Ofta får jag frågan om Norwegian-kortet är något att ha. Svaret är att det beror på hur du reser och handlar. Här listar jag 3 fördelar och avslutar med en jämförelse av andra kort - Alexis Barnekow, VD på Chatflights Alexis.
För oss som roas av hur flygbolagens poängsystem fungerar finns stora vinster att göra genom att samla bonuspoäng via t.ex. SAS eller Lufthansa-kort. Men de flesta har inte tiden eller orken att förstå sig på systemen, än mindre att leta efter resor för poäng. Och just här har vi Norwegians stora fördel.
Norwegians poängsystem är ett s.k. ”cashback-system” vilket innebär att det du tjänar in på kortet ger dig en procentuell rabatt på alla Norwegian-flyg. Inte som med de flesta andra system där du bara kan boka vissa flyg för poängen, och då enligt en svårtolkad tabell av zoner, skatter och annat svårt.
Ur det perspektivet känns Norwegians system mer hederligt och enkelt att använda. Det man tjänar in kan man enkelt utnyttja, man blir till och med påmind om rabatten när det är dags att betala för flygbiljetten.
”Vanliga köp” ger för lite tillbaka
De som kan mycket om poängsystem brukar hävda att Norwegian ger för lite tillbaka på det man spenderar på kortet. Tittar man på alla ”vanliga köp” som görs på kortet, dvs. på allt annat än flygbiljetter, håller jag helt med:
Man brukar säga att ett Eurobonuspoäng, rätt utnyttjat, är värt ca. 10 öre (ofta kan man få ut ett större värde men detta brukar anges som standard). Det gör värdet du får tillbaka från ett SAS Amex Classic dubbelt jämfört med Norwegian-kortet.
Reser du mycket med Norwegian ser det bra ut, särskilt om du reser Flex
Det finns ett ganska rejält undantag från detta vilket är om du reser mycket i Norwegain Flex. Då ger Norwegian 10% av biljettpriset i Cashback. Även SAS Amex Classic har en liknande bonus på inköp av SAS-biljetter, du får 30 poäng istället för 10 för varje hundralapp du spenderar på kortet. Jämförelsen blir då klart annorlunda:
Givet att ett Eurobonuspoäng är värt 10 öre kan man säga att Norwegian leder rejält över SAS Amex med 100 kr i cashback mot ett värde på 30 kr i poäng hos SAS, dvs. mer än 3 gånger värdet. Även bokningar av vanliga Norwegian-biljetter ser bra ut
På köp av övriga Norwegian-biljetter ger Norwegian-kortet en cashback på 4%. Även här vinner därmed Norwegian-kortet med 40 kr i cashback mot ett värde på 30 kr i poäng hos SAS. Reser du mycket med Norwegian kan man därmed säga att det finns en klar fördel att betala sina resor med Norwegian-kortet, särskilt om man reser i Flex.
Enligt statistik från Kortio har Norwegian-kortet en lägre tröskel när det gäller fast inkomst och andra faktorer i sin kreditmall och kan därför lämpa sig väl för t.ex. studenter som inte har en fast inkomst ännu. Därmed inte sagt att de alltid godkänner ansökningarna, men de vänder sig till en bredare publik.
Som jämförelse kan man titta på SAS Amex Classic som likt Norwegian inte har en avgift. Som vi nämner ovan kan det vara svårare att skaffa för någon utan fast inkomst, samt att det inte finns någon reseförsäkring knutet till kortet, vilket är synd för ett resekort.
Men SAS Amex Classic har lite bättre räntor än Norwegian-kortet vilket kan vara bra för de som vet med sig att de kommer delbetala:
Slutsatsen är att man ska ha ett Norwegian-kort om man flyger mycket med Norwegian. Du ska i första hand använda det för att handla flygbiljetter från just Norwegian och utnyttja dem för flexbiljetter.
Om du är ute efter ett kort som du ska använda för annat än köp av Norwegian-biljetter ska du kanske se efter andra kort, särskilt de som har en avgift.
Ett kort som SAS Amex Elite ger t.ex. 20 Eurobonuspoäng per hundralapp som du spenderar på allt annat än flyg, samt upp till två vouchers per år som dubblar värdet av poängen. Kortet kostar visserligen 4.000 kr/år, men avgiften kan ha sina fördelar:
Om Norwegian ger tillbaka 5 kr. per tusenlapp ger SAS Amex Elite ca. 40 kr. tillbaka per tusenlapp vilket är en stor skillnad. Det kräver dock tid och möda att utnyttja poängen från SAS, så om du vill slippa tänka på det är Norwegian-kortet för dig.
Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.