Kortio tipsar

Kreditkort

Vi på Kortio.se tycker att fler borde förstå fördelarna med att använda kreditkort, och framförallt hitta ett kort som är anpassat för just dig.

Många får ett kreditkort av sin bank och vet knappt vilket kort de betalar med, eller använder ett kort som inte ger något tillbaka trots årsavgift. Känner du igen dig?

Vi vill uppmärksamma dig som kortanvändare att det finns många alternativ på marknaden och uppmana dig till att jämföra kort!

Vad är ett kreditkort?

När du ansöker om ett kreditkort ansöker du om att låna pengar från kortutgivaren, vanligtvis en bank eller ett kreditinstitut. Du får använda summan på kortet under 30 dagar, sen får du en faktura som ger dig ytterligare 15-30 dagar att betala tillbaka summan på.

Betalar du hela summan på fakturan så tillkommer ingen ränta och det är som entt gratis buffert.

Du kan även välja att delbetala fakturan om du tex gör ett större köp som tex diskmaskin, möbler eller liknande. Då tillkommer en ränta och du får välja hur snabbt du vill betala av beloppet. Ju längre period du väljer desto mer ränta kommer du att betala.

Se till att sätta en beloppsgräns på kortet som passar din ekonomi. Din övre beloppsgräns på kortet skall helst inte vara för hög i förhållande till din månatliga inkomst, bankerna brukar inte godkänna kreditbelopp som är mer än 5 gånger lönen..

Fördelarna med ett kreditkort är många. Du kan tex tjäna bonuspoäng eller få r cashback på alla dina kortköp och de allra flesta kreditkort innehar en bra kompletterande reseförsäkring när du betalar resan med kortet.

Varför använda ett kreditkort?

Det finns flera fördelar som du kan upptäcka om du börjar jämföra kreditkortens villkor. Det är tyvärr något av en djungel att hitta rätt kort för dig bland Sveriges alla kreditkort. Därför har vi på kortio.se gjort det enklare för dig som kund med vår sammanställning av alla korts villkor på ett och samma ställe. Dessutom kan du ansöka om kortet du väljer direkt på kortio.se!

Exempel på när kreditkort överträffar kontokort

Resa med kreditkort

Under utlandsresan kan det vara en stor fördel att endast använda kreditkortet av många anledningar. Dels för att vissa kreditkort inte tar ut extra avgifter vid betalning utomlands, som de flesta kontokorten. Dessutom, blir kortet stulet eller missbrukas på annat sätt, så är det inte möjligt för bedragaren att tömma hela ditt bankkonto.

Hyra bil med kreditkort

När du skall hämta ut din hyrbil behöver hyrbilsfirman ta en deposition under tiden du hyr bilen. Beloppet varierar, upp till 15 000 kr är inte ovanligt. Depositionen tar de genom att blockera en summa på ditt kreditkortskonto. Ett debetkonto kopplat till ett bankkort accepteras ej eftersom det inte går att blockera en deposition på.

Depositionen finns kvar på kontot men går inte att använda medan du hyr bilen. Så fort du lämnar tillbaka bilen blir beloppet tillgängligt på kreditkortet igen.

Har du inte ett kreditkort får du istället betala en daglig avgift som reducerar självrisken. En avgift som du inte får tillbaka och som kan bli hög om du hyr bil under flertalet dagar.

Vilket är det bästa kreditkortet?

Med de flesta kreditkort får du bonusar, återbäring och/eller reseförsäkringar som du inte kan få med ett vanligt kontokort kopplat till ditt bankkonto. Vår jämförelse av alla Sveriges betal- och kreditkort visar att det oftast inte ens kostar mer att ha ett kreditkort än ett kontokort i avgifter, tvärtom faktiskt. Även Råd och Rön undersökning på 7 kreditkort visade att en barnfamilj kan spara tusenlappar på att använda rätt kreditkort, 9000 kr/ per år på bara mat!

När vi säger att du ska hitta rätt kort för dig så menar vi det kortet som passar din livstil och ekonomi bäst, nedan är några exempel,

Vilka kreditkort passar resenärer

Reser du mycket bör du titta på ett kreditkort som ger bonuspoäng på flyg. Gör du dina månatliga köp med kortet sparar du snabbt in till en gratis flygresa.

Vilka kreditkort passar familjen?

Normalt har en familj högre kostnader på mat och shopping. Därför passar ett kort som ger större rabatter på olika branscher som byggvaruhus, inredningsbutiker eller matvarubutiker.

Vilka kreditkort passar chauffören?

Om du kör mycket bil och har höga bensinkostnader borde du använda ett bensinkort som ger dig rabatt på all bensin och även % på alla köp utöver det. De flesta bensinkort är även utan årsavgift!

Kreditkort med låg ränta

Att välja ett kort med lägst ränta är bra om du på förhand vet att du kommer att delbetala kreditkortsfakturan flertalet gånger. Men annars borde du fokusera mer på löpande avgifter såsom årsavgift, aviavgifter eller valutapåslag. Kostnader som kan bli höga och är onödiga när det finns kort som inte har årsavgift alls.

exempel kostar ett vanligt kontokort på en storbank mellan 195-300 kr och lägger på 2% i valutapåslag för alla dina köp utomlands.

Så se till att jämföra alla kostnader som ingår i ett kort, inte bara räntan.

Kreditkort med bonus

Flertalet kort ger dig bonus tillbaka på alla dina kortköp. Men det finns några olika kategorier av bonus.

Cashback - Du får tillbaka en % summa på alla dina kortköp (dock inte lotteri och vissa konkurrerande verksamheter). Antingen dras summan av på din faktura direkt eller så får du en voucher hem i brevlådan som du får växla in mot kontanter.

Resebonus - Med dessa kort kan du tjäna ihop flygpoäng/tågresor som du sedan kan växla in mot gratisresor, hotellnätter eller shopping på flygplanet.

Bonuspoäng - Ger dig poäng för dina kortköp som du kan växla in mot varor i kortutgivarens egen shop. Du kan köpa både flygbiljetter, inredning och biobiljetter. Flera matkedjor erbjuder bonus på alla köp, bonuspoäng som du sedan kan växla in om mot värdecheckar på matkedjan.

Rabatter - Några kort erbjuder bonus hos flera partners, allt från möbelbutiker till resor och restauranger. Även bensinkorten erbjuder rabatt på bensin där du kan tjäna många 100-lappar.

Varför ska du jämföra kreditkort?

Korten och deras erbjudanden ser olika ut och bankerna är bra på att berätta för dig att dom själva har det bästa kreditkortet. Men ger din bank verkligen ut det mest förmånliga kortet för dig?

Se till att ta reda på vad som finns på marknaden och vad som skulle passa din livsstil bäst.

Svar på det får du om du jämför kreditkort för resan, jämför shoppingkort, jämför matkort, jämför bensinkort och jämför premiumkort på kortio.se!

För du vill väl ha flygpoäng, rabatt på mat eller cashback på allt du handlar?

Populära kort just nu

Easyliving
Betalar du din resa med Easyliving ingår en förmånlig reseförsäkring med avbeställningsskydd, förseningsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Du är även skyddad mot försenat bagage och har en självriskeliminering om något skulle hända med ditt hem, villa eller bil under tiden du är borta.
I kortet ingår även:
- Allriskförsäkring
- Förlängd garanti på vitvaror & hemelektronik i 1 år
- Evenemangsskydd som ger pengarna tillbaka utan självrisk om du skulle bli sjuk.
- Leveransförsäkring vid internetköp som ersätter skadad eller försvunnen vara.

Nyhet! När du hyr bil eller vespa/moped utomlands med ditt Easyliving och fordonet blir skadat eller stulet ingår självriskreducering på upp till 15 000 kronor.

Läs mer i kortets försäkringsvillkor.
Collector Easyliving erbjuder dig en rad olika försäkringar för smart shopping, t ex ingår allriskförsäkring samt förlängd garanti.


Nu kan du även koppla ditt Collectorkort till Wrapp – en app som ger dig automatiska erbjudanden, rabatter och bonus. Alla erbjudanden som finns i appen laddas på ditt kort efter att du aktiverat dem i appen. När du utnyttjat ett erbjudande får du pengar tillbaka inom några dagar på det konto som kortet är kopplat till.


Med kortet får du även ta del av Mastercards upplevelsepaket Priceless Cities.

Förmånlig reseförsäkring med avbeställningsskydd inkl skydd mot försenat bagage och inget valutapåslag när du handlar med kortet utomlands.
 • 0% valutapåslag utomlands
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad, samt evenemangsförsäkring och leveransförsäkring när du handlar på nätet!
 • Collector bjuder på första årsavgiften (195 kronor) när du ansöker via Kortio!
  Easyliving
  Årsavgift 0 kr 195 kr
  Maxkredit 100 000kr
  Upp till56 dagar räntefritt
  Därefter ränta 13.95 %
  Välj detta kort
  Norwegian-kortet
  Reseförsäkring och avbeställningsskydd
  Att använda Norwegian-kortet är det snabbaste sättet att tjäna CashPoints i Norwegians fördelsprogram. Du får CashPoints, upp till 4 % intjäning på Lowfare-biljetter med flygbolaget Norwegian
  10 % intjäning på Flex-biljetter med flygbolaget Norwegian.

  Dessutom får du 0,5 % intjäning av cashpoints vid alla andra varuköp som kläder, möbler, elektronik och kioskvaror upp till 100 000 SEK per kalenderår.*
  (Över 100 000 SEK fortsätter intjäningen med 0,5 % vid köp i dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta)

  Tyvärr kan du inte har ett extrakort kopplat till samma konto.
  *Ingen intjäning av CashPoints vid köp hos andra flygbolag

  På alla köp får du 0,5% tillbaka i cashpoints. När du har sparat ihop CashPoints kan du använda dem för att köpa flygresor. Då är 1 CashPoint = 1 krona (NOK).


  Reseförsäkring och avbeställningsskydd.


  Ingen avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands.
  • Ingen avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands
  • Ingen årsavgift
  • Bonus på alla köp (förutom andra flygbolag)
  • Bonusen (cashpoints) kan endast användas i Norwegians reseshop
  Norwegian-kortet
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 100 000kr
  Upp till45 dagar räntefritt
  Därefter ränta 19.99 %
  Välj detta kort
  Preem Mastercard
  * Tanka-fel-försäkring (Högsta ersättningsbelopp är 3 000 kronor per skada.)
  * Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd, självriskskydd, försening av allmänt färdmedel vid avresa och bagageförsening utlandsresa (vid utresa).
  0,5% bonus på allt du handlar utanför Preem, även utomlands. På Preems stationer får du drivmedelsrabatt 25 öre/l och specialerbjudanden istället för bonus. Dina eventuella köp hos konkurrerande drivmedels- bolag ger ingen bonus.


  Bonusen betalas ut i bonuscheckar som du kan lösa in i närmaste Preembutik. Överstiger bonussumman 500 kronor sätts den in direkt på ditt konto. Din bonuscheck gäller alltid i minst två månader.


  Du kan betala dina räkningar med ditt Preem MasterCard kostnadsfritt på Betalo. Dessa betalningar är dock inte bonusgrundande.

  En kompletterande reseförsäkring ingår när du betalar minst 75% av resan med kortet och du får 0,5 % bonus även utomlands när du betalar med kortet.
  • Upp till 25 öre drivmedelsrabatt/liter på Preem
  • 0,5% bonus när du handlar utanför Preem
  • 1,6% sparränta upp till 15000 kr!
  • Endast rabatt på Preemstationer
  Preem Mastercard
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 60 000kr
  Upp till56 dagar räntefritt
  Därefter ränta 16.85 %
  Välj detta kort
  Ikano Bank - Ikano Kort
  Reseförsäkring med Olycksfallsförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskeliminering för hem- och bilförsäkringen, Förseningsförsäkring och Bagageförsäkring.


  Betalskydd ingår ej men kan läggas till för 0,75 % av din utgående skuld.
  1% på drivmedel när du betalar med kortet.*


  Betala dina räkningar med Ikano Kort kostnadsfritt på Betalo.
  Ikano Kort ger dig månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad. På så vis får du fler chanser att göra många bra affärer.



  Rabattkalendern 2019:



  jan: 10% Sportbutiker
  feb: 20% Bokhandlare
  mars: 10% Smyckes-och klockbutiker
  april: 5% Flygbolag
  maj: 10% Florister
  juni: 15% Optiker
  juli: 5% Bygghandlare
  augusti: 5% Inredningsbutiker
  september: 20% Bokhandlare
  oktober: 5% Elektronikbutiker
  november: 10% Florister
  december: 10% Leksaksbutiker


  Rabatten dras av Ikano Bank så fort köpet har registrerats på ditt konto. Ditt VISA-kort känner igen i vilken typ av butik du handlat och kategoriserar inköpen i exempelvis livsmedel, kläder med mera. När du handlar med ditt kort dras rätt rabatt automatiskt, oavsett vad du köper (och även om det redan är rea i butiken!).



  Med appen Skipp låter ikano bank dig samla dina medlemskort i mobilen och alltid ha koll på aktuella erbjudanden, saldon och krediter.



  *Månadsrabatt samt fast rabatt hos bensinstationer kan du få upp till 500 kr i månaden. Maximalt belopp för årsrabatt samt drivmedelsrabatt är 6 000 kr per år.
  Reseförsäkring med Olycksfallsförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskeliminering, Förseningsförsäkring och Bagageförsäkring.
  • Ingen årsavgift
  • Bra månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad (5% på alla flygbolag i april!)
  • 1% på drivmedel
  • Flexibel delbetalning med en månadsränta 1,19% (from 9/4 -19)
  • Aviavgift vid använd kredit och/eller avbetalning av skuld
  Ikano Bank - Ikano Kort
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 60 000kr
  Upp till55 dagar räntefritt
  Därefter ränta 14.25 %
  Välj detta kort
  Mitt kort+ från Santander Consumer Bank
  När du betalar minst 75% av din resa med ditt Mitt kort+ ingår en kompletterande reseförsäkring från Europeiska ERV. Den gäller för familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress (barn under 23 år), oavsett om de reser med dig eller på egen hand.



  Reseförsäkringen innehåller avbeställningsskydd/personförsening/bagageförsening utanför hemlandet/kapitalbelopp vid olycksfall/självriskskydd hem- och bilförsäkring samt självriskeliminering hyrbil upp till 15 000 kr.



  Om resan har minst 2 övernattningar kan du dessutom vid sjukdom få ersättning för outnyttjade aktiviteter som du har betalt i förväg exempelvis liftkort och hyra av golfklubbor. Skyddet gäller även när din utrustning stulits eller försenats och du därför inte kan genomföra din inbokade aktivitet.

  Res till värmen, renovera eller unna dig någonting extra i vardagen!



  Med kortet får du återbäring på i 200 anslutna webbutiker. Det enda du behöver göra är att registrera ditt kort för att få återbäringen. Ett enkelt sätt få pengar tillbaka när du handlar online i dina favoritbutiker.
  Återbäringen gäller även tillsammans med andra erbjudanden, vilket ger dig möjlighet att få ännu bättre rabatt.



  Med tjänsten Betalo kan du betala dina hushållsräkningar med Mitt kort+.
  Det kostar ingenting och du får upp till 60 dagars räntefrihet på det du betalar med kortet.

  Kortet gör din resa billigare genom att ta bort valutapåslaget från alla dina köp och uttag utomlands.
  • Upp till 60 dagars räntefrihet
  • Reseförsäkring med aktivitetsskydd
  • 0 % valutapåslag utomlands
  • Ingen årsavgift första året (värde 195 kr)
   Mitt kort+ från Santander Consumer Bank
   Årsavgift 0 kr 195 kr
   Maxkredit 100 000kr
   Upp till60 dagar räntefritt
   Därefter ränta 14.95 %
   Välj detta kort
   Supreme Card Gold
   Reseförsäkringen får du på köpet när du betalar minst 75 % av resan med Supreme Card.
   Försäkringen täcker även dina familjemedlemmar.
   Med reseförsäkring får du ersättning om något inte blir som du tänkt dig under semestern, t.ex. ingår ersättning för missat anslutningsflyg och
   ersättning för bagageförsening
   * Samla bonuspoäng! 1 krona=0,5 bonuspoäng.
   Poängen kan du sedan använda i Supremes poängshop som har hundratals upplevelser, resor och produkter. (Gäller ej valutaväxling, Kostnader för påminnelse, krav och inkasso samt övriga kostnader, ränta och avgifter.)

   * 2 poäng för varje tankad krona på Din-X
   * För att du ska handla säkert på Internet erbjuder Supreme Card tjänsten 3D Secure för MasterCard.
   * Gratis SMS-kvitto på alla köp över 500 kronor.
   * Contactless- du betalar endast med ett snabbt blipp när du handlar för under 200 kronor.

   Nyhet! Nu får du även bonus på,
   - Årsavgiften
   - Kontantuttag
   - Räkningsbetalningar
   - När du betalar abonnemangstjänster med kortet
   Reseförsäkring med Avbeställningsskydd
   Ersättning för försening av allmänt transportmedel
   Ersättning för missad anslutning
   Ersättning för bagageförsening
   Självriskreducering av Hem- och Villaförsäkring
   Självriskreducering av Personbilsförsäkring
   • 6 månaders räntefri delbetalning
   • 10 000 poäng i välkomstpresent för alla nya kortkunder!
   • En krona=0,5 bonuspoäng
   • Bonusen kan endast användas i Supremes poängshop
   Supreme Card Gold
   Årsavgift 245 kr
   Maxkredit 150 000kr
   Upp till60 dagar räntefritt
   Därefter ränta 12.36 %
   Välj detta kort
   Supreme Card World
   Reseförsäkringen får du på köpet när du betalar minst 75 % av resan med Supreme Card.


   Försäkringen täcker även dina familjemedlemmar.


   Med reseförsäkring får du ersättning om något inte blir som du tänkt dig under semestern, t.ex. ingår ersättning för missat anslutningsflyg och
   ersättning för bagageförsening

   Varje krona ger dig en poäng.*
   Poängen kan du sedan använda till resor, upplevelser och kvalitetsprodukter i Poängshopen. SMS-kvitto på alla köp över 500 kr


   Contactless- du betalar endast med ett snabbt blipp när du handlar för under 200 kronor.


   Ansök idag på Kortio.se så får du 10 000 poäng laddat på ditt nya kort!


   *gäller ej räkningsbetalning, kontantuttag, valutaväxling, kostnader för påminnelse, krav och inkasso samt övriga kostnader, ränta och avgifter.

   Concierge Service
   Snabb hjälp med att exempelvis boka biljetter, hyrbil, hotellrum eller bord via telefon, sms eller e-post.


   Lounge access
   Under 2018 så bjuds du på två loungebesök/person och år + vän
   Tillgång till VIP-lounger med mat, dryck, tidningar och wifi på flygplatser världen över. På loungekey.com kan du hitta var loungerna finns.


   • Concierge Service och Gratis Lounge Access
   • En bonuspoäng för varje krona på alla köp*
   • 10 000 poäng som välkomstgåva vid ditt första köp!
    Supreme Card World
    Årsavgift 1068 kr
    Maxkredit 150 000kr
    Upp till60 dagar räntefritt
    Därefter ränta 16.32 %
    Välj detta kort