Topplista: Kreditkorten med bäst cashback 2025

Det bästa cashback-kortet beror på hur du använder det – hur mycket du spenderar och vad du köper. Här är några av de bästa cashback-korten som vi rekommenderar:

  1. Bank Norwegian kreditkort:

    0,5% cashback på alla köp

  2. re:member flex:

    Upp till 25% i cashback hos 300+ butiker

  3. Coop Mastercard Mer:

    Cashback genom värdecheckar på Coop

  4. Qred:

    1 % cashback på alla köp

  1. Bank Norwegian kreditkort

    Bank Norwegian

    Bank Norwegian erbjuder 0,5% i cashback på alla kortköp. Cashbacken betalas ut genom avdrag på din kreditkortsfaktura. Det är även möjligt att välja att samla cashPoints istället för cashback. Cashpoints kan bland annat användas för att köpa billigare flygresor hos Norwegian.

    Årsavgift 0 kr
    Maxkredit 150 000 kr
    Effektiv ränta 25,59 %
    Räntefritt 45 dagar
  2. re:member flex

    Re:member flex

    Re:member flex ger upp till 25 % i cashback hos fler än 300 populära onlinebutiker. Din cashback betalas ut i form av ett avdrag på din nästa kortfaktura. Kortet från Re:member är helt gratis. 

    Årsavgift 0 kr
    Maxkredit 120 000 kr
    Effektiv ränta 8,10 - 19,84 %
    Räntefritt 56 dagar
  3. Coop Mastercard Mer

    Coop Mastercard

    Coop ger 0,5 bonuspoäng på alla köp, vilket kan omvandlas till cashback i form av värdecheckar och rabatter att använda vid köp hos Coop.

    Årsavgift 0 kr 295 kr
    Maxkredit 150 000 kr
    Effektiv ränta 19,85 %
    Räntefritt 55 dagar
  4. Qred

    Qred

    Med Qred företagskort får du 1 % cashback på alla köp, som automatiskt dras från fakturan. Till exempel, vid utgifter på 5 000 kr betalar du bara 4 950 kr.

    Årsavgift 0 kr
    Maxkredit 2 000 000 kr
    Effektiv ränta 0,00 %
    Räntefritt 45 dagar

Vad är kreditkort med cashback?

Ett kreditkort med cashback ger dig pengar tillbaka på dina kortköp. När du använder kortet vid köp återbetalas en viss procent av beloppet, vanligtvis mellan 1% och 5% av det totala beloppet. Till exempel, om du handlar för 1000 kr med ett kreditkort som erbjuder 2% cashback, får du 20 kr tillbaka.

Cashback är en populär förmån eftersom det tillåter dig att spara pengar på alla dina vardagliga inköp. Kreditgivare erbjuder cashback som ett sätt att belöna sina kunder men även för att uppmunta dem att använda sitt kreditkort mer frekvent.

Så fungerar kreditkort med cashback

Med cashback får du pengar tillbaka när du handlar. Kreditkort med cashback har olika tillvägagångssätt för att betala ut återbäringen till dig. Det är möjligt att din insamlade cashback automatiskt dras av från din kommande kreditkortsfaktura. Kreditkort med cashback som erbjuder återbetalning som dras direkt från kortfakturan är exempelvis Bank Norwegian och re:member flex. Men cashback kort kan även erbjuda återbetalning i form av värdecheckar som kan användas i utvalda butiker, exempelvis erbjuder Coop Mastercard Mer denna typ av cashback.

Om du har ett debetkort med cashback får du ingen månadsrabatt på fakturan utan du får istället pengar insatta på ditt konto månadsvis. Många kortgivare erbjuder möjlighet att följa din insamlade cashback direkt i tillhörande app eller genom att logga in på “Mina sidor”.

Exempel: Du har ett kreditkort med cashback som ger 0,5 % på alla köp. Under månaden har du handlat för 5 000 kr med ditt kreditkort. Du får nu 5 000 x 0,005 = 25 kr rabatt på månadsfakturan som istället blir på 4 975 kr.

Olika typer av cashback

Cashback kan variera avsevärt beroende på vilket kreditkort du väljer. Att få cashback på alla dina köp med kortet är vanligtvis fördelaktigt, men det är inte alltid det optimala valet för alla. Det beror på hur du använder ditt kort och dina preferenser för utbetalning av cashback. Här är några exempel på olika typer av cashback-kreditkort:

  1. Full cashback på alla inköp: Ger återbetalning på samtliga köp du gör med kortet, vilket passar bra för den som vill maximera sina förmåner.
  2. Nischad cashback: Erbjuder cashback endast inom specifika kategorier som resor eller hemelektronik. Det kan vara fördelaktigt om du ofta handlar inom dessa områden.
  3. Kampanjcashback: Erbjuder tillfällig cashback under kampanjer, exempelvis för köp med ett specifikt flygbolag som SAS, vilket kan vara attraktivt för frekventa resenärer.
  4. Cashback hos utvalda butiker: Ger återbetalning när du handlar hos specifika butiker eller varumärken, vilket kan vara fördelaktigt om du redan är en lojal kund hos dessa.

Att välja rätt cashback-kreditkort handlar om att matcha det med dina vanor och prioriteringar för att få ut mest möjliga av fördelarna.

Skillnaden på bonus och cashback

Kreditkort med bonus ger också belöningar när kortet används för köp. Skillnaden för bonuskort är att bonuspoängen som samlas ihop kan omvandlas till resor eller produkter, medan cashback kort ger pengar/kontanter tillbaka.

För de flesta personer så är cashbackkort till mer nytta eftersom pengarna man får inte är villkorade på något sätt. Däremot kan man med bonuskort få höga rabatter i specifika butiker eller många bonuspoäng när man t.ex köper flygresor från ett visst bolag.

För vem passar ett kreditkort med cashback?

Ett kreditkort med cashback passar dig som vill spara pengar varje gång du handlar och vill ha flexibilitet att använda de sparade pengarna som du önskar. Det är särskilt användbart om du gör regelbundna inköp av liknande varor och produkter.

Så jämför du och hittar bästa cashback kortet

När du jämför kreditkort så är nivån på cashback så klart viktigt, men det finns även andra saker att ta hänsyn till. Det kan även vara så att kreditkort med cashback har begränsningar som gör att ett annat kort hade passat dig bättre. Nedan kan du läsa om olika saker som kan vara bra att tänka på när du jämför cashbackkort.

Avgift för kreditkort med cashback

Kreditkort med hög cashback kan ibland ha en högre månads- eller årsavgift.

Det är då viktigt att räkna på om det faktiskt kommer löna sig för dig. Har du ett kreditkort med en månadsavgift på 29 kr men bara lyckas samla ihop 10 kr per månad så hade det sannolikt varit bättre att välja ett kreditkort utan månadsavgift.

Förmåner med cashbackkort

Vilka övriga förmåner har kreditkortet?

Står valet mellan ett cashback kort med eller utan inkluderad reseförsäkring bör du kanske välja kortet med försäkring om du vill kunna köpa semesterresor med kortet och bli extra skyddad på resan.

Cashbackkort kostander

Vad har kreditkortet för avgifter?

Precis som att kortet har fördelar finns även vissa avgifter förknippade med kreditkort. Utöver årsavgift eller månadsavgift kan kreditkort även ha uttagsavgift, valutapåslag eller andra kostnader som tillkommer i samband med användning av kortet.

Om ett kreditkort exempelvis har 1 % cashback och valutapåslag på 2 % och du ofta använder det utomlands hade det kunnat vara bättre med ett kreditkort som varken hade cashback eller valutapåslag

Begränsad cashback

Det finns cashback kreditkort som bara fungerar i vissa butiker.

Ett exempel på det är Re:member Flex som ger upp till 25 % rabatt i några hundra anslutna butiker. Shoppar man hos dem kan man få en rejäl återbäring, och här finns inte heller några begränsningar för hur mycket pengar man kan få tillbaka, men vid övriga köp får man ingen cashback alls. 

Cashback begränsningar

Har kortet någon begränsning för hur mycket cashback man kan samla in under en månad eller ett år?

En lågt tak för hur mycket cashback man kan samla ihop innebär att en hög procent inte spelar så stor roll då man ändå inte kan utnyttja den till fullo.

Cashbackkort eller debet

Ska du välja kreditkort eller debetkort?

Det finns både kort med och utan kredit som erbjuder cashback. Debetkort (förbetalt kort) är enklare att få då ingen kreditupplysning behöver göras, däremot kan du inte handla på "krita" utan behöver ha pengar insatta på kortet för att kunna använda det.

Köp som inte ger cashback

Det är viktigt att tänka på att även om ett kreditkort lockar med "cashback på alla köp" så finns det nästan alltid undantag. Normalt ger följande transaktioner inte någon cashback, även om kort kan ha olika villkor:

  • Att ta ut kontanter i uttagsautomater
  • Att betala påminnelseavgifter, ränta och andra avgifter för kreditkortet
  • Överföringar till och från olika konton
  • När man köper produkter med kortet som inte är för privat bruk (dvs som kan räknas som näringsverksamhet)
  • Att betala räkningar med kortet

Men generellt ger alltså alla "vanliga" inköp med kortet cashback, både online och i fysiska butiker.

Kreditkort med cashback inom olika kategorier

Bäst kreditkort med cashback för mat

För de flesta hushåll är matkostnaden månadens största kostnad. Ett sätt att pressa den är att välja ett kort som ger tillbaka pengar på matinköpen. Exempel:

  • ICA – Få möjlighet till dubbelbonus hos ICA
  • Coop – Få 0,5 poäng oavsett var inköpen sker
Bäst kreditkort med cashback för resor

Använd ett resekort för alla vardagsinköp och få gratis flygbiljetter eller andra reseförmåner. Med premiumkort ingår även en rad resefördelar som exempelvis tillgång till lounger:

  • Resurs World – Resekort med cashback, lounger, reseförsäkring
  • re:member flex  - Cashback hos hotell, resebolag, bussbiljetter m.m.
Bäst kreditkort med cashback för shopping

Kreditkort med denna förmån kan delas upp i två kategorier – med cashback i E-butiker eller i fysiska butiker. Välj det som ger mest pengar tillbaka där du ofta handlar!

Bäst kreditkort med cashback för drivmedel

Bensinkort ger pengar tillbaka vid köp av drivmedel samt produkter i butik. Välj kort utifrån var du oftast tankar för att nå rabatter, försäkringar och återbäring. 

  • Circle K – 5 % i butik & rabatt på drivmedel
  • OKQ8  - 2 % i butik & rabatt på drivmedel
Bäst kreditkort med cashback för företag

Företagskort har främst fördelar inom bokföring och administration. Men det finns även de som ger pengar tillbaka på samtliga kortinköp. Passar främst småföretagaren.

  • Qred – 1 % i cashback på allt, ingen årsavgift
  • Bokio Premium Plus – 1 % i cashback på allt
Bäst kreditkort med cashback inom sport 

Ett fåtal kreditkort är inriktade mot idrott. Få pengar tillbaka, rabatter och tillgång till unika idrottsevenemang. 

  • MoreGolf – Cashback och övriga förmåner för golfaren
  • Hammarbykortet – Tjäna poäng på allt och växla till supporterprylar

Är kreditkortet med högst cashback alltid det bästa?

En hög cashback är väldigt lockande då det innebär att man i teorin kan spara väldigt mycket pengar. Men ett kort med hög cashback kan istället ha andra begränsningar som gör att det inte nödvändigtvis blir det bästa kreditkortet för dig.

Expertens tips: Så maximerar du din cashback

  1. Aktivera browserplugin
    Flera cashbackprogram, som är kopplade till kreditkort, har tillhörande browserplugin. När ett sådant plugin är installerat kommer det påminna om att det finns cashback att tjäna varje gång personen är inne på en ansluten E-butik. Ett enkelt sätt att inte missa chansen att få pengar tillbaka. 
  2. Utnyttja kampanjer
    Via kampanjer och tillfälliga erbjudanden går det att få extra mycket tillbaka. Passa exempelvis på att boka sommarens hotellnätter när det är ”dubbel cashback på hotell” eller köp presentkort i de butiker där du ofta handlar under deras kampanjer. 
  3. Anslut kortet till medlemsprogram
    Så kallad ”Double Dipping” innebär att ett kreditkort ger bonus eller pengar tillbaka via två olika vägar – med bara ett enda köp. Ett av de enklaste alternativen är att ansluta korten till butikernas egna bonusprogram. Det går exempelvis att ansluta valfria kort till ICA, Coop, Willys, EuroBonus och Circle K. Betala med kreditkortet och få cashback via kortet samtidigt som poäng samlas inom butikens bonusprogram. 
  4. Räkna på lönsamheten
    På ett par kreditkort finns valbarheten att välja mellan olika bonus- eller cashbackprogram. Så är det exempelvis med Norwegiankortet där det går att välja på cashback eller cashpoints. Vid köp av flygbiljetter hos Norwegian uppstår även möjligheten att tjäna lojalitetsvalutan Spenn.
    Finns olika alternativ är det bra att räkna på vad som är värt mest utifrån vad som förväntas köpas och hur ofta inköp kommer att ske. 
  5. Betala fakturor – när det är gratis
    Förutsatt att kreditkortet ger cashback på alla kortinköp kan det användas för att betala fakturor förutsatt att det kan ske utan extra kostnad. Ett flertal mobiloperatörer erbjuder exempelvis sina kunder att betala fakturan direkt via deras app, med kreditkort eller swish. 
  6. Betala fakturor – när det är lönsamt
    Det går att betala fakturor med samtliga VISA, Mastercard och Amex-kort via externa tjänster som Billo och Betalo. Eftersom dessa betalningar innebär en procentuell avgift på beloppet är det inte lönsamt att utnyttja dessa för att få cashback.  Men det finns undantag. 
    Om kreditkortet har en kampanj som innebär att värdet är högre på den cashback som tjänas, eller om exempelvis Billo har rabatt på sin avgift, kan det vara lönsamt. Men det krävs lite beräkningar för att vara säker på att det är fördelaktigt. 
  7. Komplettera och utnyttja fördelar
    Första steget är att ha ett kreditkort och lära sig vilka fördelar som kan utnyttjas på det. De som vill ta nästa, och lite mer avancerade steg, tecknar ännu ett kort. Det kan exempelvis innebära att re:member flex används vid inköp från E-butiker (ger enbart cashback vid onlinehandel) och ett annat kort för vardagsinköp i fysiska butiker. Detta för att maximera bonus-, cashback- och rabatter.

Frågor och svar om cashback kreditkort

Vilket är det kreditkort med högst cashback?
Är det värt att skaffa ett kreditkort med cashback?
Ges cashback på alla köp?
Finns det gratis kreditkort med cashback?
Vad är skillnaden mellan bonus och cashback?
Tar kortutgivaren ut en avgift då man använder sin cashback?
Ges cashback även för köp som sker i utlandet?
Vilket kort har bäst förmåner?
Kan man få tillbaka pengar på ett kreditkort?
Vad är cashback på kreditkort?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-03-24 Senast uppdaterad: 2025-02-26