Att ha en hög kreditvärdighet underlättar för dig när du ska låna pengar eller handla på kredit. Det finns flera bra tips för att öka kreditvärdighet som kan vara bra att känna till. Bara en enkel sak som att säga upp kreditkortet du inte använder kan bättra på din kreditscore.

Vad innebär kreditvärdighet?

En hög kreditvärdighet innebär att du anses säker att låna ut pengar till. Men en hög kreditvärdighet påverkar inte bara om du får låna pengar eller inte utan alla tjänster och abonnemang som har med din framtida betalningsförmåga att göra.

Hög kreditvärdighet är därför bra även när du skaffar hyresrätt, tecknar mobilabonnemang eller skaffar kreditkort. Detta är alla tillfällen då det normalt görs en kreditupplysning på dig.

Kreditvärdigheten resulterar i en viss kreditscore. Detta är en slags riskprognos som bedömer vilken risk kreditgivaren tar när de lånar ut pengar till dig. En hög kreditscore innebär en låg risk för långivaren. Har du många betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden får du en låg kreditvärdighet och det kan vara svårt, eller till och med omöjligt, att få handla på kredit.

Att du sköter din privatekonomi genom att betala dina räkningar i tid och inte ta onödiga konsumtionslån innebär generellt att man får en bra kreditvärdighet. 

Följande faktorer påverkar din kreditvärdighet:

  • Dina inkomster och utgifter
  • Din livssituation (exempelvis civilstatus, barn och bostadssituation)
  • Din kredithistorik (om du har skött din ekonomi eller haft anmärkningar)

Lägre ränta med en hög kreditvärdighet

Utöver att det är enklare att få handla på kredit med en hög kreditvärdighet så kan du även få bättre villkor och lägre ränta med den bra kreditscore. Eftersom du anses säker att låna ut pengar till så tar kreditgivaren lägre risk och behöver då inte lägga på samma riskpremie jämfört med en mer osäker kund. Du kan även bli beviljad ett större kreditutrymme eller lånesumma med en bra kreditvärdighet.

Det är därför alltid bra att öka sin kreditvärdighet. Även om du just nu inte har något behov av att handla på kredit nu så är det alltid bra att bättra på sina möjligheter i framtiden.

Bor du exempelvis i hyresrätt nu och vill flytta till bostadsrätt i framtiden så är det inte bara bra att spara undan pengar till kontantinsatsen utan även att öka kreditvärdigheten så att det blir lättare att få lånet godkänt av banken. 

7 tips för att öka kreditvärdighet

Det finns flera sätt man öka kreditvärdighet på. Allt från enkla saker som att undvika onödiga kreditupplysningar till svårare uppgifter som att få en högre lön. Gör gärna en kreditupplysning på dig själv så får du bättre översikt på dina befintliga lån och krediter. Det blir då enklare att se vad behöver förbättras för en ökad kreditvärdighet.

Så här kan du öka kreditvärdighet:

  1. Har du flera smålån bör du slå ihop dessa till större samlingslån. Utöver att du sannolikt får bättre ränta och mindre avgifter så ser det även bättre ut på en kreditupplysning att du bara har ett lite större lån jämfört med många små.
  2. Undvik onödiga kreditupplysningar. Detta eftersom även själva upplysningarna registreras i upplysningsföretagens register. Många kreditupplysningar kan ses som en indikation på att du gärna vill handla på kredit och därmed kan vara mer osäker att låna ut pengar till. En kreditupplysning ligger kvar i UC:s register i 12 månader.
  3. Betala dina räkningar och fakturor i tid. En räkning som hamnar hos Kronofogden är både kostsam och påverkar din kreditvärdighet negativt då du riskerar att få en betalningsanmärkning. Anmärkningen ligger kvar i 36 månader (tre år) och påverkar din kreditvärdighet negativt under den tiden.
  4. Minska dina skulder. Enklare sagt än gjort, men börja med att försöka lösa dina smålån. De har även oftast högst ränta och därmed bra att beta av först.
  5. Avsluta krediter du inte använder. En kontokredit eller ett kreditkort du inte använder kan betraktas som en skuld på din kreditupplysning. Säg upp dessa onödiga krediter så kan du öka på din kreditvärdighet.
  6. Hög eller fast inkomst. Försök om möjligt att öka din inkomst, du kan kanske jobba extra eller ta på dig mer ansvarsuppdrag mot en högre lön. Har du timanställning är det även väldigt fördelaktigt om du skulle kunna omvandla det till en tillsvidareanställning. Dels får du själv en säkrare inkomst och dels ser kreditgivare mer positivt på en fast anställning din framtida försörjning är säkrare. 
  7. Minska dina utgifter. Är din privatekonomi ansträngd bör du undvika onödiga utgifter som take away-kaffe eller dyr lunch på stan. Får du din privatekonomi att gå runt blir det enklare att följa de övriga tipsen här om att minska skulder och betala räkningar i tid. Gör gärna en enkel budget med dina inkomster och fast utgifter, då ser du hur mycket övriga pengar du har att röra dig med under månaden.

Vanliga frågor och svar om att öka kreditvärdighet

Hur får man högre kreditvärdighet?
Varför är det bra med hög kreditvärdighet?
Hur lång tid tar det att öka ens kreditvärdighet?
Kan jag kolla upp min kreditvärdighet?
Hur vet man om man har hög eller låg kreditvärdighet?
Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-10-21 Senast uppdaterad: 2024-01-02