Tre sätt att dela upp fakturabetalningen

Om bilen plötsligt går sönder eller kylskåpet behöver uppdateras på 24 timmar står du inför ett större utlägg som inte ingår i den normala månadsbudgeten. Då kan det vara skönt att ha ett kreditkort i plånboken som ger dig upp till 60 dagars tidsfrist helt utan ränta eller en bra delbetalningsplan efter det.

Med ett kreditkort får du mellan 30-60 dagar att betala den samlade fakturan med alla köp du gjort under betalningsmånaden helt utan ränta. Efter det kan du välja att lägga upp fakturasumman på en avbetalningsplan, även kallad delbetalning.

Nedan går vi igenom de olika alternativen på delbetalning som du kan erbjudas;

Delbetalning

Kreditkorten erbjuder olika delbetalningsplaner. Du får själv välja hur stora delar du vill dela upp fakturabeloppet på och hur lång tid du vill avbetala. Oftast måste du välja att betala av minst runt 1/10 av lånet varje månad.

När du väljer att delbetala tillkommer kreditkortets ränta på beloppet. Räntan anges som rörlig årsränta i villkoren, men det du betalar per månad är månadsräntan. Te.x för Ikano Visa är årsräntan 14,25% men du betalar du en månadsränta på 1,19%.

Betalningsfri månad

Vissa kreditkort erbjuder 1-2 betalningsfria månader. Betalningsfri månad innebär att du inte behöver göra någon inbetalning den månad då du har paus, dvs du skjuter fram din delbetalningsplan. Med ett kreditkort tillkommer räntan och avgiften från den pausade betalningen på nästa faktura.

Det finns ett limiterat antal tillfällen som du kan använda detta vid, för t.ex. Resurs Gold och Resurs Classic kan du utnyttja en månads betalningsfri månad vid två olika tillfällen per år (förutsatt att du betalat i tid i minst 6 månader).

6 månader räntefritt

Resurs Bank erbjuder med sina kreditkort möjlighet till helt räntefri delbetalning. Det tillkommer vissa avgifter men är en väldigt prisvärd plan för ett större belopp. Så här går det till;

 • Handla för 15 000 kr
  De första 30-60 dagarna är helt räntefria innan det är dags att betala
 • Månad 1:Välj betalsätt
  Betala hela beloppet (15 000) kr eller dela upp det. Det första beloppet vid delbetalning är 2539 kr. I det ingår en administrationsavgift på 39 kr som tillkommer varje månad.
 • Månad 2:2 636 kr
  Inkluderar även en uppläggningsavgfit på 97 kr.
 • Månad 3-6:2 539 kr
 • Betala samma belopp varje månad tom slutbetalning.
 • Totalt 15 331 kr

Din kreditkostnad blir 331 kr, rörlig årsränta 0% och effektiv ränta 3,85%. Den effektiva räntan är exklusive årsavgiften på 245 kr (Resurs Classic har 0 kr årsavgift)

Oavsett vilket sätt du väljer så bör du veta om möjligheterna som ditt kort erbjuder vid delbetalning. Du kan kontakta din kortutgivare direkt för att lägga upp en plan eller läs om marknadens alla kort på Kortio.se.

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2021-12-07 Senast uppdaterad: 2023-05-03