Vill du spara pengar i vardagen genom enkla medel? Då skall du använda dig av ett kreditkort!

Nästan alla strävar efter att dra ned på sina utgifter och på så sätt samtidigt öka sitt sparande. Det finns både små och stora förändringar du kan göra för att öka ditt sparande och ett av dessa är att använda sig av ett kreditkort. Det räcker dock inte att välja första bästa kreditkort och sedan tro att detta skall hjälpa dig spara pengar.

Det gäller att välja ett kort som har förmåner som gör det möjligt för dig att öka ditt sparande alternativt minska dina utgifter på en daglig basis. I regel är det cashback kort eller shoppingkort som gör detta möjligt genom att erbjuda återbäring och rabatter. Vidare är också många av de debetkort vi idag har i Sverige såsom Revolut och N26 utformade för att hjälpa dig med ditt sparande.

Återbäring

Cashback (återbäring) är ett av de bättre sätten att spara pengar på när du använder ett kreditkort. Cashback fungerar precis som det låter, du får en viss procent tillbaka på varje inköp som sker med kortet. Det kan vara allt ifrån 1-3% cashback, vanligast är dock en cashback på cirka 1% på de flesta kreditkorten.

Många av de cashback kort som vi har här på Kortio ger dessutom återbäring oavsett var du handlar. Oavsett om man handlar mat, går på bio, äter en lunch på stan eller tar en fika. I regel ges dock inte cashback för exempelvis köp av tobak eller om man handlar hos en direkt konkurrent till sin kortutgivare.

Har man ett kort med en mer begränsad cashback bör man se till att hålla koll på var man får återbäring på sina kortköp. På så sätt går man inte miste om eventuell återbäring.

Rabatter

Många kreditkort erbjuder på något sätt rabatter och erbjudanden i utvalda butiker. Ibland genom lojalitetsprogram och ibland genom samarbeten med en tredje part. Oavsett hur upplägget ser ut så finns det pengar att spara. Ett bra exempel på detta är Ikano Banks kreditkort.

De har, vad de valt att kalla, en “rabattkalender”. Varje månad ges det nya rabatter i utvalda butiker. Exempelvis så gäller 10% rabatt hos utvalda optiker i juni och 20% rabatt hos bokhandlare i september. Genom att hålla koll på sitt korts rabatter kan man planera sina inköp och på så sätt spara pengar i det långa loppet.

Efter ett beslut av konkurrens- och konsumentverket kring hur företag får använda ordet rabatt i sin marknadsföring så kan vi vara säkra på att Ikano verkligen kommer med riktigt bra erbjudanden i sin kalender.

Kortförsäkringar

Vissa kreditkort gör det möjligt för dig att också indirekt spara pengar genom försäkringar. Många kort har idag en eller flera försäkringar som ingår kostnadsfritt. Den vanligaste är en reseförsäkring men även köpförsäkring och förlängd garanti är vanligt förekommande. Försök välja ett kort som har försäkringar som passar dina tänkta användningsområden. På så sätt slipper du själv teckna och betala för dessa försäkringar.

Tanka med bensinkort

Några få “vanliga kreditkort” kan ge drivmedelsrabatt. I regel så behöver du dock ha ett dedikerat tankkort, också kallat tankkort, för att kunna tanka billigare. I princip alla bensinkedjor i Sverige idag ger ut sitt eget kort. Preem, OKQ8, Shell och många ger sina lojala kunder rabatt på drivmedel. Vanligt är att det rör sig om cirka 15 öre/liter, som sedan antingen betalas ut som bonus eller dras direkt från kostnaden.

Bensinkort är dessutom kostnadsfria att äga och något alla bör ha i plånboken förutsatt att man äger bil eller annat motordrivet fordon.

Nyttja matbutikernas medlemskort

Även flera matbutiker ger ut sina egna kreditkort. Dessa matkort gör det möjligt att nyttja erbjudanden och rabatter som kan resultera i lägre matkostnader varje månad. Som många säkert vet har de flesta matbutiker också medlemskort som är kostnadsfria och tillgängliga för alla. Även dessa gör det möjligt att nyttja vissa rabatter utan extra kostnad.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-06 Senast uppdaterad: 2023-11-08