Kreditkort utan uttagsavgift och valutapåslag:
Det finns några kreditkort utan valutapåslag. Dessa är Collector Easyliving och Mitt Santander + som båda är gratis första året samt Forex kreditkort som saknar både valutapåslag och årsavgift men som däremot har få andra förmåner. Bank Norweigans kreditkort har relativt lågt valutapåslag (1,75 procent) och saknar helt uttagsavgift.
Det finns också ett gäng debetkort utan vare sig uttagsavgift eller valutapåslag. Ett exempel är Lunars debetkort som dessutom saknar årsavgift. De debetkort som är gratis har dock sällan reseförsäkring och andra förmåner. Det bästa alternativet kan därför vara att ha två kort. Du kan då betala flygresan i svenska kronor med ett kreditkort som ger bonus och har en bra försäkring. På resan använder du sedan ett debetkort utan växlingsavgift och uttagsavgift för att betala hotell och övriga kostnader. Lämna dock inte kreditkortet hemma – det är alltid bra att ha med ett extra kort ifall du skulle bli bestulen.
Debetkort som är bra utomlands
Alla kan inte få eller vill ha kreditkort. För dem är debetkorten, där pengarna dras direkt från bankkontot, en bra lösning. Marknaden för debetkort, som även kan kallas för bankkort eller betalkort, har vuxit enormt de senaste åren och det finns många spännande alternativ med förmåner som påminner om kreditkortens. Det finns även flera alternativ som är riktigt bra för resor då de inte har vare sig växlingsavgift eller valutapåslag. Några exempel är korten från Lunar och Revolut som båda finns i gratis standardversioner.
Jämför de bästa korten utomlands
Med alla dessa kort på marknaden är det viktigt att du jämför olika alternativ innan du väljer att kort för utlandsresor. Som nämnts tidigare är det inte fel att ha flera kort då ett kort som är bäst vid utlandsresor inte behöver vara bäst i ditt vardagsliv.