Med ett betalkort handlar du på kredit precis som när du använder ett kreditkort men skillnaden är att betalkortet inte har avbetalnings- och delbetalningsmöjligheter utan du behöver betala hela räkningen senast på förfallodatumet. Det är därmed ett mindre flexibelt kort jämfört med kreditkortet. Många väljer att använda kreditkort som betalkort genom att säkerställa att fakturan alltid betalad inom de räntefria dagarna så ingen ränta tillkommer på beloppet.
Skillnaden mellan ett betalkort och ett vanligt bankkort är att betalkortet inte har någon koppling till ett bankkonto där det måste finnas pengar för att köpet ska kunna gå igenom, utan har istället en beviljad kredit som används vid köp. För att få ett betalkort behöver man bli godkänd vid en kreditprövning, denna ligger till grund för vilket kreditutrymme man kan få på kortet.
På grund av att betalkort är mindre flexibla än kreditkort, och många kortutgivare tjänar pengar när kunder använder sig av delbetalning, har betalkort kommit att bli allt mer ovanligt.
Tidigare hade American Express och Norwegian Bank betalkort där hela fakturan behövde betalas direkt, numera har även de avbetalningsmöjligheter eller möjlighet att skjuta upp betalningen och är därmed strikt sett inte längre betalkort.
Det är ingen direkt nackdel att betalkort blir ovanligare eftersom ett kreditkort ändå kan användas på exakt samma sätt som ett debitkort - betalar du hela din kreditkortsfaktura direkt behöver du inte betala någon ränta utan skulden blir reglerad precis som när du betalar en vanlig faktura. I den här artikeln syftar vi därför med betalkort på alla kort som kan fungera som ett betalkort, alltså även kreditkort där hela kortfakturan kan betalas räntefritt.
Betalkort kan ha olika förmåner, försäkringar, lojalitetsprogram och andra egenskaper. Det viktigaste när du jämför betalkort är att först tänka efter hur du har tänkt att använda ditt betalkort och vad du har för rese- och shoppingvanor.
Om du reser mycket rekommenderar vi att välja ett betalkort med reseförsäkring. Du är då extra skyddad när du åker utomlands och kan få ersättning om du behöver ställa in resan på grund av sjukdom, om ditt bagage blir försenat eller om du missar ett anslutningsflyg.
Om du shoppar mycket bör du välja ett betalkort med cashback så att du får tillbaka återbäring när du använder kortet. Det finns även cashback-kort som ger rejäla rabatter i anslutna butiker som Refunder Pay och Re:member Flex.
Handlar du ofta i andra valutor vid utlandssemester eller på nätet ska du titta efter vad betalkortet har för valutapåslag, det finns kort utan valutapåslag samt kort med upp till 2 - 3 % avgift.
Det är även bra att jämföra andra avgifter som tillkommer för betalkort som årsavgift, uttagsavgift vid bankomatuttag samt vilken ränta som tillkommer om du väljer delbetalning.
Vill du kunna lägga till ditt betalkort till din e-plånbok bör du ta reda på att kortet har stöd för den elektroniska plånboken du har tänkt att använda. Det är vanligt med stöd för Apple Pay och Google Pay, vissa betalkort har även stöd för Samsung Pay och Garmin Pay.
Det finns flera förmåner som går att få med ett betalkort. Dessa kortförmåner ingår ofta automatiskt utan att du behöver göra något. Exempelvis ingår reseförsäkring när du köper din resa med kortet utan att du behöver ansöka om det eller fylla i någon blankett eller liknande.
Utöver alla kortförmåner vi har gått igenom här ovan så är den stora fördelen med betalkort är att köpen sker på kredit så du behöver inte hålla koll på att du har tillräckligt med pengar på bankkontot för att köpet ska gå igenom. Du har sen alltid minst 30 dagars räntefri kredit på dina köp, så du behöver aldrig betala någon ränta så länge som du betalar din kortfaktura i tid.
Men det som för många är en fördel kan även för vissa vara en nackdel - och det är att köpen sker på kredit. Om man inte betalar kortfakturan i tid tillkommer påminnelseavgifter och i förlängningen kan man få en betalningsanmärkning om inte skulden blir betald. Om du istället för ett betalkort väljer ett kreditkort så har du möjligheten att delbetala din skuld och behöver då inte betala hela beloppet.
Vet man med sig att man inte riktigt kan hantera att handla på kredit bör man överväga att istället välja ett bankkort eller förbetalt kort då det inte är möjligt att köpa för pengar man inte har.
Betalkort passar framför allt för dig som vill betala alla dina månadsköp på en och samma faktura så att skulden hela tiden blir reglerad. Ett kreditkort kan locka med avbetalningsplaner och delbetalningsmöjligheter, men här tillkommer alltid en hög ränta.
Det är också ett kort för dig som vill ha möjligheten att handla på kredit vilket inte ett bankkort tillåter då du måste ha pengar på kontot. Det kan kännas tryggt att veta att kortköpet går igenom när man exempelvis är på semester och ska betala sin hotellräkning.