Vad är värdet av en kreditupplysning?

Kreditgivare är skyldiga att göra en kreditbedömning av blivande kort- eller lånkunder och följa en hållbar kreditgivningssed. Det innebär att de måste göra en bedömning av kundens möjlighet att kunna betala tillbaka krediten. En kreditupplysning ska vara inriktad på dina ekonomiska förhållande, men kan också innehålla personuppgifter som ålder och civilstatus. En kreditupplysning är inte bara siffror utan kan också innehålla råd och bedömningar om din ekonomiska situation.

Vilka är UC?

UC (Upplysningscentralen) är det företag som är störst i Sverige på kreditupplysningar och ägs till stor del av skandinaviska storbanker. UC är ett företag men ett vanligt missförstånd är att UC är en myndighet. Då de är den största aktören omskrivs därför kreditupplysningar ofta som en "att göra en UC" Men det finns flera företag som erbjuder samma tjänst, t.ex. Bisnode och Creditsafe.

De flesta banker och kreditföretag som är anslutna till Kortios använder UC:s kreditupplysningstjänst. Med UC menas den kreditupplysningen i rapportform som lämnas till kreditgivaren där lånet ansöks. UC erbjuder även egna riskbedömningar och rekommendationer beroende på vilket avtal lån/kreditgivaren har med UC. En kreditupplysning från UC ger ett bra underlag för att se vilken risk banken tar för att låna ut pengar till kunden.

Vad innebär en “UC” för dig som kund?

Det finns två typer av kreditupplysningar, personupplysning och personupplysning mikro.

En personupplysning mikro påverkar inte din kreditvärdighet och ger ut mindre mängd uppgifter så som personuppgifter, eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos kronofogden. Mikroupplysningar tas ofta av hyresvärdar och antalet upplysningar registreras inte.

Personupplysning innehåller mer information och antalet upplysningar registreras. UCs kreditupplysning innefattar vanligtvis: inkomst (historisk sedan två år tillbaka i tiden), eventuella innehav av fastigheter, antal aktiva krediter och kreditgivare, kreditförfrågningar och beviljade krediter, eventuella skuldsaldo hos kronofogden, betalningsanmärkningar, eventuella äktenskapsförord och andra händelser som kan påverka din riskprofil så som hur många kreditupplysningar som gjorts påverkar bankens riskbedömning.

Det är svårt att ge svar på hur många kreditupplysningar som är för många, då bankernas riskbedömning är en helhetsbedömning av faktorer, men det är inte ovanligt eller anmärkningsvärt att privatpersoner har enstaka registrerade upplysningar under ett år.

En kreditupplysning som har registrerats på dig finns kvar i tolv månader.

Kreditregister uppdateras en gång per månad med ny information från kreditgivare. Förändringar i krediter som gjorts nyligen ses först efter inrapportering, det kan därför ta upp till en månad innan avbetalningar eller nya krediter rapporterats in. När en kredit betalats av slutar kreditgivaren att rapportera om den, men historiska uppgifter om krediter sträcker sig ett år tillbaka i tiden och ingår därför i UCs rapport tills ett år passerat.

Låneförmedlarlösning hos Kortio- en UC och flera erbjudanden!

För att få och jämföra kort- och lånerbjudanden måste kreditgivaren utvärdera dig genom en kreditupplysning, det går alltså inte att ansöka om ett kreditkort utan UC. Problemet med att då jämföra olika banker är att du som privatperson måste godkänna att flera UCs rapporteras, vilket i sin tur leder till att din kreditvärdighet påverkas. Därför ska du vända dig till en förmedlingstjänst som Kortio.

När du jämför och ansöker om kort eller lån hos Kortio registreras endast en UC även fast du ansöker hos flera kreditgivare. Den enda UC-slagningen som Kortio tar kan användas av alla bankerna som är kopplade till Kortios sk låneförmedlarlösning hos UC. Du som kund kommer däremot att få omfrågandekopier från de långivare som tittar på din kreditupplysning, men det är för din egen skull och betyder inte flera kreditupplysningar.

Alternativa kreditupplysningar

Alla svenska långivare är enligt lag skyldiga att göra en sedvanlig kreditupplysning, en lag som skyddar dig som ansöker om lån. Däremot har bankerna ingen skyldighet att välja UC som leverantör, även om detta ofta är vanligast. Det finns därför andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode, Creditsafe, Sergel och Decidas. Kreditupplysningar som görs registreras för det företaget som utför dem, kreditupplysningar som görs via andra leverantörer registreras inte för UC och vice versa.

Lån trots betalningsanmärkningar

Vad gör jag om jag har betalningsanmärkning?

Vi har som grundkrav att du måste ha varit skuldfri från kronofogden i minst 6 månader för att kunna göra en ansökan via Kortio. Kraven är satta av banker och kreditinstitut som vi samarbetar med och det är de som bedömer vilka kunder som kan beviljas ett lån.

Om du har betalningsanmärkningar kan du ansöka om lån upp till 150 000 kr förutsatt att följande krav uppfylls:

  • Du är minst 18 år.
  • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år.
  • Har en årsinkomst på minst 120 000 kr.
  • Är skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader.

Här kan du få ekonomisk hjälp

Ibland kan ekonomiska problem göra det svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Då kan du vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare. Det kostar inget att få träffa en budget- och skuldrådgivare och du kan få råd, stöd och idéer för att få ordning på din ekonomi.

Även Konsumentverket har skrivit bra om tips och råd för hur du går tillväga för att ordna upp din privatekonomi.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-09 Senast uppdaterad: 2023-10-31