Alternativ till kreditkort

Om du har en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få ett kreditkort. Däremot kan man få ett debetkort. Här har vi listat de bästa debetkorten i Sverige just nu.

 • Northmill Visa
  RatingRatingRatingRating Rating
  Utnyttja kontokredit Ansök om en kontokredit och nyttja vid behov
  Årsavgift
  0 kr
  Maxkredit Debetkort
  Effektiv ränta 0,00 %
  Kortfakta & Krav
  • Kortfakta
  • Årsavgift 0 kr
  • Korttyp Visa
  • Uttagsavgift 0 %
  • Valutapåslag 0 %
  • Minsta belopp att betala 0,00 % (min 0 kr)
  • Krav
  • Minst 18 år
  • Mobila betalningsmetoder
  • Google pay
  • Apple pay
  • Samsung pay
  För- & nackdelar
  • Fördelar
  • Slipp både valutapåslag och uttagsavgift.
  • Går att koppla på kredit.
  • Nackdelar
  • Saknar försäkringar
  • Ingen bonus eller cashback
  Vad vi tycker om kortet
  Author Håkan

  Håkan Eriksson sammanfattar

  Detta debetkort fungerar bra i alla lägen. Du undviker avgifter i alla tillfällen och kan känna stor frihet. Dessutom kan du tillkoppla en kontokredit, vilket är ett bra alternativ för dig som inte kan få ett kreditkort.

  Med debetkortet slipper du valutapåslag och uttagsavgifter. Däremot får du ingen bonus eller cashback med kortet.

 • Revolut Standard
  RatingRatingRating RatingRating
  Fria uttag i utlandet Fria uttag upp till 2000 kr/mån samt 0% valutapåslag utanför Sverige
  Årsavgift
  0 kr
  Maxkredit Debetkort
  Effektiv ränta 0,00 %
  Kortfakta & Krav
  • Kortfakta
  • Årsavgift 0 kr
  • Korttyp Mastercard
  • Uttagsavgift 2,00 % (min 10 kr)
  • Valutapåslag 0 %
  • Minsta belopp att betala 0,00 % (min 0 kr)
  • Krav
  • Minst 18 år
  • Anställning
  • Mobila betalningsmetoder
  • Google pay
  • Apple pay
  • Samsung pay
  För- & nackdelar
  • Fördelar
  • 0 % valutapåslag (upp till 10 000 kr/mån)
  • Gratis uttag utomlands (upp till 2 000 kr/mån).
  • Investera i krypto och handelsvaror.
  • Nackdelar
  • Ingen reseförsäkring
  • Går inte att swisha in pengar
  Vad vi tycker om kortet

  Malin Lundin sammanfattar

  Revolut Standard saknar årsavgift och är därmed begränsat till förmåner. Vi rekommenderar kortet för kortare och billigare resor eftersom du får gratis valutaväxling och kontantuttag upp till en viss summa.

Varför lita på oss?

Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

Kreditkort som är lättare att få 2024

  Varför lita på oss?

  Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

  På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

  Kreditkort som är lättare att få 2024

  1. Re:member Flex
  2. Ikano Visa
  3. Shell Mastercard

  Kan man få kreditkort med betalningsanmärkning?

  Det är väldigt ovanligt att kreditkortsföretagen beviljar ett kreditkort till personer med betalningsanmärkningar. Det finns däremot undantag. I de fall behöver en individuell bedömning ske om personens kreditvärdighet. Såhär kan du gå tillväga för att öka dina chanser att få ett beviljat kreditkort.

  1 Ta kontakt med kortutgivaren

  Men inga regler utan undantag - om kortutgivaren gör en manuell granskning av din kreditkortsansökan och inte bara avslår den per automatik kan en hög kreditvärdighet uppväga för en betalningsanmärkning.

  Du bör då personligen ta kontakt med kortutgivaren så att ni kan inleda en diskussion om det är möjligt för dig att få kreditkort trots betalningsanmärkning. Du kan antingen ringa, maila eller chatta på webbplatsen om den möjligheten finns.

  Du bör kunna påvisa att du har bättre kreditvärdighet än vad som syns vid kreditprövningen, exempelvis att du nu har fått en ny anställning med högre lön, att du har skött alla dina betalningar efter anmärkningen och att du inte har dragit på dig några ytterligare skulder. 

  Dock är frågan om du verkligen behöver ett kreditkort om din ekonomi har förbättrats. Förhoppningsvis har du inte samma behov av att handla på kredit om din privatekonomi är i bättre skick än när du fick betalningsanmärkningen. En betalningsanmärkning ligger kvar i max tre år och om du kan vänta ut den tiden innan du skaffar ditt kreditkort är det bra.

  2 Välj ett bankkort istället

  Det andra alternativet är att skaffa ett bankkort eller debetkort istället, här görs ingen kreditprövning så du kommer inte bli nekad oavsett hur många betalningsanmärkningar du har dragit på dig.

  Skaffar du ett bankkort är grundkraven att du ska vara 18 år gammal, ha svenskt medborgarskap och ha BankID.

  Tips på gratis bankkort du kan skaffa trots betalningsanmärkning:

  Samtliga bankkort ovan är kostnadsfria och har ingen månads- eller årsavgift. Alla eventuella avgifter har med användningen av kortet som uttagsavgift och liknande. Det går att uppgradera till en betalplan om man vill få tillgång till fler förmåner på kortet som försäkringar, bonusprogram och cashback.

  3 Debetkort med kontokredit

  Det finns även bankkort som låter dig ansöka om kreditutrymme efter att du redan har ditt kort. Du kan alltså få bankkort oavsett hur många betalningsanmärkningar du har och sen ansöka om att få kredit. Är kreditutrymmet du ansöker om lågt är det sannolikt att kraven som ställs för att få kredit också är låga och att de även accepterar betalningsanmärkning.

  4 Ta lån som du sätter in på bankkortet

  Ytterligare ett alternativ är att skaffa ett bankkort och sen ta ett lån som accepterar betalningsanmärkning. Du för sen över lånet till bankkortet och det fungerar då på så sätt och vis som ett kreditkort då dina lånade pengar finns på kortet.

  Obs! Vi avråder dock från denna “lösning” då långivare som accepterar betalningsanmärkning generellt har väldigt hög ränta vilket i förlängningen kan leda till ytterligare betalningsproblem.

  5 Kreditkort som är lättast att få

  Precis som långivare ställer olika krav så gör även kortutgivare det. Om kreditkortet har en låg kreditlimit som sin lägsta innebär det generellt även att kraven som ställs för att få kortet är lägre.

  Ansöker du om ett kreditkort där det går att få 5 000 kr i kredit är det kortet betydligt lättare att få än om du skulle vilja ha 100 000 i kredit på ditt kort.

  Du behåller din kredit även om du får en betalningsanmärkning

  Många oroar sig över att ett befintligt kreditkort kan tas ifrån en om man får en betalningsanmärkning. Så är generellt inte fallet utan kreditprövningen görs när du skaffar kreditkortet. Se bara till att du sköter dina inbetalningar så att du inte drar på dig betalningspåminnelser eller inkassokrav. Det bästa är generellt att “ligga lågt” så kommer inget att hända med ditt kreditkort.

  Om du missköter ditt kreditkort kan det däremot tas ifrån dig och missade inbetalningar kan leda till ytterligare betalningsanmärkningar.

  Begär ny kreditprövning om du vill höja krediten

  Om du inte redan har den högsta kreditlimiten kan du i regel alltid ansöka om att höja din kreditlimit. Du tar då kontakt med kortutgivaren eller ansöker om det i appen.

  Det som händer nu är att kreditgivare gör en ny kreditupplysning och tar reda på om din ekonomiska situation har förbättrats sen du ansökt om ditt kreditkortet. Är så fallet kan du får en högre kreditlimit.

  Om du däremot har dragit på dig en betalningsanmärkning kommer du inte få en höjd kreditlimit.

  Därför får man en betalningsanmärkning

  Den vanligaste anledningen till att man får en betalningsanmärkning är att man inte har betalat en skuld, räkning eller faktura i tid. Att man inte betalar en räkning leder inte automatiskt till en betalningsanmärkning utan det är först när det har gått så långt att ärendet har hamnat hos Kronofogden, och att de fastställer skulden, som man kan få en “prick” i registret.

  Det är egentligen inte hos Kronofogden som betalningsanmärkningen är registrerad utan det upplysningsföretagen (UC, Creditsafe, Bisnode m.m.) som betraktar den obetalda skulden som en betalningsanmärkning och som sen syns när kortutgivare, låneföretag och liknande gör en kreditupplysning på dig.

  Så länge har man en betalningsanmärkning

  Betalningsanmärkningen ligger kvar i registret under det året som du har fått den och därefter ytterligare två år. Anmärkningen ligger alltså kvar i max 3 år och ska sen gallras den ut. Under dessa tre år kommer din betalningsanmärkning vara synlig oavsett vilket kreditupplysningsföretag som genomför en kreditupplysning på dig. Men andra ord spelar det ingen roll om du ansöker om ett kreditkort via UC eller ett lån via Creditsafe, båda företagen kommer att se din anmärkning. Dock kan kreditupplysningföretag fortfarande godkänna en kredit trots en betalningsanmärkning.

  Så undviker du att få betalningsanmärkning

  Då en betalningsanmärkning ses som en indikation på att du inte skött din ekonomi innebär det att du kan få svårare att få lån, ansöka om kreditkort eller ansöka om hyresrätt om du har en sådan. Du bör alltså undvika att få betalningsanmärkning om det är möjligt.

  För att undvika att få en betalningsanmärkning bör du göra följande, där första punkten är helt klart viktigast:

  1 Betala alltid dina skulder och räkningar i tid

  Dels slipper du dyra inkassoavgifter och påminnelseavgifter men du riskerar heller inte att skulden går vidare till Kronofogdemyndigheten så att du får en betalningsanmärkning.

  2 Ta kontakt med företaget du är skyldig pengar om du har svårt att betala

  För företaget är det viktigaste att få betalt, inte att ge dig en anmärkning. Det kan ofta gå att få till en avbetalningsplan som gör att du kan få längre tid på dig att lösa sin skuld.

  3 Bestrid skulden om den är felaktig

  Om du inte håller med om skulden som har uppstått ska du alltid bestrida den, gör du det kan du inte få någon betalningsanmärkning förrän Kronofogden har kommit med ett utslag.

  Bra idé att skaffa kreditkort trots betalningsanmärkning?

  Med tanke på svårigheterna att få ett kreditkort när man har betalningsanmärkning kan det vara värt att tänka lite på om det ens är en bra idé.

  Har du fått betalningsanmärkningen pga. att du har svårt att betala dina skulder kan ett kreditkort innebära ytterligare problem då du handlar på kredit. Får du svårt att betala kortfakturan kan det leda till påminnelseavgifter eller att man får betala av på skulden till en hög ränta.

  Om så är fallet kan ett debetkort eller bankkort vara ett bättre alternativ. Här måste pengar finnas på kontot för att det ska gå att handla med kortet. Det finns då ingen risk för att man handlar för pengar man inte har eller får någon ytterligare betalningsanmärkning. Ta vårt kreditkortstest och få en rekommendation av vilket kort som passar dina önskemål.

  En idé för dig som ändå vill ha ett kreditkort är att vänta ut tiden tills betalningsanmärkningen försvinner ur systemet (max 3 år) och sen ansöka, dina chanser att få kreditkortet är nu betydligt bättre.

  Kan vem som helst få kreditkort?

  De som bestämmer om du får ett beviljat kreditkort eller inte är kortutgivarna. Kortutgivarnas krav skiljer sig åt när det kommer till inkomst och anställning. Krav som alla kortutgivare har är att du ska vara myndig och vara fri från betalningsanmärkningar.

  Frågor och svar om kreditkort med betalningsanmärkning

  Går det att få ett kreditkort med betalningsanmärkning?
  Hur blir av man av med en betalningsanmärkning?
  Hur kan man få ett kort om man har anmärkning?
  Blir man av sitt kreditkort om man får en betalningsanmärkning?
  Var kan man handla på faktura trots betalningsanmärkning?
  Vilka banker godkänner betalningsanmärkningar?
  Lozan Hamid

  Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

  Publicerad: 2022-04-07 Senast uppdaterad: 2024-05-30