I vår undersökning har vi kartlagt vilka förmåner som privatpersoner prioriterar i val av kreditkort samt vilka funktioner som används. Skillnaderna mellan män och kvinnor kan både ses i genomsnittligt antal kort som dess användningsområde.
I genomsnitt har män 2,3 kreditkort. Det är däremot stor variation då flera män i undersökningen angav att de hade 3,4 eller 5 kort. Det kan jämföras mot genomsnittet för kvinnor på 1,4 kort.
Den stora skillnaden kan eventuellt bero på vilka funktioner och förmåner som prioriteras. Med andra ord hur kreditkorten förväntas användas i vardagen. Som visas i övrig statistik finns det nämligen en viss skillnad i användningsområden för korten.
Män tecknar kreditkort främst för att nå förmåner på resor och få bonuspoäng samt för att betala livsmedel och drivmedel. På frågan om vilken förmån som prioriteras högst svarar de flesta cashback, poäng eller att kortet är smidigt att använda. Användningsområden speglas även i vilka som är de populäraste kreditkorten bland män. De som nämns mest är SAS Amex och Bank Norwegian (resekort) samt Coop Mastercard (matkort).
Även kvinnor väljer kreditkort för att betala resor och livsmedel. Den stora skillnaden är att betydligt fler kvinnor nämner att kreditkortet förväntas användas som ”buffert”. De förmåner som främst prioriteras är bonus och låga avgifter. De två vanligaste korten är Norwegian (resekort med bonus) och re:member flex (rabatter och delbetalning). Ingen av dessa kort har årsavgift.
Både män och kvinnor anger alltså att de uppskattar bonus och cashback men en skillnad kan ses i attityden till den bonus som ges. Männen är generellt mer missnöjda med bonusnivå eller andra villkor i bonusprogrammen. Den tydligaste skillnaden mellan män och kvinnor är däremot i vilken omfattning som korten förväntas användas vid ekonomiska nödsituationer.
Att kvinnor i större grad ser kreditkortet som en ”buffert” återspeglas även i hur ofta kortet förväntas användas. Män, vilka framförallt prioriterar bonus och rabatter, använder kreditkortet till nästan varje kortinköp. Det är väntat utifrån att bonusprogram förutsätter att korten används frekvent för att förmånerna ska ge något värde tillbaka.
De kvinnor som använder kreditkortet som en buffert använder det betydligt mer sällan. Detta enbart vid specifika tillfällen eller i nödfall. Flera kvinnor svarade att de frekvent exempelvis köpte livsmedel och annat med kortet men ett flertal angav att kortets primära funktion var att kunna användas vid ekonomiska behov.
Läs mer: Se sammanställning av hela undersökningen i artikeln ”Hur använder svenska konsumenter sina kreditkort?”
Malin Lundin har en lång bakgrund som ekonomijournalist och arbetar bland annat som redaktör på Kortio. Hon brinner för att hjälpa andra fatta bättre ekonomiska beslut genom att granska, analysera och förmedla komplex information på ett lättförståeligt sätt.