Refunder Pay erbjuder bonus i form av cashback på alla köp, oavsett om du handlar mat, köper busskort eller betalar för utlandsresa. Dessutom får du upp till 42% cashback i över 1000 butiker hos Refunder.se. Din återbäring betalas ut som riktiga pengar direkt till ditt konto. Kortet är helt gratis första året och erbjuder även allt från drivmedelsrabatt till flera olika försäkringar.
Använder du ett kreditkort med bonus blir du belönad när du använder ditt kort. Betalar du med kortet samlar du nämligen samtidigt ihop bonuspoäng som kan lösas in mot resor, produkter, värdecheckar eller presentkort. Det finns även kreditkort med återbäring som bonus, genom att använda kortet får du då rabatt på din nästa faktura.
Genom att välja rätt bonuskort - som den här typen av kreditkort med bonussystem även kallas - finns det både pengar att spara och rabatter att utnyttja.
Det unika med kreditkort med bonus är kortet har ett bonussystem där man samlar bonuspoäng eller får andra förmåner när man handlar med det. Insamlade poäng som du sedan kan växla mot bonuscheckar, handla för i en poängshop eller få tillbaka som återbäring (rabatt) på din nästa faktura.
Varje krona du spenderar med kreditkortet ger en viss bonusprocent. Procentsatsen ligger ofta på mellan 0,5 - 2 %, men det viktiga är inte vilken procent du får utan vad du kan använda poängen till, då alla kreditkorten har sina egna poängsystem.
I övrigt fungerar bonuskortet precis som ett vanligt kreditkort - du har ett kreditutrymme som pengarna dras ifrån när du handlar. Du kan både shoppa i fysiska butiker och online, både i Sverige och utomlands och kortet kan inkludera reseförsäkring och ha andra fördelar. Det som utmärker korten är alltså själva bonussystemet.
Många har en negativ bild av kreditkort då räntan är hög om man betalar sin månadsfaktura för sent eller väljer att delbetala. Men använder man sitt kreditkort med bonus på “rätt” kan man istället spara pengar och förbättra sin ekonomi.
För att kunna få ett kreditkort med bonus behöver du vara:
Olika kortutgivare ställer så klart olika krav, men generellt är det låga krav på kreditvärdighet för att få ett kreditkort. Istället för att bli nekad kan det bli så att du får ett lägre kreditutrymme än det du har ansökt om. Om din kreditvärdighet förbättras kan du senare ansöka om större kreditutrymme.
Kreditkort kan ha olika typer av bonussystem och poängsystem. I huvudsak finns följande varianter:
Ett vanligt bonussystem för kreditkort är poängsystem där du får poäng vid betalningar med kortet som kan användas för att lösa in mot resor eller produkter i en poängshop. För varje spenderad krona med de här korten får du en viss bonusprocent.
Som tidigare nämnt är inte procentsatsen det viktigaste utan vad man kan använda poängen till. På “Mina sidor” eller på din månadsfaktura kan du normalt se hur många poäng du har samlat ihop. Du kan sen spendera poängen i kortutgivarens poängshop när du har tillräckligt med poäng för att växla in mot det som du vill ha.
Kreditkort med cashback har ett bonussystem som ger återbäring vilket innebär att du får pengar tillbaka när du handlar. Bonuspoängen du samlar på dig under månaden gör så att du får avdrag på din nästa månadsfaktura.
Exempel: Ett kreditkort som ger 0,5 % bonus som återbäring innebär det att om du har handlat för 10 000 kr under månaden så får du 50 kr rabatt på nästa faktura.
Det finns även kreditkort som ger dig rabatt i vissa butiker. I sådana fall har kreditkortsutgivaren samarbete med butikskedjor där de har förhandlat fram rabatter för sina kunder. Rabatten gäller förutsatt att man gör köpet med sitt kreditkort.
Ett av de mest populära rabattkorten på marknaden är Re:member Flex kreditkort som ger rabatt i över 300 anslutna butiker, här finns allt från små e-butiker till stora butikskedjor och varumärken som Björn Borg, CDON, Hemköp och Stor & Liten.
Det finns även “hybridvarianter” som både ger rabatt och har poängsystem. Du kan då handla till rabatt i butiken samtidigt som du samlar bonuspoäng.
Slutligen finns det bonuskort som ges ut av matvarubutiker och drivmedelsstationer. Dessa kort ger framför allt bonus på köp hos den egna butikskedjan och du samlar bonus när du tankar på en viss bensinstation eller gör dina matinköp i en viss livsmedelsbutik.
Bonuskorten för mat och drivmedel finns både som kreditkort och som bonuskort utan möjlighet att betala med där man visar upp sitt kort för att registrera bonuspoäng och få tillgång till rabatter.
Det är viktigt att tänka på att kreditkortsbonusen inte gäller för alla köp. Även om olika kortutgivare har sina egna villkor är det vanligt att följande transaktioner är undantagna från bonus:
Det viktigaste när man väljer kreditkort med bonus är att välja ett kort som är anpassat efter ens livssituation och shoppingvanor. Det är ingen idé att skaffa ett bonuskort med rabatter om rabatterna endast ges i butiker där du inte normalt handlar.
Reser du mycket utomlands bör du välja ett kreditkort för resor som ger extra mycket bonus vid köp av flygbiljetter, rabatter på hotell eller som gärna har låga, eller inga, avgifter för valutapåslag. Shoppar du mycket på nätet finns det bonuskort som ger rabatt på alla handlar. Det finns även kreditkort som samarbetar med olika butiker och erbjuder därför extra bra priser just hos dem.
Först och främst bör du alltså se över dina shoppingvanor. Det kan du göra genom att titta på dina senaste månadsfakturor eller logga in och hämta kontoutdrag från din bank och sen kategorisera dina utgifter.
Gör en snabb uträkning av hur mycket poäng eller återbäring du hade fått med ett visst kreditkort. Har du utgifter varje månad på 5 000 kr och kortet ger en generell cashback på 0,5 % hade du alltså fått 25 kr i rabatt varje månad. Inte mycket pengar, men om kortet är utan årsavgift och du ändå hade gjort samma inköp är det fördelaktigt att få extra pengar tillbaka.
Har du mycket utgifter från stormarknader, vilket är vanligt bland barnfamiljer, kan du sannolikt spara mycket pengar genom att välja ett matkort, alltså ett bonuskort från matkedjan du brukar göra dina storköp ifrån.
Du bör sammanfattningsvis välja det kreditkortet med ett bonussystem som gynnar dig bäst utifrån vad du brukar lägga dina pengar på.
Kreditkort har i regel en hög ränta om man inte betalar sin kortfaktura i tid. Se därför till att betala räkningen inom de räntefria dagarna, då behöver du inte betala någon ränta trots att du har utnyttjat krediten under månaden.
För dig som verkligen vill kunna samla ihop så mycket bonus som möjligt är det ett bra tips att skaffa flera bonuskort. På så sätt kan du maximera dina bonuspoäng vid varje köp genom att använda det kreditkort som ger bäst bonus för just det köpet.
Du kan då exempelvis använda dig av ett matkort när du handlar i en viss matvaruaffär för att ta del av alla rabatter, bonuspoäng och erbjudanden som kortet erbjuder. Du kan sedan använda ett bensinkort med drivmedelsrabatt när du tankar bilen.
När du sen köper en resa väljer du det kreditkortet som ger mest resepoäng eller det kort som ger den mest omfattande reseförsäkringen. Slutligen använder du ett kreditkort som ger en generellt bra bonus för resterande köp.
Det finns ofta möjligheten att skaffa extrakort så att fler familjemedlemmar kan samla bonuspoäng och utnyttja kreditkortets fördelar. Extrakortet är kopplat till samma kreditutrymme och är en bra lösning för par med delad ekonomi.
Extrakort kan man antingen ansöka om i samband med att man skaffar kreditkortet eller lägga till senare, det kan tillkomma en mindre avgift för att få extrakortet.
Om du är bonusmedlem hos någon större matvarukedja, som ICA, Hemköp eller Willys, kan du i vissa fall koppla ditt bonusmedlemskap till ditt kreditkort. På så sätt kan du få dubbel bonus när du betalar med kortet.
Viktigt att tänka på:
Kreditkort med bonus finns både med och utan årsavgift. Även om kort utan årsavgift så klart lockar är det inte säkert att det är det bästa kortet för dig. Räkna ut hur mycket bonus du hade fått ihop om du fortsätter att ha samma utgifter som nu, och jämför bonusbeloppet med kreditkortets fasta avgifter.
Sen är det även viktigt att tänka på att bonusen bara är en faktor när du väljer kreditkort. Det finns även många andra egenskaper kreditkortet har som är viktiga att ta i beaktning:
Om du väljer ett bra kreditkort med bonus som samtidigt har andra avgifter kan det i slutändan bli en dålig affär för dig. Har du ett exempelvis ett bonuskort med valutapåslag och handlar mycket utomlands kommer valutapåslaget sannolikt vara högre än bonusen du får.
Nästan alla kreditkort har en inkluderad reseförsäkring som gäller om du betalar minst 50 % av resans pris med kortet. Detta är en väldigt fördelaktig försäkring som ger ersättning vid förlorat bagage, förseningar och sjukdom. Dubbelkolla så att ditt bonuskort har denna försäkring.
Ett av hyfsat få kort som ger återbäring i rena kronor i Sverige är Komplett Bank Mastercard. Kortet ger olika bonuspoäng beroende på hur mycket man handlar för och ger mer poäng om man handlar hos Komplett.se:
Alla köp hos Komplett | 4% bonus |
Alla köp över 20 000 kr | 1% bonus |
Övriga köp över 100 kr | 0.5% bonus |
Om du då under en månad köper ett par hörlurar hos Komplett.se för 1 500 kr ger det 60 bonuspoäng (4 % bonus). Köper du en semesterresa för 25 000 kr i en klumpsumma ger det ytterligare 250 poäng (1 % bonus). Utöver det har du 5 000 kr i spridda inköp med kortet under månaden som alla har varit på minst 100 kr så ger detta 25 poäng (0,5 % bonus).
I detta räkneexemplet får man totalt 60 + 250 + 25 poäng = 335 poäng. 100 bonuspoäng motsvarar 100 kr och ger då ett avdrag på din nästa faktura med 300 kr.
Tänk på att Komplett har en begränsning på 500 poäng per månad (samt 2 000 poäng per år), mer cashback än så är inte möjligt att få.
Det är inte bara vid köp där du använder ditt fysiska kreditkort som du samlar ihop poäng om du har ett bonuskort. Handlar du på nätet eller har anslutit ditt kreditkort till din elektroniska plånbok får du bonus även vid dessa köp, förutsatt att du har anslutit ditt kreditkort dit.
Ta reda på att ditt kreditkort har stöd för den betaltjänsten du vill kunna använda. Som exempel har Komplett Banks kreditkort stöd för både Apple Pay och Google Pay.
Norwegians kreditkort har utöver stöd för Apple Pay och Google Pay även stöd för betalningar med smart- och träningsklockor genom Garmin Pay och Fitbit Pay.