Bäst kreditkort med cashback 2024

 • Bäst för resa Bank Norwegian kreditkort
  Jämför kort
  Bank Norwegian kreditkort
  RatingRatingRatingRatingRating
  Cashpoints eller cashback på alla köp Välj mellan att samla CashPoints (till flygresor) eller få cashback på alla köp.
  Årsavgift
  0 kr
  Maxkredit 150 000 kr
  Effektiv ränta 24,35 %
  Kortfakta & Krav
  • Kortfakta
  • Årsavgift 0 kr
  • Högsta kredit 150 000 kr
  • Ränta 21,99 %
  • Effektiv ränta 24,35 %
  • Räntefritt 45 dagar
  • Korttyp Visa
  • Uttagsavgift 0 %
  • Valutapåslag 1,99 %
  • Aviavgift 45 kr (0 kr e-faktura)
  • Påminnelseavgift 60 kr
  • Förseningsavgift 95 kr
  • Övertrasseringsavgift 0 kr
  • Minsta belopp att betala 3,00 % (min 300 kr)
  • Krav
  • Minst 18 år
  • Anställning
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Mobila betalningsmetoder
  • Google pay
  • Apple pay
  • Samsung pay
  För- & nackdelar
  • Fördelar
  • Bonuspoäng eller cashback på alla köp
  • Ingen kontantuttagsavgift
  • Kan kopplas till Apple Pay, Fitbit Pay och Garmin Pay
  • Nackdelar
  • Max cashback på 500kr/år
  • Inget extrakort
  • Ingen dagligvaruförsäkring
  Vad vi tycker om kortet

  Malin Lundin sammanfattar

  Bank Norwegian kreditkort är verkligen ett bra val för dig som gillar att resa med Norwegian. Det erbjuder flygbonus på alla köp, vilket gör att varje inköp kan bidra till billigare framtida resor. Det är en smidig och lönsam lösning för alla som vill samla bonuspoäng och använda dem för att få ner kostnaderna på sina flygbiljetter.

  Men kortet är inte bara bra för resor. Det är också ett bra kort för vardagsköp eftersom du kan välja att få cashback på alla dina transaktioner. Kortet har alltså många fördelar samtidigt som det är kostnadsfritt.

Varför lita på oss?

Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

Vad är kreditkort med cashback?

Ett kreditkort med cashback är ett kreditkort där du får en del av dina inköp tillbaka som pengar. När du använder kortet för att handla genererar varje köp en viss procentandel av cashback, vanligtvis mellan 1% och 5% av det spenderade beloppet. Till exempel, om du handlar för 1000 kr med ett kreditkort som erbjuder 2% cashback, får du 20 kr tillbaka. Cashbacken samlas vanligtvis över tid och kan sedan antingen användas för att minska din kreditkortsräkning, överföras till ditt bankkonto eller användas för andra belöningar, beroende på villkoren för ditt kreditkort. Det är ett sätt för kreditkortsföretag att belöna sina kunder och uppmuntra dem att använda deras kort för inköp.

Så fungerar kreditkort med cashback

Det förekommer att kreditkort har olika bonussystem eller förmånsprogram. Cashback är ett sådant förmånsprogram och innebär att när man handlar med kortet får en viss procent tillbaka i återbäring. Detta är både ett sätt för kortutgivarna att belöna sina trogna kunder och även ett sätt att uppmuntra dem till att använda och betala med kreditkortet.

I praktiken fungerar cashback som så att man får ett avdrag på sin nästkommande månadsfaktura. Rabatten dras normalt helt automatiskt och är inget du behöver tänka på. Det kan i undantagsfall finnas andra sätt som cashbacken betalas ut, exempelvis som en värdekupong som du själv löser in.

Om du har ett debetkort med cashback får du ingen månadsrabatt på fakturan utan du får istället pengar insatta på ditt konto månadsvis. Hos flera kortutgivare kan du direkt se hur mycket cashback du har samlat ihop under månaden i deras app eller genom att logga in på “Mina sidor”.

Exempel: Du har ett kreditkort med cashback som ger 0,5 % på alla köp. Under månaden har du handlat för 5 000 kr med ditt kreditkort. Du får nu 5 000 x 0,005 = 25 kr rabatt på månadsfakturan som istället blir på 4 975 kr.

Skillnaden på bonuskort och cashback

Har man ett kreditkort med bonus så blir man också belönad när man använder kortet. Men till skillnad från bonuskort - där man omvandlar ihopsamlade poäng till resor eller produkter - så får man med ett cashback kort rena pengar/kontanter tillbaka.

För de flesta personer så är cashback kort till mer nytta eftersom pengarna man får inte är villkorade på något sätt. Däremot kan man med bonuskort få höga rabatter i specifika butiker eller många bonuspoäng t.ex. när man köper flygresor från ett visst bolag. Vid sådana fall kan ett bonuskort vara bättre då man i dessa fall helt enkelt sparar mer pengar.

Cashbackkort passar dig som:

Ett kreditkort med cashback passar dig som vill spara pengar varje gång du handlar och vill ha flexibilitet att använda de sparade pengarna som du önskar. Det är särskilt användbart om du gör regelbundna inköp av liknande varor och produkter.

Topplista: Bästa kreditkorten med cashback

Det är svårt att säga vilket av de många cashbackkort på marknaden som är det allra bästa eftersom det beror på hur mycket och till vad kortet används. Vi tycker att följande kort med cashback är alla riktigt bra:

 1. Bank Norwegian kreditkort:

  Kan använda cashpoints till flygresor

 2. Re:member Flex:

  Upp till 25% i cashback hos 300+ butiker

 1. Bank Norwegian kreditkort

  Bank Norwegian

  Bank Norwegian erbjuder rabatter hos utvalda partners. Dess största fördel är att du tjänar cashpoints på alla inköp, vilka kan omvandlas till flygresor med Norwegian.

  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 150 000 kr
  Effektiv ränta 24,35 %
  Räntefritt 45 dagar
 2. Re:member Flex

  Re:memebr flex

  Re:member flex ger upp till 25 % i cashback hos fler än 300 populära onlinebutiker. Bonusen betalas ut i form av ett avdrag på din nästa kortfaktura. Kortet från Re:member är helt gratis. 

  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 120 000 kr
  Effektiv ränta 8,12 - 24,95 %
  Räntefritt 56 dagar

Köp som inte ger cashback

Det är viktigt att tänka på att även om ett kreditkort lockar med "cashback på alla köp" så finns det nästan alltid undantag. Normalt ger följande transaktioner inte någon cashback, även om kort kan ha olika villkor:

 • Att ta ut kontanter i uttagsautomater
 • Att betala påminnelseavgifter, ränta och andra avgifter för kreditkortet
 • Överföringar till och från olika konton
 • När man köper produkter med kortet som inte är för privat bruk (dvs som kan räknas som näringsverksamhet)
 • Att betala räkningar med kortet

Men generellt ger alltså alla "vanliga" inköp med kortet cashback, både online och i fysiska butiker.

Hur betalas cashback ut?

När och hur cashbacken betalas ut är olika för olika kort. Det vanligaste är att pengarna bara går att ta ut till kortkontot där de dras av från nästkommande kortfaktura. Detta sker hos till exempel Re:member, där du får cashbacken månadsvis, och Bank Norwegian, där du när som helst kan välja att ta ut cashbacken, oavsett hur mycket eller lite du samlat ihop.

Så jämför du och hittar bästa cashback kortet

När du jämför kreditkort så är nivån på cashback så klart viktigt, men det finns även andra saker att ta hänsyn till. Det kan även vara så att kreditkort med cashback har begränsningar som gör att ett annat kort hade passat dig bättre. Nedan kan du läsa om olika saker som kan vara bra att tänka på när du jämför cashbackkort.

Avgift för kreditkort med cashback

Kreditkort med hög cashback kan ibland ha en högre månads- eller årsavgift.

Det är då viktigt att räkna på om det faktiskt kommer löna sig för dig. Har du ett kreditkort med en månadsavgift på 29 kr men bara lyckas samla ihop 10 kr per månad så hade det sannolikt varit bättre att välja ett kreditkort utan månadsavgift.

Förmåner med cashbackkort

Vilka övriga förmåner har kreditkortet?

Står valet mellan ett cashback kort med eller utan inkluderad reseförsäkring bör du kanske välja kortet med försäkring om du vill kunna köpa semesterresor med kortet och bli extra skyddad på resan.

Cashbackkort kostander

Vad har kreditkortet för avgifter?

Precis som att kortet har fördelar finns även många avgifter förknippade med kreditkort. Utöver årsavgift eller månadsavgift kan kreditkort även ha uttagsavgift, valutapåslag eller andra kostnader som tillkommer i samband med användning av kortet.

Om ett kreditkort exempelvis har 1 % cashback och valutapåslag på 2 % och du ofta använder det utomlands hade det kunnat vara bättre med ett kreditkort som varken hade cashback eller valutapåslag

Begränsad cashback

Det finns cashback kreditkort som bara fungerar i vissa butiker.

Ett exempel på det är Re:member Flex som ger upp till 25 % rabatt i några hundra anslutna butiker. Shoppar man hos dem kan man få en rejäl återbäring, och här finns inte heller några begränsningar för hur mycket pengar man kan få tillbaka, men vid övriga köp får man ingen cashback alls. 

Cashback begränsningar

Har kortet någon begränsning för hur mycket cashback man kan samla in under en månad eller ett år?

En lågt tak för hur mycket cashback man kan samla ihop innebär att en hög procent inte spelar så stor roll då man ändå inte kan utnyttja den till fullo.

Cashbackkort eller debet

Ska du välja kreditkort eller debetkort?

Det finns både kort med och utan kredit som erbjuder cashback. Debetkort (förbetalt kort) är enklare att få då ingen kreditupplysning behöver göras, däremot kan du inte handla på "krita" utan behöver ha pengar insatta på kortet för att kunna använda det.

Viktigt att tänka på vid val av cashback-kort

Det som skiljer olika kreditkort med cashback åt är framförallt hur cashbacken tjänas in; med vissa kort får du cashback på alla köp du gör medan andra kort endast ger cashback på köp i utvalda butiker. Generellt brukar cashbacken vara högre hos de kort där inte alla köp är bonusgrundande; dock är det en klen tröst om du sällan handlar i dessa butiker. Tänk därför först igenom dina shoppingvanor innan du bestämmer dig för ett kort. Handlar du mest i fysiska butiker passar det bäst att välja ett kort som ger bonus på alla köp, även om denna bonus är något lägre.

En annan viktig skillnad är om kortet har årsavgift eller inte. För dig som använder kortet till i princip alla köp och kommer upp i ganska höga summor är det enkelt att tjäna in årsavgiften med hjälp av cashback. Använder du i stället kortet mer sällan är det bättre att välja ett kort som är gratis även om det har lägre cashback.

Olika varianter av cashback

Cashback-konceptet varierar i takt med vilket kreditkort du väljer, och det finns flera varianter att överväga baserat på dina köpvanor och önskemål om utbetalning av cashback. Vissa kort erbjuder cashback på allt du köper, vilket kan vara mycket fördelaktigt. Dock kan detta upplägg inte passa alla användare optimalt, beroende på deras specifika användning och preferenser för hur cashback ska återbetalas. Här är några exempel på de olika typerna av cashback som erbjuds med kreditkort på marknaden:

 • Fast procentuell cashback: Detta innebär att du får en fast procentandel av dina inköp tillbaka som cashback, oavsett vilken typ av köp du gör. Till exempel kan ett kreditkort erbjuda 2% cashback på alla köp.
 • Roteraande kategorier: Vissa kreditkort erbjuder cashback på roterande kategorier varje kvartal. Det innebär att olika typer av inköp kan ge olika cashback-belöningar beroende på säsong eller temat för perioden. Till exempel kan ett kort erbjuda 5% cashback på livsmedelsinköp under ett kvartal och sedan ändra det till 5% cashback på bensinstationer nästa kvartal.
 • Specifik cashback för köp inom vissa kategorier: Vissa kreditkort erbjuder cashback som täcker alla inköp gjorda med kortet, medan andra kan erbjuda specifik cashback för köp inom vissa kategorier, som resor eller elektronik. Detta ger användare möjlighet att välja ett kort som bäst passar deras köpvanor och behov.
 • Tidsbegränsade kampanjer: Ibland kan kreditkortsföretag köra tidsbegränsade kampanjer där de erbjuder cashback enbart på specifika typer av inköp eller från specifika handlare. Till exempel kan det finnas en kampanj där du får cashback endast på köp relaterade till SAS-flygresor under en viss period.
 • Cashback vid köp i specifika butiker: Vissa kreditkort kan erbjuda cashback-erbjudanden vid köp från specifika butiker eller återförsäljare. Detta kan inkludera högre cashback-belöningar när du handlar från partnerbutiker eller när du använder kortet för att handla från utvalda affärer.

Dessa varianter ger en översikt över hur flexibla och anpassningsbara cashback-erbjudanden kan vara, med möjligheter att maximera återbäringen baserat på dina personliga konsumtionsmönster.

Tips för att få så mycket cashback som möjligt

För att få så mycket cashback som möjligt kommer här några bra tips.

 • Har du flera kreditkort med cashback eller bonus kan du välja det kortet som passar bäst vid varje tillfälle. Har du ett bensinkort som ger drivmedelsrabatt använder du det när du tankar. När du sen bokar utlandssemestern kan du välja ett kort som ger rabatt på resor (och som helst har inkluderad reseförsäkring).
 • Är du bonuskund hos olika matbutiker kan du ofta koppla ditt kreditkort till butikens bonusprogram. Du får då “dubbel” bonus genom att du både samlar poäng på dina matinköp och får cashback på kreditkortet.
 • Anslut flera i hushållet till samma kreditkort med cashback, alla köp är då kopplade till samma cashback.
 • Utnyttja tillfälliga kampanjer och erbjudanden. Kreditkort kan ofta ha välkomsterbjudanden där man får mer cashback eller slipper betala avgifter under en viss tidsperiod.  
 • Om ditt cashback-kort har en begränsning för hur mycket cashback du kan samla in kan du använda kortet tills dess att du har nått den nivån och därefter använda ett annat kreditkort under resten av månaden.

Är kreditkortet med högst cashback alltid det bästa?

En hög cashback är väldigt lockande då det innebär att man i teorin kan spara väldigt mycket pengar. Men ett kort med hög cashback kan istället ha andra begränsningar som gör att det inte nödvändigtvis blir det bästa kreditkortet för dig.

Morrow Bank har upp till 4 % cashback, men för att få så hög cashback behöver köpen genomföras i webbutiken Komplett.se, annars ligger nivån på 0,5 - 1 % för övriga köp.

Med detta sagt innebär det inte att kreditkorten ovan är dåliga - tvärtom - men det gäller att känna till kortens begränsningar.

Räkna ut om kreditkort med cashback lönar sig

Som vi tidigare har nämnt behöver inte det kreditkortet med högst cashback vara det kortet som lönar sig mest då man måste ta hänsyn till vilka kostnader som kortet har.

Frågor och svar om cashback kreditkort

Vilket är det kreditkort med högst cashback?
Är det värt att skaffa ett kreditkort med cashback?
Ges cashback på alla köp?
Finns det gratis kreditkort med cashback?
Vilket kreditkort ger bäst cashback?
Vad är skillnaden mellan bonus och cashback?
Tar kortutgivaren ut en avgift då man använder sin cashback?
Ges cashback även för köp som sker i utlandet?
Vilka kreditkort har cashback?
Vilket kort har bäst cashback?
Vilket kort har bäst förmåner?
kan man få tillbaka pengar på ett kreditkort?
Vad är cashback på kreditkort?

Blogginlägg om cashback

Läs mer om specifika nyheter och guider om olika cashback-system.

Meniga Rewards
Meniga Rewards - få pengar tillbaka genom personliga erbjudanden
Cashback i riktiga pengar – så fungerar Refunder Pay
Cashback i riktiga pengar – så fungerar Refunder Pay
Handla smart - cashback med kreditkort från Marginalen
Handla smart - cashback med kreditkort från Marginalen
Nya villkor för cashback hos Refunder
Nya villkor för cashback hos Refunder
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-03-24 Senast uppdaterad: 2024-06-04