Flygplatsernas exklusiva lounger har länge ansetts vara utom räckhåll för den genomsnittliga flygresenären. Detta håller nu på att förändras. Med ett kreditkort som har Priority Pass eller Lounge Key kan du gratis eller för endast några hundralappar få möjlighet att slippa trängsel, svajigt wifi, torra mackor och överprissatt kaffe för att istället invänta din flygresa i en bekväm lounge.

Varför besöka en flygplatslounge?

En flygplatslounge är oftast betydligt tystare och lugnare än flygplatsen i övrigt just eftersom det inte alla har tillgång till den. Detta gör loungen till en lämpligare arbetsplats för dig som reser i jobbet eller en bättre viloplats för dig som har en lång mellanlandning. Då mat och dryck dessutom ingår kan det bli mer prisvärt att köpa access till en lounge jämfört med att äta på en dyr flygplatsrestaurang.

Detta är exempel på vad som kan ingå i en lounge:

 • Wifi och eluttag. Detta finns visserligen gratis på de flesta flygplatser men det i loungen fungerar oftast bättre.
 • Tillgång till skrivare
 • Bekväma sittplatser och arbetsbord
 • Mat och dryck. Detta varierar mellan olika lounger och kan vara allt ifrån snacks och kaffe till buffé och fri alkohol.
 • Vilorum där du kan sova (ej på alla lounger)
 • Duschar
 • Spa och massage (kostar ofta extra)
 • Lekrum för barn

Hur får man tillgång till flygplatslounger?

Flyger du i business eller förstaklass ingår lounge access i din biljett. Dock är dessa biljetter ett kostsamt alternativ om du endast är ute efter loungen. Ett bättre alternativ är då att betala för ett dagspass för den lounge du vill besöka. Detta alternativ är dock inte tillgängligt för alla lounger och om det finns brukar det vara ganska dyrt; från 30 och upp till 300 dollar.

Ett bättre alternativ kan istället vara att flyga mycket med samma flygbolag. Reser du tillräckligt ofta kan du då bli premiumkund och få tillgång till flygbolagets egna lounger. Om du inte flyger tillräckligt mycket går det hos många bolag att istället betala för att bli premiumkund. Detta kan vara ett prisvärt alternativ men nackdelen är att antalet flygplatslounger som du har tillgång till är mer begränsat.

Ett allt vanligare sätt att få tillgång till lounger är via kreditkort. Många kreditkort i premiumklassen erbjuder nämligen lounge-access som förmån, vanligtvis genom tjänsterna Lounge key eller Priority pass som båda ägs av företaget Collinson. Med tjänsterna får du tillgång till en rad olika flygplatslounger världen över, oavsett vilken biljettyp du bokat. Har du inget kreditkort erbjuder Priority pass även ett medlemskap som inte behöver kopplas till ett kort. Detta finns i tre olika prisklasser och ger dig gratis eller billigare access till lounger. 

Få tillgång till lounger med ditt Kreditkort

I många av de bästa kreditkorten ingår Priority pass eller Lounge key som extra förmån. Om du vill åt tillgång till lounger så är det ofta värt att betala lite extra för ett sådant kreditkort jämfört med andra alternativ. Dessutom har kreditkorten andra förmåner som försäkringar. Kreditkorten har olika regler för hur många gratis loungebesök som ingår och reser du mycket kan det vara värt att läsa det finstilta innan du bestämmer dig för ett kort. 

Priority pass ger dig tillgång till omkring 1300 flygplatser världen över. Du får även bra erbjudanden på flygplatsrestauranger och span. I Lounge key ingår något färre lounger; 1100 stycken, men i övrigt ska det inte skilja så mycket i vad som erbjuds. Båda tjänsterna har en app där du enkelt kan kolla vilka lounger som ingår och vad de erbjuder. Appen används även för att checka in i loungen. Skulle du få några problem är finns kundservice per telefon tillgänglig dygnet runt.

I dessa kreditkort ingår Priority pass:

 • Amex Gold - Årsavgift 2100 kronor, fyra gratis loungebesök ingår.
 • Amex Platinum - Årsavgift 7800 kronor, obegränsade loungebesök med Priority pass samt flera andra lounger ingår. 
 • Danske Bank Platinum - Årsavgift 1799 kronor, fyra gratis loungebesök ingår.
 • Handelsbanken Platinum - Årsavgift 2400 kronor, obegränsat med loungebesök.

I dessa kreditkort ingår Lounge key:

 • Resurs World - Årsavgift på 1068 kr, fyra gratis loungebesök ingår.
 • Swedbank Platinum - Årsavgift på 1700 kr, obegränsat med loungebesök.
 • Curve Metal - Årsavgift 1800 kronor. Rabatterat pris (€20) på lounger.
 • Revolut Premium och Revolut Metal - Årsavgift 1200 respektive 1800 kronor. Rabatterat pris på lounger, gratis besök om ditt plan är minst en timma försenat.

Tillgång till lounger med Priority pass

Med Priority pass kan du även betala en årlig avgift som ger dig gratis eller rabatterad tillgång till lounger. Det finns tre typer av medlemskap;

 • Standard – för sig som reser ibland. Årsavgift 89€ (900 kronor), avgift per loungebesök 28€.
 • Standard plus – för dig som reser regelbundet. Årsavgift 259€ (2600 kronor), 10 gratis loungebesök, därefter 28€ per loungebesök.
 • Prestige – för dig som reser väldigt ofta. Årsavgift 399€ (4000 kronor), obegränsade gratis loungebesök.

Vill du ta med en reskamrat in i loungen kostar det 28€ oavsett vilken typ av medlemskap du har. 

Lounge Key eller Priority Pass - vilket är det bästa alternativet?

Vilket alternativ för lounge access som passar just dig bäst beror framförallt på hur ofta och hur du reser. Är du en sådan som helst kommer i sista sekund till flyget och endast kommer använda loungen vid längre mellanlandningar? Eller föredrar du att vara ute i god tid, och ta en drink på flygplatsen? För dig som har god kreditförmåga och kan få vilket kreditkort du vill är kreditkort den bästa lösningen. Här är de bästa korten utifrån hur många loungebesök du gör per år: 

 • 0–2 loungebesök per år: Det bästa för dig är att betala för ett engångspass de fåtal gånger du väljer att besöka loungen. På så sätt slipper du risken att betala för något du inte använder. 
 • 2–4 loungebesök per år: Resurs World är ett prisvärt kreditkort med fyra fria loungebesök samt diverse andra förmåner. 
 • 5 eller fler loungebesök per år: Swedbank Mastercard Platinum är en bra lösning för dig. Även Handelsbanken Platinum är ett alternativ och du bör jämföra kortens andra förmåner.

För dig som inte kan få eller inte vill använda någon av kreditkorten är följande alternativ att föredra beroende på hur många loungebesök du planerar att göra:

 • 0–5 loungebesök per år: För dig är det bäst att betala för ett engångspass de gånger du vill använda en lounge. På så sätt slipper risken att betala för något du inte använder. 
 • 5–15 loungebesök per år: För dig är ett Standard plus medlemskap i Priority pass den bästa lösningen. 
 • 15 eller fler loungebesök per år: Ett prestige-medlemskap i Priority pass är en prisvärd lösning för dig. Eftersom du flyger så pass mycket bör du dock först kolla upp så att du inte redan har loungeaccess hos de flygbolag som du använder mest.

Vanliga frågor och svar om Lounge Key och Priority Pass

Vad är skillnaden mellan Lounge Key och Priority Pass?
Vad kostar Lounge key och Priority pass?
Ska man välja Lounge Key eller Priority Pass?
Vilken lösning är bäst för att få loungeaccess?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-08-09 Senast uppdaterad: 2023-05-03