Räntefria dagar innebär att du inte betalar någon ränta på skulden på kreditkortet under en viss period. Du kan alltså delbetala dina köp under den räntefria perioden utan att betala ränta. Olika kreditkort har varierande antal räntefria dagar, vissa har upp till 60 räntefria dagar. Även om räntefria dagar är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer kreditkort är det mycket annat som spelar in.

Upp till 45 räntefria dagar

Vad menas egentligen med räntefri kredit på upp till 45 dagar? Kreditkortsutgivarna väljer nästan alltid att skriva ”upp till” när antal räntefria dagar anges. Anledningen är att antalet räntefria dagar skiljer sig åt beroende på när i månaden du använder krediten. Antalet dagar är alltid det som anges av kreditkortsutgivaren, men hur många räntefria dagar som kan utnyttjas beror på när i månaden du gjorde ditt inköp. För det mesta ligger brytpunkten i början av månaden. Hela den räntefria perioden kan endast användas om ditt köp sker på brytpunktens första dag.

56 räntefria dagar med Collector Easyliving

Här har du en kreditkortsutgivare med 56 räntefria dagar. Om fakturaperioden sträcker sig från den 3 juli till den 4 augusti samlas alla dina inköp som görs under denna period på en faktura med förfallodatum den 29 augusti. Med en räntefri period på upp till 56 dagar kan du utnyttja hela den räntefria perioden på alla inköp du gör den 3 juli. För inköp du gör den 10 juli har du räntefri kredit under 49 dagar och för de inköp som görs den 19 juli får du 40 dagars räntefri kredit.

Collector Easyliving har en en effektiv årsränta på 17,25 procent. Det innebär en månatlig ränta på 1,43 procent.

Collector Easyliving – låg ränta och omfattande försäkringsskydd

Om du till exempel gör ett kreditkortsköp på 15 000 som delas upp på tre delbetalningar ser det ut som följer: Med en första inbetalning på 5 000 efter den räntefria perioden har du en skuld på 10 000 kvar. Du gör en andra betalning på 5 000 + ränta på 143 kronor en månad senare. Den sista betalningen på 5 000 efter ytterligare 30 dagar resulterar i en ränta på 71 kronor. Alltså landar din ränta på 214 kronor för att avbetala ett inköp på 15 000 vid tre tillfällen.

Förutom många räntefria dagar har Collector ganska låg ränta relaterat till andra kreditkortsutgivare. Kortet är gratis första året om du anger en kod på hemsidan, därefter är kostnaden 195 kronor.

Detta kreditkort har inga valutapåslag och flera omfattande reseförsäkringar, därför är det ett perfekt resekort för dig som reser en del. Dessutom ingår allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och utökad garanti på hemelektronik. Sammantaget innebär detta hög trygghet både på resa och på hemmaplan.

45 räntefria dagar med Bank Norwegian

Bank Norwegian har 45 räntefria dagar på sitt kreditkort. Enligt samma omständigheter som ovan med en fakturaperiod från den 3 juli till 4 augusti och förfallodatum den 29 augusti för samtliga inköp under denna period kan du utnyttja 45 räntefria dagar för alla köp du har gjort den 3 juli. För inköp utförda den 10 juli kan du använda 38 räntefria dagar och för det du köper den 19 juli gäller 29 räntefria dagar.

På Bank Norwegian är den effektiva krediträntan 21,93 procent, vilket blir 1,82 procent per månad. Därmed blir ett kreditkortsköp på 15 000 som delas upp på tre avbetalningar med 30 dagars mellanrum en sammanlagd ränta på 273 kronor.

Norwegian Bank - ingen uttagsavgift och extra förmånligt vid resa

Det är väsentliga fördelar att Norwegian är ett gratis kreditkort utan årsavgift och 0 procent i uttagsavgift. Du samlar också cashpoints på alla dina kortinköp.

Övriga förmåner att väga in med Bank Norwegian är att du får rabatt när du reser med flygbolaget och gratis avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår i kortet. Dessutom krävs det inte att kreditinnehavaren har hög kreditvärdighet.

Detta kort passar extra bra för dig som reser flera gånger per år eftersom poängen du tjänar på dina inköp sedan kan lösas in mot flygresor hos flygbolaget.

Därför är längre räntefri period bra

En längre räntefri period är alltid bra eftersom det ger dig längre tid innan du behöver betala tillbaka din skuld utan onödiga kostnader. I synnerhet är det viktigt för dig med lägre inkomst och utan sparmedel.

Samtidigt bör andra faktorer än antal räntefria dagar vägas in. Om den effektiva räntan och/eller årsavgiften är hög kan det bli dyrare även med många räntefria dagar.

Om två kort har liknande villkor är det en god idé att se över förmåner som försäkringar och bonussystem.

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på att räntefritt inte betyder avgiftsfritt. En kredit är endast förmånlig om du sköter din ekonomi bra och betalar kreditkortsfakturan i tid.

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-06-29 Senast uppdaterad: 2023-05-03