Anders och Carolina är nöjda användare av kreditkortet Refunder Pay. De hittade kortet genom att göra kreditkortstestet på Kortio och kan rekommendera både Refunder och Kortios test till andra som letar efter ett passande kreditkort.

En smidig lösning för gemensamma kostnader

Som sambos har Carolina och Anders delad ekonomi och ett kreditkort med extrakort är ett enkelt sätt för att hantera gemensamma kostnader. Och även om de aldrig känt ett stort behov av en kredit tycker de att kreditkort är smidigare än betalkort. I stället för att behöva uppskatta sina kostnader och i förväg flytta pengar från sparkontot till ett betalkort, får de med kreditkort en faktura i månaden som innefattar alla köp med båda korten, och som de kan betala när lönen kommer in på kontot.

Ytterligare en anledning till att Anders och Carolina ville ha just ett kreditkort var den bonus som många kort erbjuder. De ville ha känslan av att de fick något ”på köpet” när de gjorde inköp som de ändå behövde göra, och tyckte att både cashback och bonuspoäng som kan växlas mot resor var attraktiva alternativ.

Från Amex till Refunder Pay

Det första kreditkortet som paret skaffade tillsammans var SAS Amex Premium. De valde kortet då det är ett internationellt kort som funkar överallt, har hög kreditgräns samt ett bra rewardsystem där man enkelt samlar ihop bonuspoäng som leder till gratis resor. Kortet hade dock en del nackdelar, som en ganska hög månadsavgift och att det inte accepteras i många mindre butiker och restauranger. Dessutom hade Anders och Carolina upptäckt att de inte hann resa så mycket som de tänkt och att en bonus i form av cashback i stället för resor skulle passa dem bättre.

Läs mer om Antons intervju med Sas Amex Premium här.

På Kortios finns ett enkelt test där man kan få ett kreditkort rekommenderat till sig baserat på vilken typ av kortanvändare man är. Anders och Carolina gjorde detta test och fick Refunder Pay som förslag. Efter att ha läst Kortios recension av kortet var de sålda. ”Inget annat cashback-kort har egentligen i närheten lika bra cashback”, uttrycker paret som dessutom hade flera vänner som rekommenderat kortet.

Ett överlag bra kort med vissa brister

Än så länge är Anders och Carolina mycket nöjda med Refunder Pay. Kortet har tillräckligt hög kredit för att det ska kunna användas för alla månadens inköp och eftersom det är ett Visakort accepteras det överallt. Och förutom att det är lätt att samla ihop cashback som kan betalas ut direkt till bankkontot är ytterligare en fördel jämfört med Amex att Refunder har en låg årsavgift som till och med är 0 kronor under det första året.

Däremot får Refunder Pay bakläxa när det kommer till fakturahantering och användarvänlighet på hemsidan. Enligt paret är det svårt att hålla koll de transaktioner man gjort med kortet då de inte syns i appen utan endast när man loggar in på Refunder Pays hemsida som inte är mobilanpassad. Det är också generellt svårt att hitta information på hemsidan – till exempel har paret ännu inte hittat hur man byter från pappersfaktura till e-faktura eller autogiro. 

En annan sak som gjort Carolina och Anders besvikna är den nya uppdatering av bonussystemet som Refunder Pay gjort. I stället för 1% cashback på alla köp har kortet nu endast 1% på köp i livsmedelsaffärer och på restauranger, och 0,5% på alla andra köp. Som kompensation kommer köp som sker via Refunders hemsida ge högre cashback. 

Läs mer: Så här fungerar Refunder Pay

Dock menar Carolina och Anders att det i deras fall inte kommer att väga upp sänkningen och de känner sig lite lurade av uppdateringen. Speciellt som den skedde så tätt inpå att de skaffat kortet; och att de dessutom inte blivit meddelade om förändringen förrän de såg nyheten på Kortio. Sammantaget kan paret dock fortfarande rekommendera kortet då bonussystemet ändå är mer lönsamt jämfört med andra kort. Dock vill de rikta en uppmaning till Refunder att göra något åt hemsida och fakturering. 

Kreditkorten som nämnts i texten:

  • Refunder Pay
    Refunder Pay
  • SAS Amex Premium
    SAS Amex Premium
Varför lita på oss?

Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2023-07-10 Senast uppdaterad: 2023-12-08