Tilläggstjänster som kan ingå med ditt betalkort
Även om möjligheten att betala utan kontanter så klart är det centrala för ett betalkort så kan korten även ha andra tjänster och förmåner inkluderade. Det finns betalkort som har försäkringar som gäller när man betalar och kort med lojalitetsprogram som belönar dig när du använder ditt kort för att handla med.
Den vanligaste försäkringen som är inkluderad för betalkort är den kompletterande reseförsäkringen. Det är ett reseskydd som gör så att du blir extra skyddad på semesterresan och kan betala ut ersättning om du exempelvis behöver avboka resan på grund av sjukdom, om ditt flyg eller bagage blir försenat eller om du behöver sjukhusvård när du är bortrest. Villkoret för att reseförsäkringen ska gälla, om ditt betalkort har en sådan, är att du har betalat minst 50 % eller 75 % av resans kostnad med ditt kort.
Det finns även betalkort med andra försäkringar som allriskförsäkring (drulleförsäkring) för varor du har köpt med kortet, förlängd garanti, tanka fel-försäkring om du råkar fylla på bilen med fel drivmedel och betalskydd som betalar ut pengar till dig som täcker dina månatliga kortutgifter om du skulle bli arbetslös. Betalskyddet är dock en tilläggsförsäkring som du får betala extra för.
Ytterligare en fördel med betalkort är de bonusprogram som kan vara inkluderade. Har ditt betalkort ett sådant bonusprogram så samlar du ihop bonuspoäng varje gång du betalar med kortet, för poängen kan du sen handla i en poängshop och byta dem mot produkter och resor. Det finns även betalkort med cashback där du får tillbaka en viss procentsats som rabatt på nästa kortfaktura. Detta kallas även för återbäring och nivån brukar ligga på mellan 0,1 - 1 % cashback.
De här tilläggstjänsterna kan finnas för betalkort:
- Bonus och rabatter
- Cashback
- Försäkringar
- Flygförmåner som lounge access
- Sparränta på insatta pengar
- Exklusiva korterbjudanden
Förmåner som går att få med betalkort
Det finns flera förmåner som går att få med ett betalkort. Dessa kortförmåner ingår ofta automatiskt utan att du behöver göra något. Exempelvis ingår reseförsäkring när du köper din resa med kortet utan att du behöver ansöka om det eller fylla i någon blankett eller liknande.
- Betalkort med bonus på alla köp. Det finns betalkort som ger bonus på alla köp, bonuspoängen kan sedan omvandlas till värdecheckar, användas för att betala i en poängshop eller ge avdrag på din nästa samlingsfaktura.
- Betalkort med försäkringar. Det är vanligt att komplettande reseförsäkring ingår med betalkort men det finns även kort med allriskförsäkring, köpskydd, evenemangsförsäkring m.m.
- Det finns betalkort utan årsavgift. Olika betalkort och kreditkort har ofta en årsavgift men det finns även flera bra betalkort som är “gratis” utan någon årlig avgift för att ha kortet.
- Betalkort med kampanjer och rabatter. Många kortutgivare samarbetar med hotell, resebolag och liknande och kan erbjuda förmånliga erbjudanden för sina kunder.
- Betalkort med lounge access och VIP-förmåner. Det finns även kort som ger dig lyxiga förmåner på resan som tillgång till avkopplande flygplatslounger när du väntar på ditt flyg eller concierge service som hjälper dig med bordsbokningar eller evenemang på semestern.
För vem passar betalkort?
Betalkort passar framför allt för dig som vill betala alla dina månadsköp på en och samma faktura så att skulden hela tiden blir reglerad. Ett kreditkort kan locka med avbetalningsplaner och delbetalningsmöjligheter, men här tillkommer alltid en hög ränta.
Det är också ett kort för dig som vill ha möjligheten att handla på kredit vilket inte ett bankkort tillåter då du måste ha pengar på kontot. Det kan kännas tryggt att veta att kortköpet går igenom när man exempelvis är på semester och ska betala sin hotellräkning. Om du har svårt att välja kort kan du göra vårt kreditkortstest. Då får du en personlig rekommendation av vilket kort som passar dig bäst
Betalkort för barn
Med betalkort för barn menas vanligtvis inte betalkort enligt den egentliga definitionen utan man syftar på debetkort. I takt med att det blir allt svårare att betala med kontanter har marknaden för debetkort för barn vuxit. Förutom att det näst intill är en nödvändighet för lite äldre barn att ha ett kort för att exempelvis kunna resa med kollektivtrafiken finns många debetkort speciellt riktade till barn med olika pedagogiska funktioner.
Eftersom man måste vara 18 år för att kunna ingå bindande avtal om pengar måste en eller båda föräldrarna vara juridiskt ansvariga för kortet. Hos de flesta kort hänger också barnkortet ihop med förälderns konto och internetbank/app. Föräldern kan därmed ha koll på vad barnet gör med sina pengar, fylla på barnets konto och sätta upp begränsningar kring hur pengarna kan användas.