Norwegiankortet, SAS Amex, SAS Mastercard eller Lufthansa Miles&More? Alla dessa kort är anslutna till olika flygbolag och erbjuds i Sverige. Många undrar vilket man ska välja, här kommer en guide som jag hoppas ska hjälpa dig.
Norwegian erbjuder ett VISA-brandat kreditkort som är lätt att förstå sig på och fungerar överallt. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om kortet där jag listar några fördelar:
1. Norwegians poängsystem är lätt att förstå och utnyttja.
2. Man får bra ”cashback” när man använder kortet för att köpa biljetter hos Norwegian.
3. Det är lättare att skaffa än andra kort och brukar därför rekommenderas till t.ex. studenter som inte har en fast inkomst.
För dig som vill få alla dina vardagsinköp att hjälpa dig fram till en rabatterad resa till solen är dock Norwegiankortet inte lika starkt. Kortet ger 0,5% cashback på alla köp vilket kan jämföras med andra dyrare kort som kan ge uppåt 4%. Men poängen är lätta att utnyttja, så vardagsinköpen kan ge dig några slantar i rabatt varje gång du bokar en biljett med Norwegian, och det är ju värt något.
Jag brukar rekommendera kortet för de som flyger mycket med just Norwegian
American Express erbjuder tre kort i samarbete med SAS:
1. SAS Amex Classic
2. SAS Amex Premium
3. SAS Amex Elite
Spenderar du över 150.000 kr. per år skulle jag absolut välja SAS Amex Premium eller Elite framför Classic.
SAS Amex Premium och Elite ger 15-20 Eurobonuspoäng per hundralapp som du spenderar på dina vardagsinköp. Ett Eurobonuspoäng är värt ca. 10 öre vilket innebär att det du spenderar ger en ”cashback” på ca 1,5%-2%, att jämföra med Norwegians cashback på 0,5%.
Det största problemet med Eurobonusprogrammet är att poängen är svåra att utnyttja, vissa menar därför att de inte är värda 10 öre per styck utan mindre. Men lägger du lite tid på att förstå programmet eller tar hjälp av en expert kan värdet för poängen bli högre än 10 öre. Våra uträkningar visar att man kan få ut runt 30 öre per poäng för bokningar i 1a klass eller 20 öre för långresor i Business.
Den största fördelen med dessa två kort från Amex är att de ger dig en s.k. ”2 for 1 voucher”, vilket många poängjägare värdesätter. En sådan voucher ger dig halva poängpriset på en bokning för poäng.
Här kommer ett räkneexempel:
Spendera 360.000 kr över två år på ditt SAS Amex Elite (15.000 kr/mån)
Du tjänar då 72.000 poäng och får två vouchers
Det ger dig en biljett i Business Class till Nordamerika (du betalar endast skatter på ca. 1.500 kr)
Mastercard erbjuder två kort i samarbete med SAS:
1. SAS Mastercard
2. SAS Mastercard Premium
I detta fall rekommenderar jag i ännu större utsträckning premiumkortet för att det ger den s.k. ”FlyPremiumrabatten” som jag anser vara hela poängen med detta kort. Nackdelen med rabatten är att den är lite svår att förstå, men har man väl förstått tabellen kan det vara en extremt bra förmån.
Det fungerar så här:
När du har nått upp till ett visst antal poäng inom ett år på ditt Eurobonuskonto triggas rabatten (poängen måste inte ha tjänats via kortet), se tabellen
I början kan du boka poängresor i SAS Plus till priset av SAS Go
När du har nått över 200.000 poäng inom ett år kan du boka SAS Business till priset av SAS Go
SAS är snåla med bonusplatser i SAS Business men det finns ganska gott om plats i SAS Plus, särskilt inom Europa.
Förmånen blir extra värdefull då du får utnyttja rabatten inte bara för dig själv, utan för hela ditt resesällskap. Och du kan göra det hur många gånger som helst givet att du har poäng så det räcker.
För dig som reser mycket inom Europa, t.ex. till alperna eller till solen i södra Europa, är denna förmån mycket bra för att SAS är ganska frikostiga med bonusplatser inom Europa.
Resurs bank ger ut två kreditkort i samarbete med Lufthansa Miles & More. Deras lite dyrare kort, ”Miles & More Prime World” är bland de billigaste premiumkorten (99 kr/mån) och ger mest poäng av alla kort i Sverige, 25 poäng per hundralapp. I detta fall är det poäng hos Lufthansa man får och inte hos SAS, men i och med att båda bolag är med i Star Alliance kan man använda poängen i båda systemen.
Som svensk kan det kännas lockande att använda detta kort då Lufthansa har bra anslutningar från Sverige ut i världen, och man flyger säkert och bekvämt med Lufthansa.
Lufthansas poängsystem är dessutom fördelaktigt för de som är just medlemmar hos Lufthansa:
1. De har s.k. ”mileage bargains”, tidsbegränsade erbjudanden som ger billiga poängresor
2. De ger möjlighet för deras medlemmar att boka första klass för poäng före alla andra
3. Man får boka fler avgångar för poäng inom Lufthansa än om man har ett annat program inom Star Alliance, t.ex. SAS Eurobonus
Men man bör främst satsa på detta program om man flyger mycket till Tyskland. Att blanda lojalitetsprogram är aldrig en bra idé, för man kan inte slå ihop poängen, och poängen kommer till sin rätt när man har många av dem, på ett konto, inte två.
Därför rekommenderar jag detta kort till dig som flyger mycket med Lufthansa och har möjlighet att fylla på ditt Lufthansa-konto med mycket poäng.
Nu kan du även koppla ditt Collectorkort till Meniga Rewards (fd Wrapp)– en app som ger dig automatiska erbjudanden, rabatter och bonus. Alla erbjudanden som finns i appen laddas på ditt kort efter att du aktiverat dem i appen. När du utnyttjat ett erbjudande får du pengar tillbaka inom några dagar på det konto som kortet är kopplat till.
Med kortet får du även ta del av Mastercards upplevelsepaket Priceless Cities.
Med appen Skipp låter ikano bank dig samla dina medlemskort i mobilen och alltid ha koll på aktuella erbjudanden, saldon och krediter.
*Ingen bonus för betalningar via tjänsten Betalo, samt inköp av drivmedel eller inköp på konkurrerande bensinstationer i Sverige.