Många kreditkort marknadsförs specifikt med fördelar för dig som gillar att resa. Denna trend har nu spridit sig till debetkorten som nu finns med förmåner som reseförsäkring och loungeaccess. Vi har kollat närmare på dessa kort och går här igenom vad du ska tänka på när du väljer ett resekort samt vilka alternativ som finns på marknaden.
En inkluderad reseförsäkring med avbeställningsskydd har länge varit en självklarhet bland kreditkorten och nu har denna förmån också dykt upp bland debetkorten. Försäkringen ska ses som ett komplement till hemförsäkringen och ger dig till exempel pengarna tillbaka om du skulle behöva avboka resan i sista sekunden på grund av sjukdom. Försäkringen gäller endast på resor som du betalat helt eller delvis med kortet, exakta villkor och vad försäkringen täcker varierar – kolla upp detta innan du åker!
Reseförsäkring erbjuds idag endast tillsammans de lite dyrare korten. Till exempel finns det hos kortet N26 You (årsavgift 1296 kronor), Lunar Plus och Lunar Unlimited (948 respektive 1788 kronor), Rocker Premium (1188 kronor), Curve Black och Curve Metal (120 respektive 180 Euro) samt Revolut Premium och Revolut Metal (924 respektive 1680 kronor). Korten från Revolut samt Curve Metal innehåller utöver avbeställningsskydd också en rad andra försäkringar som kan vara bra på resor, till exempel en försäkring som täcker självrisken för eventuell hyrbil.
En del kort debetkort erbjuder rabatter och specialerbjudanden och dessa är ofta reserelaterade. Även detta är en förmån som främst finns hos korten med årsavgift. Till exempel har N26 You 4 procent rabatt på Hotels.com och Booking.com medan korten från Revolut ger dig cashback (3-10 procent beroende på vilket kort du har) på bokningar via Stays, en bokningstjänst som du hittar i Revoluts app.
Hos bankkort som ges ut av de traditionella bankerna samt hos majoriteten av alla kreditkort tillkommer en avgift som kallas valutapåslag på alla köp och uttag som görs i annan valuta än svenska kronor. Vanligtvis ligger denna på mellan 1,5 och 3 procent. Om du reser ofta eller länge och därmed spenderar större summor utomlands blir detta en del pengar som det definitivt finns roligare användningsområden för.
De flesta kort har även en uttagsavgift för bankomatuttag utomlands på runt ett par procent. Eftersom få länder har kommit lika långt vad gäller kortanvändande som Sverige så innebär även detta en extra kostnad. Åker du till exempel på en längre resa där du spenderar 20 000 varav 10 000 i kontanter innebär dessa olika avgifter totalt runt 700 kronor i extra kostnad. Spara in detta genom att använda något av följande debetkort som har gratis uttag och valutaväxling:
Att slippa stök och trängsel på flygplatsen och istället vänta in flyget i en lounge kan vara ett trevligt sätt att ge guldkant på semestern, eller näst intill en nödvändighet om du är en affärsresenär som behöver utnyttja tiden till att jobba. Med vissa av de lite dyrare debetkorten får du tillgång till flygplatslounger och planerar du att göra flera loungebesök under året lönar det sig att betala kortavgiften jämfört med att betala inträde till loungen. Med Curve Metal får du fri access till lounger med tjänsten lounge key, och med Revolut Premium eller Revolut Metal får du gratis loungebesök om ditt flyg är försenat och rabatt på inträdet i annat fall.
Som du ser ovan är olika kort bra inom olika kategorier och vilket kort som är bäst beror helt enkelt på din livsstil och resemönster. Kortets fördelar bör också vägas mot årsavgiften; något som gör gratiskortet Lunar Light till en vinnare för dig som inte reser så mycket. Med detta kort sparar du pengar genom att slippa valutaväxling och uttagsavgifter utan att behöva betala en endaste krona. Tvärt om får du ränta på pengarna som du har insatta på ditt kortkonto.
För dig som reser mycket kan det vara värt att skaffa ett dyrare kort för att få ett bra försäkringspaket. Metalkorten från Curve respektive Revolut har mest heltäckande försäkringar men är å andra sidan betydligt dyrare än exempelvis Lunar Unlimited som också har en försäkring. Här blir det svårt att välja kort bara utifrån hur bra det är för utlandsresor. Andra förmåner, som sparränta och cashback bör också vägas in.
Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.