Reser du mycket, eller använder du kreditkort för att samla poäng på olika program som Eurobonus, Amex Membership Rewards eller Lufthansa Miles & More?

Kortio har intervjuat Alexis Barnekow, VD på Chatflights. Här är hans fem bästa tips för hur du ska maxa nyttan av dina intjänade poäng från kreditkort med bonus.

1. Satsa på 2 personer i Business Class

I Sverige är det vanligt att samla Eurobonuspoäng från sitt resande eller från SAS-anslutna kreditkort som SAS Mastercard eller SAS Amex. Många är nitiska kring sitt användande av rätt kort vid inköpen men kan bli frustrerade när det är dags att hitta resor för poängen. Tänkte du spara ihop poängen till en resa för hela familjen över julen? Då kan du bli besviken. Bäst är att satsa på en långresa för 2 personer i Business Class.

A. Ju fler som ska flyga på populära datum desto svårare är det att finna plats.

Att hitta plats för hela familjen på en resa under ett skollov är inte omöjligt, men svårt. Flygbolagens idé med poängresor är att erbjuda platser som annars förblir osålda, och under loven är planen fulla så chansen att hitta platser minskar drastiskt.

Är ni fler än två som ska resa blir chanserna ännu mindre att hitta plats, vilket kan leda till besvikelser när det är dags att lösa in sina poäng.

B. Att boka resor i Business Class gör dina poäng mer värda

Det är inte ofta man får möjlighet att resa på tu man hand i Business Class, något som bonusresor lämpar sig extra bra för. Dels släpper de flesta flygbolag minst 2 platser i Business på många flygningar, dels gör du en större besparing på att boka Business Class jämfört med att flyga Ekonomiklass.

Detta räkneexempel illustrerar det väl:

Economy Class

  • En resa i Economy till USA kostar omkring 5.000 kr per person.
  • Att flyga dit med poäng inom Star Alliance kostar 70.000 poäng plus ca. 1.500 kr i skatter och avgifter.
  • Det ger en besparing på varje poäng på ca. 6 öre.

Business Class

  • Resan kostar mer, runt 25.000 kr.
  • Att flyga med poäng inom Star Alliance kostar 130.000 poäng plus samma skatter och avgifter.
  • Det ger en besparing per poäng som är tre gånger högre, ca 18 öre.

Med lite enkel matte kan man se att värdet av dina poäng blir klart högre om du flyger i Business Class än i Ekonomiklass, så det är ofta smartare att avvakta tills du kommer upp i de poäng som behövs för Business Class innan du bokar. Vill du hitta plats i Business ska du som sagt satsa på att flyga i par, då ökar chanserna jämfört med om man är fler.

2. Tänk på hur du växlar dina poäng från t.ex Coop eller Amex

Har du inte ett SAS-anslutet kort tjänar du poäng som kan växlas till annat än bara flygresor. Det finns kreditkort som har ett eget bonusgrundande system där du kan växla dessa poäng till exempelvis kaffebryggare, kryssningar eller SAS-poäng.

Det ger flexibilitet, men värdet för poängen går ner, dvs du måste spendera mer pengar på kortet för att nå upp till en flygresa eller hotellvistelse. Det är ganska lätt att göra en dålig affär.

Vad du väljer att växla över poängen till är en konst, vissa program ger mer värde än andra.

Här följer tre exempel på vad man kan växla över poängen till från Amex:

SÄMST:

Sämst måste nog vara att växla över poängen till Alitalia. Alitalia har utmaningar i sina relationer med italienska staten vilket innebär att poängprogrammen blir nedstängda och måste startas om ofta, varpå oanvända poäng helt försvinner.

OK:

Man kan t.ex. växla poängen till Iberia Avios och flyga till Bogota med Iberia Plus, vilket enligt våra beräkningar ger en återbäring på det du har spenderat på kortet på 0,72%, det är helt OK.

BRA:

En bra deal är att växla poängen till Hilton Honors och boka 5 nätter på lyxhotellet Conrad på Maldiverna, det ger en cashback på ca 1,5%, dvs dubbla värdet mot resan med Iberia.

Ska du växla över poängen till ett annat program? Läs på lite innan du gör det så att du väljer något som ger bra värde för poängen.

3. Använd inte poängen ”i shopen” eller för att köpa muffins ombord

Många program erbjuder köp av prylar i butiker som är anslutna till bonusprogrammet. Hos SAS kan man t.ex. köpa en Samsonite-väska för 113.000 poäng vilket är ungefär det som behövs för att resa till Nordamerika i Business Class (för två personer om du har en voucher från Amex).

Att köpa chokladmuffins ombord på SAS kostar 800 Eurobonuspoäng istället för 35 kr. Köper du 12 muffins så har du gått miste om en poängresa inrikes t/r och sparat 420 kr på muffins plus 400 kr i skatter, totalt 820 kr.

Visst kan man hitta resor t/r inrikes för under tusenlappen, men det hör till ovanligheterna. Smartare är att spara poängen och använda dem för att resa istället. Det enda undantaget som jag känner till är Lufthansas Worldshop som erbjuder ganska bra värde för poängen, särskilt när de har kampanjer. Har du ett kort från Lufthansa Miles & More så rekommenderar jag att prenumerera på deras nyhetsbrev och håll utkik efter erbjudanden i shopen.

4. Spara lite flygpoäng till nödsituationer

Om du reser mycket och ibland hamnar i situationer där du måste köpa en ny biljett för att du t.ex. har missat planet, kan det vara nyttigt att ha lite bonuspoäng till övers. Att boka en resa för pengar i sista minuten kan bli dyrt, men ofta finns bonusplatser lediga strax innan avgång, och då kan poängen innebära en stor besparing.

Anledningen är att flygbolagen ofta släpper bonusplatser sent inpå avgång då de inser att inga fler platser kommer att säljas. På så vis vill de fylla upp osålda stolar med bonusresenärer.

5. Satsa på bonusresor till Seychellerna, Mombasa eller Zanzibar

Varje flygbolag jobbar med olika zoner. För SAS och Star Alliance finns en zon som ofta benämns som en ”sweet spot” bland poängjägare, nämligen zonen Nord/Centralafrika och Mellanöstern.

Här finns destinationer som Seychellerna, Mombasa och Zanzibar som kan nås för färre poäng än nästan allt annat. En plats i Business Class kostar t.ex. 105.000 poäng, när man till USA får betala 130.000 eller till resten av världen får betala 165.000 poäng eller mer.

Är man öppen för dessa destinationer kan det vara smart att välja dem. En annan fördel är att de ligger närmre Sverige vilket innebär mindre utsläpp av växthusgaser.

/Alexis Barnekow, VD på Chatflights

Chatflights är en app där du kan chatta med bonusexperter som hjälper dig att omvandla poängen till lyxiga resor. Alexis kan det mesta om bonuspoäng och ger för Kortios läsare smarta tips och guider för att navigera i poängdjungeln.

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-05-03