En av de största fördelarna med kreditkort utan avgift är att du inte behöver betala något bara för att ha själva kortet. Betalar du en årsavgift för ditt kreditkort finns det en risk att du känner dig tvingad att behöva använda kortet tillräckligt mycket för att få valuta för den avgiften. Det kan bli extra kostsamt då du både behöver betala en årsavgift samt kanske shoppar för mer än vad du egentligen hade tänkt sig.
Trots att kreditkortet är “gratis” kan man ändå få många av de fördelar och förmåner som annars främst är associerat med kort som har årsavgift. Det är fullt möjligt att hitta bra gratis kreditkort där man samlar bonuspoäng på alla sina köp, kreditkort med cashback som innebär att man får rabatt på sin kortfaktura och kort med reseförsäkring och allriskförsäkring.
För dig som tankar mycket kan du med fördel välja ett gratis kreditkort utan avgift från en bensinkedja, hit hör Shell Mastercard som är både utan årsavgift och som ger återbäring när du tankar och bonus på alla köp.
Det finns även gratis kreditkort som har olika kortförmåner som annars är mer vanliga bland kreditkort med avgift.
Exempel på gratis kreditkort med bra kortförmåner:
För att få riktigt bra kortförmåner som hög cashback, tillgång till flygplatslounger, sparränta på kortet behöver man nästan alltid betala en månads- eller årsavgift.
Om du betalar i en annan valuta än svenska kronor (SEK) kan det tillkomma en avgift för valutaväxling. Denna avgiften kan även kallas för valutapåslag, valutaväxlingspåslag eller växlingsavgift. Valutapåslaget tillkommer både vid onlineköp eller om du handlar med kreditkortet utomlands.
Avgiften för valutaväxling ligger ofta på mellan 1,5 - 3 % och det är ett tillägg som läggs på kortnätverket valutakurs (Mastercard, Visa, American Express och liknande) men det finns även kort helt utan valutapåslag.
Om du sällan reser utomlands, eller handlar med utlandet, är denna avgiften inte mycket att bry sig om. Är du däremot ofta på långa utlandssemestrar eller reser i jobbet kan du spara väldigt mycket pengar genom att välja ett kreditkort utan valutapåslag.
Collector Easyliving är ett av få kreditkort utan valutapåslag som är kostnadsfritt första året. Det är lättare att hitta förbetalda kort (debetkort) utan valutapåslag.
Använder du ditt kreditkort för att ta ut kontanter i en bankomat så tillkommer ofta en uttagsavgift. Denna avgiften ligger brukar ligga på runt 3 % och gäller vid kontantuttag både på bankomater i Sverige och utomlands. Tänk även på att om kortet har valutapåslag får du både betala uttagsavgift och valutapåslag.
Bank Norwegian är ett kreditkort utan uttagsavgift där du dessutom samlar bonuspoäng när du handlar med kortet.
Då alla kreditkort fungerar som så att man får en kortfaktura som innehåller alla månadens korttransaktioner så är det ganska vanligt att kortutgivaren lägger på en fakturaavgift både för att tjäna extra pengar men även för att slippa skicka ut pappersfakturor. Denna avgiften brukar ligga på mellan 29 - 49 kr. Det är ofta möjligt att slippa betala fakturaavgift genom att se till att välja e-faktura eller autogiro.
Med Re:member Flex kreditkort så är aviavgiften på 39 kr, väljer du att ansluta dig till e-faktura så blir kostnaden 0 kr.
Om du inte kan, eller vill, betala hela din kortfaktura går det att välja avbetalning eller delbetalning av fakturabeloppet mot ränta eller en avgift. Räntan vid delbetalning för kreditkort är relativt hög och brukar ligga på runt 20 %.
Ibland erbjuder kortutgivaren räntefri delbetalning, det kan kännas lockande men istället för ränta tillkommer istället uppläggningsavgifter och månadskostnader - i praktiken kan det bli lika kostsamt som med en hög ränta.
Om du ofta vill kunna utnyttja möjligheten till avbetalning så bör du välja ett kreditkort med låg ränta, hit hör Forex Kreditkort med en ränta på runt 13 %. Även storbankernas kreditkort brukar kunna erbjuda en relativt låg ränta.
Precis som för alla andra fakturor och räkningar så kan man få betala förseningsavgift eller påminnelseavgift om man inte betalar sin kortfaktura i tid. En obetald kreditkortsräkning kan i förlängningen även leda till inkassokrav med ytterligare avgifter.
Ett kreditkort kan bli övertrasserat och då tillkommer en övertrasseringsavgift. I vanliga fall kommer ett köp bli nekat om du handlar för mer än krediten på kreditkortet, men det kan ändå uppstå situationer som gör att du har handlat för mer än kreditgränsen.
En övertrassering av ett kreditkort kan bero på att du handlat för hela ditt kreditutrymme och att det sen har tillkommit en avgift, eller att ett köp har gått igenom på en betalterminal som inte varit uppkopplad så att köpet dragits först i efterhand. Övertrasseringsavgiften ligger ofta på runt 100 kr.
Även om det så klart alltid är lockande att välja något som är gratis så är det inte säkert att ett kreditkort utan årsavgift är det som lönar sig mest för dig. Detta eftersom kreditkort med årsavgift helt enkelt kan ha förmåner som är värda mer än vad vad kreditkortet kostar i avgift.
Ett exempel på detta är ett kreditkort med cashback som Refunder Pay. Här är årsavgiften på 395 kr (första året är kortet gratis) men när man betalar med kortet får man minst 1 % cashback.
Handlar du för minst 3 300 kr i månaden så får du mer i återbäring än vad kostnaden för kreditkortet är. Dessutom får du tillgång till kreditkortets andra förmåner som reseförsäkring och drivmedelsrabatt. Väljer man ett gratis kreditkort utan cashback och shoppar mycket med kortet så hade det alltså lönat sig att välja ett kort med årsavgift.
Det kan även finnas andra avgifter på det kostnadsfria kreditkortet som ändå blir dyrare än om du hade valt ett kreditkort med årsavgiften. Är exempelvis fakturaavgiften på 39 kr, och det inte går att välja e-faktura, så blir det över 400 kr på ett år, vilket är mer än vad många kreditkort har som årsavgift.
Gratis kreditkort är generellt bäst för dig som inte har tänkt att använda kreditkortet så mycket.
Om du föredrar bankkort framför kreditkort så finns det även sådana debetkort utan årsavgift. Med ett bankkort så dras pengarna inte från en kredit, utan från ditt konto, så att du aldrig riskerar att handla för mycket utan det måste finnas täckning för alla köp.
Bra bankkort utan avgift:
Samtliga gratis bankkort ovan går att uppgradera till kort med månads- eller årsavgift om man känner att man kan tänka sig att betala för att få tillgång till fler förmåner. Gratiskorten är ganska avskalade och saknar ofta reseförsäkring samt lojalitetsprogram.