Att bara låta ett kreditkort ligga oanvänt försämrar din UC-score. Ju fler krediter du har desto lägre blir din kreditvärdighet, därför bör du avsluta krediter som du inte använder. Å andra sidan kan det vara bra att ha en outnyttjad kredit som en buffert vid oförutsedda händelser. Om du inte använder ditt kreditkort, men ändå vill ha ett är det bättre att byta till ett annat.

Förbättra din kreditvärdighet

Förutom stabil livssituation med fast inkomst, inga betalningsanmärkningar eller aktiva skulder till Kronofogden, finns det andra faktorer som kan förbättra din kreditvärdighet. Däribland att avsluta krediter som du inte utnyttjar. Förutom att din UC-score förbättras är det positivt att inte kunna frestas att använda kortet. Så ta steget och klipp korten om det aldrig eller väldigt sällan används. 

Det räcker att ha ett kreditkort om inte hela krediten är utnyttjad. Då har du alltid pengar till oförutsedda utgifter och om krediten betalas tillbaka snabbt blir det ett billigt lån. I de flesta fall räcker det med ett kreditkort med en kredit som inte är fullt utnyttjad, men kan det i vissa fall vara bra med ett outnyttjat kreditkort som buffert. Det gäller för dig som har behov av att vara beredd på stora plötsliga utgifter och inte har några sparmedel att prata om.

Identifiera syftet med kortet för att maximera fördelarna

Om du inte använder ett kreditkort är det bäst att antingen slopa det eller eller byta ut det till ett annat som du har nytta av. Innan du byter bör du noggrant jämföra kreditkortsutbudet så att du kan maximera kreditkortets fördelar. 

Nästan alla kreditkort ger någon slags rabatt och en kompletterande reseförsäkring. Kanske lönar det sig att endast använda kreditkortet i de fall du utnyttjar rabatt, reseförsäkring eller andra förmåner. Då är det viktigt att du har koll på att det verkligen lönar sig och att de fasta utgifterna, som till exempel årsavgift, inte äter upp förmånerna. 

Se till att identifiera ditt syfte med kreditkortet innan du eventuellt byter till ett annat. Vilka försäkringar eller rabatter är viktigast för dig? Utökad garanti på hemelektronik, prisskydd, leveransförsäkring eller kanske nyckelservice. Det finns en mängd olika försäkringar och det är bra att låta det ta tid att jämföra vilket skydd som är mest relevant för just dig. 

Undvik att hamna i kreditfällan

Ett kreditkort ger dig väldigt lättillgängligt tillgång till kredit. Om du inte är mästare på privatekonomi kan det ibland bli lite väl lättillgänglig och du riskerar att hamna i kreditfällan. Om du inte har en mycket god karaktär och ekonomi är det lätt att falla för frestelsen att handla mer än vad du har råd till. Därför är det inte alltid en fördel för människor med instabil ekonomi att ha ett kreditkort. Trots att de ofta har störst behov av en buffert är det lätt att den missbrukas och förslösas på nöjen.

Om du vill byta kreditkort och vet med dig att du kommer att delbetala är det viktigt att du har koll på effektiv räntesats och antal räntefria dagar. Om du hör till de personer som betalar större skulder på lång tid kan det bli dyrt. Då kan det göra stor skillnad med en räntesats på 15 eller 20 procent. Likaså blir det kännbart med en längre räntefri period på 60 dagar istället för endast 30 dagar till exempel.

Ha järnkoll på årsavgift och uttagsavgift

En nackdel med kreditkort är att många har årsavgift och uttagsavgift. Ska du bara göra inköp med kortet och ta ut pengar ibland, kan det gott och väl räcka med ett debetkort. Det finns även kreditkort utan avgift eller med låg årsavgift. De allra flesta kreditkort har förmåner som är värda mer än avgifterna om de används på rätt sätt.  Om du av någon anledning vill ha kvar ett kreditkort du aldrig använder är det extra viktigt att det har låg eller ingen årsavgift.

Avsluta ditt oanvända kreditkort eller byt till ett mer förmånligt

Om du inte använder ditt kreditkort och inte nödvändigtvis behöver det som buffert bör du avsluta det eftersom fler krediter ger sämre kreditvärdighet. Känner du istället att du vill byta kreditkort behöver du sätta fingret på dina behov och ditt syfte med kortet. Ett kreditkort är väldigt fördelaktigt om du betalar fakturan i tid och maximerar fördelarna. Lägg tid på att jämföra vilka bonusar, rabatter eller försäkringar som betyder mest för din livsstil. Ett tankkort på Shell är endast förmånligt om du tankar där och konsumerar mycket bränsle. Och har du ett Ica kreditkort bör du se till att handla där för att det ska löna sig. Andra viktiga faktorer att ha i åtanke om du ska byta kort är årsavgift, valutapåslag och uttagsavgift. Kontrollera så att dessa avgifter inte slukar förmånerna. 

Om du ofta kommer att delbetala fakturan är det viktigt att ditt nya kreditkort har bra räntesats och många räntefria dagar. Om du vet med dig att du alltför lätt lever över dina tillgångar och inte har råd med dyra återbetalningar bör du avsluta ditt kreditkort. Om du har stora befintliga kreditkortsskulder är det en god idé att lösa skulderna genom att teckna ett förmånligt privatlån. Sedan klipper du kreditkortet för att inte falla för frestelsen igen.

Vanliga frågor om kreditkort

Är det bra att ha kreditkort?
Cia Erander

Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.

Publicerad: 2022-07-12 Senast uppdaterad: 2023-05-03