P.F.C. har avslutat sina kort och det går inte längre att skicka in ansökan om P.F.C. korten.
PFC kallar numera sitt gratiskort för "PFC Kort". Det är gratis att både ladda ner appen och beställa sitt kort, det är först när man uppgraderar till en betalplan som man behöver betala månadsavgift.
Kortet ges ut av svenska fintech-bolaget P.F.C Technology AB som numera är en del av Svea Ekonomi. Över 100 000 svenskar har idag ett betalkort från P.F.C.
Debetkortet som ingår i P.F.C Freemium är ett fysiskt kort samt ett så kallat virtuellt kort som du lägger i din e-plånbok och kan användas i kortterminaler och online. Du kan även betala online genom att helt enkelt fylla i kortuppgifterna precis som du hade gjort med ett vanligt Mastercard, dina kortuppgifter hittar du i P.F.C-appen.
Med P.F.C Freemium behöver du varken betala något valutapåslag eller uttagsavgift (upp till 1 000 kr). Du sätter enkelt och kostnadsfritt in pengar på kontot med Swish. Kortet är ett debetkort men det finns även möjlighet att koppla på kontokredit.
Det är enkelt att komma igång med PFC och beställa hem ditt gratiskort. Så här går ansökningsprocessen till steg för steg:
Det som P.F.C verkligen har satsat mest på är sin app som ingår med kortet. Det många uppskattar med P.F.C-appen är möjligheten att skapa sparmål och att sen automatiskt spara pengar dit. Detta automatiska sparande går till som så att du kan ställa in att varje gång du betalar med kortet så sätts en liten summa in till ditt sparande.
Ytterligare en smart funktion är budget-funktionen som gör att du kan begränsa hur mycket du vill köpa för kortet varje månad. P.F.C hjälper dig sen att hålla dig inom budgeten. Appen hjälper dig även med vardagsekonomin genom att varje månad ge dig en sammanställning över vad du lägger dina pengar på så att du får bättre koll.
Följande funktioner finns i appen:
Du kan även göra alla dina kortinställningar via appen som att se och ändra din PIN-kod, frysa ditt kort, beställa nytt kort och se dina kortuppgifter. Det går även att uppgradera kortet till P.F.C Premium, skaffa P.F.C Duo (där man delar kontot med sin partner) och barnkortet P.F.C Junior.
Med P.F.C slipper du både valutapåslag eller uttagsavgift. Du behöver alltså inte betala något extra om du handlar med kortet utomlands eller i butiker på nätet med annan valuta än svenska kronor. Det tillkommer inte heller någon avgift om du tar ut pengar i en uttagsautomat upp till 1 000 kr i månanden. Tar du ut mer pengar än så tillkommer en avgift på 1,5 %.
Är man ofta ute och reser bör man ta hänsyn till vilket valutapåslag som ens betalkort har. I dagsläget är det inget gratis prepaid-kort som har valutapåslag (Lunar, Revolut, N26) vilket gör att PFC-kortet inte skiljer sig åt gällandet detta. Det spelar därmed ingen större roll vilket debetkort du har med dig utomlands, utan det är då egentligen bättre att titta på andra kortegenskaper.
Jämför du däremot PFC-kortet med kreditkort så är det större skillnader. Det finns inget kostnadsfritt kreditkort (utan årsavgift) som också är utan valutapåslag. PFC-kortet kan därmed bli ett bra kompletterande kort att ha med sig utomlands för att spara pengar på växlingsavgifter.
Att du har totalkoll över PFC-kortet genom appen är också en bra egenskap utomlands. Du kan ställa in så du får pushnotiser vid varje korttransaktion, skulle t.ex. någon obehörig på något sätt ha kommit åt dina kortuppgifter kommer du direkt att se det och kan spärra kortet via appen. Du kan även enkelt fylla på kortet utomlands vid behov direkt genom att swisha in pengar dit.
Genom att lägga till ditt P.F.C Freemium kort till Googles digitala plånbok Google Pay eller Apples digitala plånbok Apple Pay kan du betala med mobilen. På så sätt kan du använda dig av kreditkortet utan att du behöver ha med dig det rent fysiskt, något är väldigt bra eftersom detta kort just är ett virtuellt kort.
Med de digitala plånböckerna kan du dels betala online hos e-butiker som har stöd för Google Pay eller Apple Pay i sin checkout och i alla moderna kortterminaler med kontaktlös betalning. Du håller då fram din smartphone, smartklocka eller annan enhet nära kortläsaren.
P.F.C är ett så kallat debetkort eller förbetalt kort, men det finns faktiskt möjlighet att koppla på ett kreditutrymme på kortet, så det i praktiken fungerar som ett kreditkort. Denna tjänsten heter "Flex" och kreditutrymmet är på upp till 10 000 kr.
Genom att Flex på kortet innebär det att även om du inte har tillräckligt med pengar på kortet så kan du då istället handla på kredit. Det är först när kreditutrymmet utnyttjas som du behöver betala något för det. Att bara ha Flex aktiverat utan att du använder krediten kostar inget.
Utnyttjar man krediten så kostar detta 5 kr per dag, och ökar med ytterligare 5 kr per dag till man når gränsen på 60 kr per månad. En utnyttjad kredit på 10 000 kr som man betalar av på ett år motsvarar en effektiv årsränta på 13,84 %.
Du behöver själv ansöka om Flex och då görs det en kreditupplysning på dig. För att ha Flex behöver man vara minst 20 år och klara av den kreditprövningen som görs.
Om du inte känner att det som ingår med PFC-kortet räcker kan du uppgradera till en betalplan. Du får då betala en månadsavgift för kortet men får samtidigt tillgång till fler funktioner och lägre avgifter. PFC har tre olika uppgraderingar man kan välja mellan:
P.F.C Freemium är ett bra betalkort för dig som vill ha ett gratis (virtuellt) kort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift. Det finns även möjlighet att använda kortet som kreditkort genom att koppla på Flex som är kostnadsfritt kreditutrymme som du bara betalar för om du utnyttjar det.
En nackdel med P.F.C Freemium är ett inga försäkringar ingår med kortet. Det brukar förvisso inte ingå i gratis bankkort men ändå värt att tänka på. Inte heller P.F.C Premium har några försäkringar kopplade till sitt kort. Det gör att om du har tänkt att boka en semesterresa så är det bättre att använda ett annat betalkort. Det finns flera kreditkort där reseförsäkring ingår automatiskt när du bokar din semesterresa.
Kortet har inte heller något bonussystem eller cashback.
Som du kan se har P.F.C Freemium en del begränsningar. Som alternativ finns Lunar Standard som är både ett fysiskt + virtuellt kort och kan alltså använda båda vid betalningar. Dessutom tillkommer en hög sparränta.
"Som gratisanvändare hos P.F.C. får du ett kostnadsfritt debetkort som går att använda överallt där Mastercard accepteras. Få tillgång till flera av P.F.C.s populära funktioner. Anslut det till Apple Pay eller Google Pay och kom igång direkt."
- P.F.C. (Personal Finance Co.)