Fem tips för kreditkort

Topp 5 tips för kreditkort

Att använda ett kreditkort kan innebära stora fördelar och hjälpa din ekonomi på flera sätt. Men sköter du det inte rätt så kan det även innebära negativa konsekvenser. Därför ger Kortio dig fem tips på hur du bör använda ditt kort,

1. Betala mer än minimum

Problemet med ett kreditkort är att om du inte betalar hela fakturan kommer du att debiteras ränta. Det kan självklart vara avsiktligt om du tänker delbetala ett stort köp, men försök undvika för höga räntekostnader genom att åtminstone betala minsta belopp som anges på fakturan. Om du bara gör minimum betalningen kan skulden ta flera år att betala, men det ger dig i alla fall en tidsfrist till nästa faktura. Hör av dig till Kortio eller din kortutgivaren om du vill ha hjälp med en bra avbetalningsplan.

2. Akta dig för straffavgifter

Om du missar en fakturabetalning helt måste du vanligtvis betala en straffavgift. Detta kan påverka din kreditvärdighet negativt, så försök alltid betala minimumavgiften på fakturan. Det finns även autogiro för kort som automatiskt drar fakturasumman varje månad. Överskrider du kreditgränsen på kortet kan du drabbas av en onödig avgift. Men för de flesta kort finns det en app kopplad till ditt kort där du snabbt kan logga in och se saldot. Se till att ladda hem appen för att följa bonuspoängen, saldot och kommande betalningar.

3. Ta inte ut pengar

Du kan använda ditt kreditkort för att ta ut pengar från en bankomat, men det är inte en bra idé. Det finns vanligtvis en avgift för kontantuttag, och det kommer vanligen med en högre ränta och ingen räntefri period. Är du i Sverige behöver du oftast inte kontanter för att handla, så försök endast betala med ditt kreditkort så mycket som möjligt. Då missar du inte heller bonusen eller poängen vid handel!

4. Kortskydd

En stor anledning till att vissa människor föredrar kreditkort till kontanter är att de känner sig säkrare. Om ditt kort förlorat eller stulits, kan du till exempel rapportera händelsen till banken och avbryta kortet. Kreditkort erbjuder också försäkringar vid köp av produkter eller resor, försäkringar som ger dig pengar tillbaka vid skada eller inställd resa. Så se till att göra dina köp med ett kreditkort!


5. Så här hittar du det bästa kreditkortet

Du behöver inte kontakta din egen bank för ett kreditkort, eftersom du kan ansöka om valfritt kort på marknaden som passar dina behov bäst. De allra bästa bonuskorten är vanligtvis reserverade för kunder med en bra kreditvänlighet, dock ofta med en hög årsavgift. Men det finns många andra anledningar till att ha ett kreditkort. Vill du tex göra ett stort köp ska du välja ett kreditkort med 0% ränta i några månader.

Om du är osäker på vilken typ av kreditkort som bäst passar dina behov, kan vår guide med några enkla frågor hjälpa dig hitta rätt!