Hur långt kan man flyga för bonuspoäng som tjänas in under ett år? Anton, en av Kortios besökare, testade och berättar här om hans poängsamlande och hur det tog honom, och en vän, till Miami.

Vad fick dig intresserad för bonusresor?

- "Jag och kompis har pratat länge om att göra en resa tillsammans. Via mitt jobb har jag hört talas om olika resekreditkort, bonuspoäng och så vidare. Så vi bestämde oss för att testa. Det värsta som skulle kunna hända var ju bara att vi ”förlorade” årsavgiften."

Kortio
"En jämförelse på Kortio slutade med att jag valde Sas Amex Premium. Det var visserligen dyrare än många andra men har både 2-4-1 voucher och gav extra många poäng på inköpen." - Anton

Vilket kort valde du?

- "En jämförelse på Kortio slutade med att jag valde Sas Amex Premium. Det var visserligen dyrare än många andra men har både 2-4-1 voucher och gav extra många poäng på inköpen. Sen tecknade jag också ett extrakort." 

  • SAS Amex Premium
    SAS Amex Premium
Varför lita på oss?

Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

Varför valde du att teckna extrakort?

- "Extrakortet är gratis och gjorde att både jag och min kompis kunde samla poäng tillsammans. Vi skulle ju ändå åka på resan tillsammans.

Sen behövdes det 150 000 poäng för att vi skulle få 2-4-1 vouchern och jag skulle aldrig kunna komma upp till den nivån själv. "

Men extrakort innebär även en kreditrisk. Hur tänkte du kring det?

- "Ja, så är det. Jag är helt och hållet betalningsansvarig för hela fakturan. Så skulle min kompis haft spenderarbyxorna på sig, och varit oärlig mot mig, så hade det kunnat bli riktigt dyrt. Självklart ska man bara ha extrakort om man totalt litar på den som får tillgång till kortet. Vi har varit vänner sedan vi var barn. Men det är absolut något man bör tänka på." 

Hur nådde ni vouchern?

- "För att få vouchern krävdes det att vi spenderade minst 150 000 kronor med korten under ett kalenderår.  Så vi använde kreditkorten till alla vardagsinköp. Jag har även valt att ”ta notan” när vi varit ute på after work, restaurang med vänner osv. Sen swishar vännerna mig vad jag lagt ut. 

Det var lättare än vad vi från början trodde. Vi behövde ju bara betala med kort för i genomsnitt drygt 6000 kronor per månad och person."

Hur många EuroBonus poäng tjänade ni under året?

- "Vi spenderade ungefär 170 000 kronor och fick ihop 60 000 EuroBonus poäng." 

Vad räckte poängen till?

- "Vi tog oss faktiskt till Miami tur och retur tack vare vouchern och poängen. Bonusresan kostade 60 000 poäng och tack vare vouchern fick kompisen följa med på köpet. Så vi kom iväg till slut."

Vad var resan värd?

- "Jag vet inte exakt eftersom vi köpte en bonusresa. Men ungefär 20 000 kronor räknade vi med. Så en bra förtjänst eftersom vi bara betalade 600 kronor var för årsavgiften på kortet." 

Vad finns det för nackdelar då?

- "Jag tror den största nackdelen är att poängjakten kan skapa onödig konsumtion. Troligtvis har vi köpt något onödigt under året och tänkt att det är bra för att få mer poäng. Sen är det ju dyrt med årsavgiften om inte tillräckligt många poäng samlas ihop." 

Var går nästa resa?

- "Vi har redan börjat spara till nästa resa. Vi siktar på antingen Colombia eller Mexico så vi kan behöva lite mer EuroBonus poäng denna gång. Men vi har ju lärt oss några knep på vägen så det ska nog gå bra." 

Vilka är dina bästa tips för att nå nivån för vouchers och EuroBonus?

- "Voucher får du om du handlar för minst 150 000 kronor medan EuroBonus tjänas på alla inköp. Så det är delvis två olika saker. Men mina fyra bästa tips är…

1. Ha koll på ”spenden”

Börjar det närma sig årsskiftet bör du kolla upp ”spenden”, alltså hur mycket du handlat med kortet för under året. Är det nära gränsen för 150 000 kan du köpa presentkort hos exempelvis ICA, Willys eller Circle K för den summa som krävs. Mat och bensin går ju alltid åt… 

2. Teckna kortet tidigt – och extrakort

Eftersom du behöver handla för 150 000 kr under ett kalenderår är det smart att teckna kortet i början av året. Med extrakort kan ni även vara flera som samlar tillsammans. 

3. Köp via EuroBonus shopen

I slutet av året insåg ett nybörjarmisstag. Vi skulle ha använt EuroBonus shopen mera… Genom att köpa presentkort, via den shopen, hade vi fått poäng både via shopen och via kreditkortet. Det finns uppenbarligen en hel del trix för att maximera poängen.  

4. Utnyttja välkomstbonus

Ett bonustips är att utnyttja kreditkortens kampanjer. När jag ansökte om Amex Premium fick jag 30 000 välkomstpoäng i bonus. 

Vanliga frågor om SAS Amex och EuroBonus

Hur långt kan man flyga för bonuspoäng som tjänas in under ett år?
Vad är fördelarna med att samla bonuspoäng för resor?
Hur kan man nå poängmålet för att få en voucher och EuroBonus?
Vilka är fördelarna och nackdelarna med att samla bonuspoäng för resor?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2023-05-25 Senast uppdaterad: 2023-05-26