När du köper något på faktura görs en kreditprövning eftersom att företaget som säljer vill försäkra sig om att du kan betala för varan. Kreditprövningen görs genom att en kreditupplysning tas, antingen via UC eller något annat företag. Ofta används en enklare kreditupplysning vid fakturaköp jämfört med vid till exempel banklån. Betalningsanmärkningar syns dock även på dessa enklare upplysningar och brukar vanligtvis leda till att fakturaköpet nekas.

Går det att beställa på faktura trots betalningsanmärkning?

Idag använder de flesta företag som erbjuder fakturabetalning en extern aktör som hjälper dem med fakturahanteringen. I många fall används hela betalningslösningar som Klarna eller Trustly medan andra företag använder olika finansbolag som erbjuder factoring (fakturabelåning/försäljning). 

När du köper på faktura är det därför ofta så att företag A som säljer varorna får betalt direkt av företag B som hanterar fakturorna. När du sedan betalar går pengarna till företag B. Eftersom det är företag B som tar förlusten om det skulle vara så att du inte betalar är det också de som gör kreditprövningen och de måste vara ganska hårda för att deras affärsmodell ska fungera. För närvarande är det inga av de stora aktörerna inom fakturahantering som accepterar kunder med betalningsanmärkning

Generellt går det alltså inte att betala i efterskott med faktura om man har en betalningsanmärkning. Det finns dock undantag hos mindre företag som själva skickar ut sina fakturor.

Vilka alternativ finns? 

För dig med betalningsanmärkningar som vill handla på faktura finns följande alternativ:

 1. Vänta och spara ihop pengarna
  Var din betalningsanmärkning en engångshändelse? Tror du att du garanterat kommer kunna betala den kommande fakturan om du nu bara kan få handla på faktura? Bra! Då borde du inte ha några problem med att vid nästa löning lägga undan pengarna så att du kan köpa varan du vill ha i nästa månad. Det är väldigt få köp som inte kan vänta i 30 dagar.
 2. Använd ett kreditkort
  Har du ett kreditkort så kan du använda det och ta kostnaden i slutet av månaden när du får din kortfaktura. Vanligtvis är det svårt att få kreditkort om man har betalningsanmärkning men om du har ett sedan tidigare kan du använda detta. Tänk dock på att räntan på kreditkort är hög om du inte kan betala i tid så välj inte detta alternativ om du inte är säker på att du har pengarna i slutet av månaden.
 3. Ta ett lån och betala direkt
  Det finns idag många olika snabblån på marknaden som är tillgängliga även för dig med betalningsanmärkningar. Dessa lån har dock väldigt höga räntor och avgifter och ska bara användas i nödfall. Låna aldrig pengar för resor, nöjen eller konsumtionsvaror som inte är absolut nödvändiga.

Är det en bra idé att försöka betala på faktura när man har en betalningsanmärkning? 

De flesta stora aktörer erbjuder idag betalning på faktura där du kan betala upp till 30 dagar senare utan räntor och avgifter. Viktigt att tänka på är dock att det alltid tillkommer avgifter om du skulle råka bli sen. Det är lätt hänt att råka glömma bort en faktura och betalar du direkt eliminerar du helt risken för extra kostnader. Vid mindre belopp är det därför alltid bättre att betala direkt oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte. 

Vid större köp som till exempel en bil, en avancerad dator eller ett nytt kök kan det vara svårt att betala allt på en gång. Ofta erbjuder företagen i dessa fall avbetalning under en längre period. Denna möjlighet kräver normalt att du är fri från betalningsanmärkningar.  

Var kan man handla på faktura trots betalningsanmärkning?

Att handla på faktura trots att ha en betalningsanmärkning kan vara svårt, eftersom många butiker och företag gör kreditkontroller innan de godkänner fakturaköp. Men det finns några alternativ:

 1. Vissa Online-butiker: Vissa online-handlare kan erbjuda möjligheten att handla på faktura även för kunder med betalningsanmärkningar. De kan ha mindre strikta kreditkrav eller erbjuda alternativa betalningslösningar.
 2. Butiker med Egen Finansiering: Vissa butiker, särskilt de som säljer större hushållsvaror eller elektronik, kan erbjuda egen finansiering med mer flexibla villkor.
 3. Second Hand-butiker: Vissa second hand-butiker, särskilt de som drivs av välgörenhetsorganisationer, kan vara mer flexibla med betalningsmetoder.
 4. Lokala Småföretag: Mindre, lokala företag kan ibland vara villiga att erbjuda fakturaköp baserat på personlig bedömning snarare än strikt kreditkontroll.
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-07-18 Senast uppdaterad: 2024-01-15