Det är väldigt få personer i Sverige idag som använder sig av kontanter. Detta eftersom det har blivit mer populärt att betala med olika typer av kort samt att betala med hjälp av telefonen. Kontokort är ett samlingsnamn för alla typer av kort som man kan betala med. De olika kontokorten är debetkort, betalkort och kreditkort. Många av dessa kort går att koppla till din telefon via Apple pay, Samsung pay eller Google pay.

Debetkort

Debetkort, även kallat bankkort kräver att du i förväg fyller på kortet med pengar för att kunna handla. Pengar dras från ditt kort eller från det kontot kortet är kopplat till när du genomför ett köp. De flesta debetkort kan du få innan du fyllt 18 år och har i regel inga inkomstkrav, som exempelvis P.F.C Freemium. Ett debetkort är möjligt att få även om du har betalningsanmärkningar eftersom det inte behöver tas en UC. Kortet är enkelt att införskaffa och med ett debetkort kan du inte få skulder som du måste betala i efterhand eftersom att du endast spenderar pengar som du redan har. Du kan tydligt se hur mycket du har kvar på ditt konto och du kan även ansöka om en kontokredit om pengarna skulle ta slut. En del debetkort ingår en reseförsäkring när du betalar resan med ditt kort. Det ingår även med vissa kort en allriskförsäkring och en förlängd garanti om man köpt en vara med kortet. Försäkringen gäller skador som är oförutsägbara och plötsliga. 

Betalkort

Betalkort fungerar lite annorlunda. När du betalar med ett betalkort registreras köpet hos kortutgivaren och en gång i månaden skickas en faktura ut till dig med alla köp du gjort under månaden. På varje faktura kommer det stå ett förfallodatum och det är vid detta datum du måste ha hunnit betala fakturan. Det finns alltså ingen avbetalningsmöjlighet eller några ränteavgifter med betalkort. När du söker om ett betalkort kommer kortutgivaren se över din ekonomi innan de väljer att eventuellt bevilja dig kortet. Vissa av dessa korten erbjuder olika typer av rabattsystem och bonusar. Fördelarna med att få alla inköp på en faktura är att du får en bättre överblick på din ekonomi.

Kreditkort

Med kreditkort så betalar du på kredit, du lånar alltså pengar från banken/kreditgivaren som du sedan måste betala tillbaka. Detta kan bli dyrare om du inte betalar tillbaka i tid eftersom det tillkommer en ränteavgift. Räntan på kreditkort är ofta väldigt hög. När du söker om ett kreditkort kommer kreditgivaren utreda om du ska beviljas ett kreditkort eller inte. Det finns inga kreditgivare idag som tillåter någon betalningsanmärkning och därför måste de utföra en UC vid en ansökan. En del krediter har även andra krav som till exempel på inkomsten och därför är ett kreditkort svårare att få än debetkort. Ett kreditkort har många likheter med betalkort som större flexibilitet, inköpen registreras av kortutgivaren och en faktura skickas ut varje månad. Skillnaden mellan ett kreditkort och betalkort är att du inte behöver betala tillbaka hela din skuld direkt med ett kreditkort. På varje faktura nämns vad det lägsta beloppet du måste betala är, vilket är några procent av den totala krediten du utnyttjat. Du kan då välja om du vill betala tillbaka det lägsta beloppet, hela beloppet eller ett valfritt belopp. Om man väljer att inte betala hela beloppet tillkommer en ränta på den kredit som kvarstår. 

Skillnaderna mellan kreditkort och betalkort

De största skillnaderna mellan kreditkort och betalkort är att kreditkort innebär en större flexibilitet gällande betalning. Detta eftersom skulden för ett betalkort måste betalas innan ett specifikt datum. Om betalningen inte skulle göras i tid leder det till en påminnelse eller ännu värre inkasso och i värsta fall Kronofogden. Med ett kreditkort kan man dela upp summan och betala under en längre tid så länge man betalar det lägsta beloppet. En annan skillnad är att kreditkort lägger till en ränteavgift på det belopp som inte betalas i tid.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Men det finns också fördelar med att använda ett kreditkort. Det finns betydligt fler fördelar än om du använder ett debetkort eller betalkort så länge du använder kortet på rätt sätt. Det ingår bland annat fler försäkringar, högre bonusar och fler rabatter från samarbetspartners. Två kreditkort som har dessa förmåner är Resurs Gold och Refunder Pay

Det kan också vara en fördel att alla köp samlas på en faktura eftersom detta kan innebära en bättre överblick av din ekonomi men även ger avbetalningsmöjligheter under en längre tid. En annan fördel är om du just i stunden inte har råd att betala summan. En nackdel med kreditkort är att man kan skjuta upp sina skulder för mycket så att de till slut blir så stora att man tappar kontroll och inte längre har råd att betala tillbaka.

Bedrägerier

Om det skulle ske ett bedrägeri kan man få ersättning för detta oberoende av vilket typ kort man har. Om man har ett debetkort behöver banken utreda ärendet och då kommer du få ligga ute med pengarna tills vidare. Detta kan innebära ekonomiska konsekvenser om det är ett väldigt stort belopp som dragits. Men om man har ett betalkort eller kreditkort kan man se över fakturan när den kommer och om man då upptäcker ett fel kan man låta bli att betala den summan medans kortutgivaren utreder ärendet. 

Vilket typ av kort är bäst lämpat för dig?

Vilket typ av kort du bör välja beror på vad du har för behov och om du har kontroll över din ekonomi. Ett kreditkort kan vara det bästa kortet rent ekonomiskt på grund av alla rabatter, bonusar och försäkringar som tillkommer. Ett kreditkort passar även dig om du föredrar flexibilitet. Däremot om du inte kan hantera eller har kontroll över din ekonomiska situation kan ett kreditkort bli väldigt dyrt i längden eftersom kreditkort har så höga räntor. Känner du att du inte har full kontroll är ett debetkort bättre för dig. Med ett debetkort betalar du aldrig mer än vad du har råd med och undviker dessutom ränteavgifter.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-03-23 Senast uppdaterad: 2023-05-30