Sedan den första september 2024 tar inte Shell emot fler ansökningar till Shell Mastercard. Här listas vilka primära förmåner som kortet haft och vilka kreditkort som kan väljas som alternativ.
Under 2024 har flera kreditkort försvunnit från den svenska marknaden. Bland dessa finns exempelvis Hyundaikortet och DNB-kortet. Det är St1 som har varumärkeslicensen för Shell i Sverige och som tagit beslutet om att stoppa ansökningarna till det fysiska korten Shell Mastercard och St1 Privatkort. Detta för att istället ”helhjärtat satsa på att utveckla digitala tjänster”.
Shell Mastercard var ett gratis kreditkort med ett flertal förmåner för bilägare som främst tankade hos Shell. Genom att utgå från de primära fördelarna med kortet går det att se vilka alternativ som kan väljas istället.
Shell Mastercard har ingen årsavgift. Detta i likhet med samtliga tankkort och ett flertal ytterligare kreditkort.
Alternativ: Om det primära är att undvika årsavgift finns relativt många kreditkort att välja på. Några exempel är Norwegiankortet, re:member flex och Resurs Classic. Det är däremot sällan årsavgiften är det primära i val av kreditkort då förmånerna ofta väger upp en eventuell årsavgift.
Kreditkortet har gett rabatt på 15 öre per liter hos bemannade Shell-stationer i Sverige. Rabatten gällde alltså inte på obemannade stationer eller utomlands.
Alternativ: Billigaste alternativet är att tanka på obemannade stationer. Väljs sedan ett kreditkort med bonus (se nedan) blir tankningen ännu billigare.
Önskas tankning ske på bemannade stationer kan valfritt kreditkort kopplas till medlemskap hos Preem varpå rabatt ges med 10 öre på obemannade stationer och 15 öre på bemannade. Även hos Circle K kan valfria kreditkort anslutas till medlemskapet varpå rabatt på 15 öre per liter går att få.
Kan tankning ske hos Preem eller Circle K, istället för hos Shell, kan alltså vilket kreditkort som helst väljas för samma rabatt.
Shell Mastercard har haft en bonus på 0,25% på samtliga inköp, oavsett butikskedja. Ett undantag gäller däremot för konkurrerande drivmedelskedjor.
Alternativ: De flesta kreditkort med bonus har en bonusnivå på 0,25 - 0,50%. Det är bara tankkorten som har begränsningar för att bonus inte går att få hos andra drivmedelskedjor. Några kort med bonus kring denna bonusnivå är Norwegiankortet, Resurs Gold och Coop Mastercard. Högre bonus, på drivmedel, ges av EverydayCard.
Att Shell Mastercard är anpassat för bilägaren syns tydligt i dess försäkringsutbud. Utöver reseförsäkring, som nästan alla kreditkort har, ingick tanka-fel-försäkring, självriskskydd vid bärgning/assistans samt ersättning vid förlust av bilnyckel.
Alternativ: Reseförsäkring kan nås via de allra flesta kreditkort. Det är däremot betydligt mer ovanligt med de bilrelaterade försäkringarna som nämns ovan.
Är billigare bensin viktigast bör tankning ske hos en obemannad station med ett kreditkort som ger bonus på alla inköp, oavsett drivmedelskedja. Vilket bonuskort som bör väljas beror primärt på var övriga inköp ofta sker. De som handlar ofta på Coop kan välja Coop Mastercard medan de som hellre vill ha hotellnätter i bonus kan välja Scandic Mastercard.
Om försäkringarna är viktigast blir valet svårare. Det finns inget kort med exakt samma försäkringsutbud som Shell Mastercard hade. Ett alternativ kan vara Swedbank Guld som både har Tanka-Fel-Försäkring samt Självriskskydd för bärgning och assistans. Kreditkortet har även 15 öre rabatt per liter hos Preem. Men som nämnts ovan går det att få med nästan alla kreditkort.