.C Technology AB som numera är en del av Svea Ekonomi. Över 100 000 svenskar har idag ett betalkort från P.F.C.

Recension av P.F.C Freemium

Debetkortet som ingår i P.F.C Freemium är ett fysiskt kort samt ett så kallat virtuellt kort som du lägger i din e-plånbok och kan användas i kortterminaler och online. Du kan även betala online genom att helt enkelt fylla i kortuppgifterna precis som du hade gjort med ett vanligt Mastercard, dina kortuppgifter hittar du i P.F.C-appen.

Med P.F.C Freemium behöver du varken betala något valutapåslag eller uttagsavgift (upp till 1 000 kr). Du sätter enkelt och kostnadsfritt in pengar på kontot med Swish. Kortet är ett debetkort men det finns även möjlighet att koppla på kontokredit.

Så skaffar du PFC kortet

Det är enkelt att komma igång med PFC och beställa hem ditt gratiskort. Så här går ansökningsprocessen till steg för steg:

 1. Klicka dig vidare till PFC genom att klicka på "Ansök nu".
 2. Klicka på "Hämta appen" så dyker det upp en QR-kod som du scannar med mobilen
 3. Du kan nu ladda ner den kostnadsfria P.F.C-appen. Har du en iPhone kommer du till App Store, har du Android skickas du istället vidare till Google Play.
 4. Öppna upp appen och välj att identifiera dig med BankID.
 5. Fyll därefter i ditt mobilnummer för att få en verifieringskod via SMS och fyll sedan i din e-postadress.
 6. Du får därefter dubbelkolla att dina adressuppgifter och inkomstuppgifter stämmer. PFC behöver uppgifterna för att veta vart de ska skicka ditt Mastercard debetkort.
 7. Slutligen behöver du godkänna villkoren genom att signera med BankID. Efter att du har gjort det har ditt PFC-konto skapats och du får inom kort hem ditt kort på posten.

P.F.C appen ger dig koll på din vardagsekonomi

Det som P.F.C verkligen har satsat mest på är sin app som ingår med kortet. Det många uppskattar med P.F.C-appen är möjligheten att skapa sparmål och att sen automatiskt spara pengar dit. Detta automatiska sparande går till som så att du kan ställa in att varje gång du betalar med kortet så sätts en liten summa in till ditt sparande.

Ytterligare en smart funktion är budget-funktionen som gör att du kan begränsa hur mycket du vill köpa för kortet varje månad. P.F.C hjälper dig sen att hålla dig inom budgeten. Appen hjälper dig även med vardagsekonomin genom att varje månad ge dig en sammanställning över vad du lägger dina pengar på så att du får bättre koll.

Följande funktioner finns i appen:

 • Skapa sparmål
 • Sätt en budget så du inte handlar för mer än du tänkt
 • Automatiskt sparande där 5, 10 eller 20 kr läggs undan automatiskt varje gång du handlar med kortet
 • Insikter som sammanfattar på ett tydligt och snyggt sätt hur du har spenderat pengar under månaden
 • Få pushnotiser vid varje kortköp
 • Koppla på extratjänster som Flex med upp till 10 000 kr i kredit eller ansök om större privatlån
 • Kortinställningar (Ändra PIN-kod, frys kortet, beställ nytt kort m.m.)

Du kan även göra alla dina kortinställningar via appen som att se och ändra din PIN-kod, frysa ditt kort, beställa nytt kort och se dina kortuppgifter. Det går även att uppgradera kortet till P.F.C Premium, skaffa P.F.C Duo (där man delar kontot med sin partner) och barnkortet P.F.C Junior.

Är FPC kortet bra att ha med sig utomlands?

Med P.F.C slipper du både valutapåslag eller uttagsavgift. Du behöver alltså inte betala något extra om du handlar med kortet utomlands eller i butiker på nätet med annan valuta än svenska kronor. Det tillkommer inte heller någon avgift om du tar ut pengar i en uttagsautomat upp till 1 000 kr i månanden. Tar du ut mer pengar än så tillkommer en avgift på 1,5 %.

Är man ofta ute och reser bör man ta hänsyn till vilket valutapåslag som ens betalkort har. I dagsläget är det inget gratis prepaid-kort som har valutapåslag (Lunar, Revolut, N26) vilket gör att PFC-kortet inte skiljer sig åt gällandet detta. Det spelar därmed ingen större roll vilket debetkort du har med dig utomlands, utan det är då egentligen bättre att titta på andra kortegenskaper.

Jämför du däremot PFC-kortet med kreditkort så är det större skillnader. Det finns inget kostnadsfritt kreditkort (utan årsavgift) som också är utan valutapåslag. PFC-kortet kan därmed bli ett bra kompletterande kort att ha med sig utomlands för att spara pengar på växlingsavgifter.

Att du har totalkoll över PFC-kortet genom appen är också en bra egenskap utomlands. Du kan ställa in så du får pushnotiser vid varje korttransaktion, skulle t.ex. någon obehörig på något sätt ha kommit åt dina kortuppgifter kommer du direkt att se det och kan spärra kortet via appen. Du kan även enkelt fylla på kortet utomlands vid behov direkt genom att swisha in pengar dit.

Stöd för mobilbetalningar med P.F.C Freemium

Genom att lägga till ditt P.F.C Freemium kort till Googles digitala plånbok Google Pay eller Apples digitala plånbok Apple Pay kan du betala med mobilen. På så sätt kan du använda dig av kreditkortet utan att du behöver ha med dig det rent fysiskt, något är väldigt bra eftersom detta kort just är ett virtuellt kort.

Med de digitala plånböckerna kan du dels betala online hos e-butiker som har stöd för Google Pay eller Apple Pay i sin checkout och i alla moderna kortterminaler med kontaktlös betalning. Du håller då fram din smartphone, smartklocka eller annan enhet nära kortläsaren.

Möjligt att koppla på kredit till kortet

P.F.C är ett så kallat debetkort eller förbetalt kort, men det finns faktiskt möjlighet att koppla på ett kreditutrymme på kortet, så det i praktiken fungerar som ett kreditkort. Denna tjänsten heter "Flex" och kreditutrymmet är på upp till 10 000 kr.

Genom att Flex på kortet innebär det att även om du inte har tillräckligt med pengar på kortet så kan du då istället handla på kredit. Det är först när kreditutrymmet utnyttjas som du behöver betala något för det. Att bara ha Flex aktiverat utan att du använder krediten kostar inget.

Utnyttjar man krediten så kostar detta 5 kr per dag, och ökar med ytterligare 5 kr per dag till man når gränsen på 60 kr per månad. En utnyttjad kredit på 10 000 kr som man betalar av på ett år motsvarar en effektiv årsränta på 13,84 %.

Du behöver själv ansöka om Flex och då görs det en kreditupplysning på dig. För att ha Flex behöver man vara minst 20 år och klara av den kreditprövningen som görs.

Få ut mer av PFC-kortet genom att uppgradera

Om du inte känner att det som ingår med PFC-kortet räcker kan du uppgradera till en betalplan. Du får då betala en månadsavgift för kortet men får samtidigt tillgång till fler funktioner och lägre avgifter. PFC har tre olika uppgraderingar man kan välja mellan:

 • PFC Premium - Det är här PFC:s mest populära betalplan. Med PFC Premium får man upp till 10 000 kr i fria bankomatuttag per månad, möjligheten att både ställa in månadsbudget och veckobudget, tillgång till exklusiva erbjudanden i appen genom "Deals" och hela 10 olika sparmål.
 • PFC Junior - Med Junior kan du för 20 kr i månaden skaffa bankkort till dina barn. Som förälder och vårdnadshavare får du sen koll på precis hur barnet har använt kortet, du kan välja att låsa kortet vid behov och kan enkelt sätta in veckopeng eller månadspeng till barnets konto. PFC Junior är för barn 5 - 18 år och du behöver själv ha PFC Premium för att kunna lägga på denna extratjänst. Juniorkortet är ett smart sätt att få barnet att förstå pengars värde, sparande och vardagsekonomi. Priset gäller för ett barn, att lägga till ytterligare syskon kostar inget.
 • PFC Duo - Slutligen finns PFC Duo som är ett gemensamt kort och konto som passar par med delad ekonomi. Man har då ett konto men två kort, perfekt för både gemensamma inköp som när man storhandlar mat eller sparar till en gemensam semesterresa. Duo kostar från 35 kr/månaden (billigare om man väljer längre prenumerationstid än per månad)

Sammanfattning - Är P.F.C Freemium ett bra betalkort?

P.F.C Freemium är ett bra betalkort för dig som vill ha ett gratis (virtuellt) kort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift. Det finns även möjlighet att använda kortet som kreditkort genom att koppla på Flex som är kostnadsfritt kreditutrymme som du bara betalar för om du utnyttjar det.

En nackdel med P.F.C Freemium är ett inga försäkringar ingår med kortet. Det brukar förvisso inte ingå i gratis bankkort men ändå värt att tänka på. Inte heller P.F.C Premium har några försäkringar kopplade till sitt kort. Det gör att om du har tänkt att boka en semesterresa så är det bättre att använda ett annat betalkort. Det finns flera kreditkort där reseförsäkring ingår automatiskt när du bokar din semesterresa.

Kortet har inte heller något bonussystem eller cashback.

Som du kan se har P.F.C Freemium en del begränsningar. Som alternativ finns Lunar Standard som är både ett fysiskt + virtuellt kort och kan alltså använda båda vid betalningar. Dessutom tillkommer en hög sparränta.

Vanliga frågor om P.F.C Freemium

Vad är P.F.C. kortet?
Kan man ta ut pengar med sitt P.F.C. kort?
Hur mycket kostar ett P.F.C. kort?
Är P.F.C. kort gratis?
Hur kontaktar jag PFC kundtjänst?
Är PFC kort verkligen gratis?

Vi frågade P.F.C. varför man bör skaffa deras kort, och detta är vad de hade att säga:

"Som gratisanvändare hos P.F.C. får du ett kostnadsfritt debetkort som går att använda överallt där Mastercard accepteras. Få tillgång till flera av P.F.C.s populära funktioner. Anslut det till Apple Pay eller Google Pay och kom igång direkt."

- P.F.C. (Personal Finance Co.)

Jämför mot liknande kort

P.F.C Freemium P.F.C Freemium
 • Inget valutapåslag utomlands
 • Fria automatuttag utomlands (upp till 1 000 kr/mån)
 • Ingen årsavgift
Rocker Plus Rocker Plus
 • Upp till 5% cashback
 • Upp till 1,5% sparränta
Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
 • Bonuspoäng eller cashback på alla köp.
 • Ingen kontantuttagsavgift.
 • Kan kopplas till Apple Pay, Fitbit Pay och Garmin Pay.
Collector Easyliving Collector Easyliving
 • 0% valutapåslag.
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd.
 • Collector bjuder på första årsavgiften (195 kronor) när du ansöker via Kortio.
 • Evenemangsförsäkring och leveransförsäkring när du handlar på nätet.

Användarrecensioner

Skriv ett omdöme

Öppettider

 • Måndag -
 • Tisdag -
 • Onsdag -
 • Torsdag -
 • Fredag -
 • Lördag -
 • Söndag -

Kontaktuppgifter

 • Företagsnamn PFC Technology AB
 • Org.nummer 556851-3112
 • Adress Hälsingegatan 47
 • Postnummer 113 31
 • Ort Stockholm
 • Telefon 08-662 96 00
 • E-post -