Skimming är en typ av kortbedrägeri som du säkert har blivit varnad för någon gång, särskilt i samband med en utlandsresa. Men hur går skimming egentligen till och hur vanligt är det? I denna artikel reder vi ut begreppen och berättar om hur man kan skydda sig.
Skimming innebär att någon läser av dina kortuppgifter för att sedan ladda över dessa till ett falskt kort som då kan användas för köp och uttag där pengarna dras från ditt konto. Det finns flera olika typer av skimming som vi kommer förklara nedan mer ingående
Skimming i kortterminal eller bankomat
Tidigare var en vanlig form av skimming att en särskild typ av läsare monterades in i en vanlig kortläsare i butik eller i en bankomat. När någon stoppade in eller drog kortet i läsaren registrerades både kortnumret och den pinkod som slogs in. Denna typ av skimming är idag utdöende och förekommer i princip inte alls i Sverige. Anledningen är dels att alla nyare kort har EMV-chip som möjliggör kontaktlös betalning, och dels att allt färre personer använder uttagsautomater och kontanter. Det är också mycket svårare idag att använda ett kapat kort eftersom det ställs högre krav på tvåstegsautentisering vid onlineköp. Även utomlands blir skimming ovanligare även om det fortfarande sker, framför allt i uttagsautomater och vid kortautomater på bensinstationer.
Trådlös skimming
Vid trådlös skimming använder bedragaren en NFC-läsare (Near Field Communication) som trådlöst kan läsa av kort inom en meters avstånd. Detta kan ske i till exempel en kassakö eller andra trånga utrymmen. Moderna kort med EMV-chip (det vill säga alla kort som går att ”blippa”) är dock krypterade och använder olika data vid varje köp. Detta innebär att de är mycket svårare att skimma, och även trådlös skimming är idag mycket ovanligt.
Skimming på nätet
Även vid onlineköp kan dina kortuppgifter kapas, dock sker detta på ett annat sätt utan att någon teknik är inblandad. stället är det du själv som skriver in kortuppgifterna på en hemsida som du vill handla något från. Hemsidan är dock en bluff och endast designad för att samla in kortuppgifter. Detta är inte skimming i egentlig mening utan kallas för phishing eller nätfiske. Konsekvenserna blir dock desamma.
Tecken på att du blivit skimmad
Att någon kapat dina kortuppgifter är i sig inget du märker av. Däremot märker du när någon börjar använda kortuppgifterna. Alla köp och uttag som bedragaren gör syns nämligen på ditt kontoutdrag. Ha därför alltid koll på ditt saldo och transaktionshistorik och kolla direkt närmare på köp eller uttag som ser konstiga ut eller som du inte minns att du har gjort.
Att någon kapat dina kortuppgifter är i sig inget du märker av. Däremot märker du när någon börjar använda kortuppgifterna. Alla köp och uttag som bedragaren gör syns nämligen på ditt kontoutdrag. Ha därför alltid koll på ditt saldo och transaktionshistorik och kolla direkt närmare på köp eller uttag som ser konstiga ut eller som du inte minns att du har gjort.
Om du ser misstänkta transaktioner på ditt kontoutdrag är det viktigt att du agerar snabbt. Spärra ditt kort direkt genom att kontakta kortutgivaren. De flesta kortutgivare har nummer med talsvar dit du kan ringa dygnet runt för att spärra ditt kort. Är du inte helt säker på om du verkligen blivit skimmad kan du frysa kortet tillfälligt hos en del kortgivare. Annars är det inte hela världen om du råkar spärra ett kort och sedan upptäcker att det faktiskt är du som gjort den konstiga transaktionen, det är bara att beställa ett nytt kort. Du bör också göra en polisanmälan om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri.
Har du blivit skimmad har du goda möjligheter att få tillbaka pengarna som stulits från kortet. Det du behöver göra efter att du spärrat kortet är att kontakta din bank och reklamera köpet. Banken kan se om ett annat kort använts med dina kortuppgifter och du får vanligtvis tillbaka dina pengar inom någon månad. Ett undantag är om du väntat för länge med att reklamera eller med att spärra kortet. Du får inte heller tillbaka dina pengar om du varit oaktsam och till exempel lånat ut kortet till någon eller lämnat det obevakat.
Så här kan du skydda dig mot skimming:
Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.