Kortio tipsar

Bonusexperten tipsar om vilket kreditkort med flygpoäng du ska välja!

Alexis Barnekow, VD på Chatflights, är poängexpert och gästskribent hos Kortio
2019-03-14

En jämförelse av flyganslutna kreditkort

Norwegiankortet, SAS Amex, SAS Mastercard eller Lufthansa Miles&More? Alla dessa kort är anslutna till olika flygbolag och erbjuds i Sverige. Många undrar vilket man ska välja, här kommer en guide som jag hoppas ska hjälpa dig.

Norwegiankortet – För dig som reser mycket med Norwegian

Norwegian erbjuder ett VISA-brandat kreditkort som är lätt att förstå sig på och fungerar överallt. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om kortet där jag listar några fördelar:

1. Norwegians poängsystem är lätt att förstå och utnyttja.

2. Man får bra ”cashback” när man använder kortet för att köpa biljetter hos Norwegian.

3. Det är lättare att skaffa än andra kort och brukar därför rekommenderas till t.ex. studenter som inte har en fast inkomst.

Satsa på köp av Norwegianbiljetter

För dig som vill få alla dina vardagsinköp att hjälpa dig fram till en rabatterad resa till solen är dock Norwegiankortet inte lika starkt. Kortet ger 0,5% cashback på alla köp vilket kan jämföras med andra dyrare kort som kan ge uppåt 4%. Men poängen är lätta att utnyttja, så vardagsinköpen kan ge dig några slantar i rabatt varje gång du bokar en biljett med Norwegian, och det är ju värt något.

Jag brukar rekommendera kortet för de som flyger mycket med just Norwegian

SAS Amex – För dig som satsar på långresor i Business Class

American Express erbjuder tre kort i samarbete med SAS:

1. SAS Amex Classic

2. SAS Amex Premium

3. SAS Amex Elite

Spenderar du över 150.000 kr. per år skulle jag absolut välja SAS Amex Premium eller Elite framför Classic.

SAS Amex Premium och Elite ger 15-20 Eurobonuspoäng per hundralapp som du spenderar på dina vardagsinköp. Ett Eurobonuspoäng är värt ca. 10 öre vilket innebär att det du spenderar ger en ”cashback” på ca 1,5%-2%, att jämföra med Norwegians cashback på 0,5%.

Men kan jag utnyttja poängen?

Det största problemet med Eurobonusprogrammet är att poängen är svåra att utnyttja, vissa menar därför att de inte är värda 10 öre per styck utan mindre. Men lägger du lite tid på att förstå programmet eller tar hjälp av en expert kan värdet för poängen bli högre än 10 öre. Våra uträkningar visar att man kan få ut runt 30 öre per poäng för bokningar i 1a klass eller 20 öre för långresor i Business.

Amex ”Vouchers” är nyckeln till värdet

Den största fördelen med dessa två kort från Amex är att de ger dig en s.k. ”2 for 1 voucher”, vilket många poängjägare värdesätter. En sådan voucher ger dig halva poängpriset på en bokning för poäng.

Här kommer ett räkneexempel:

 Spendera 360.000 kr över två år på ditt SAS Amex Elite (15.000 kr/mån)

 Du tjänar då 72.000 poäng och får två vouchers

 Det ger dig en biljett i Business Class till Nordamerika (du betalar endast skatter på ca. 1.500 kr)

SAS Mastercard – För dig som reser inom Europa

Mastercard erbjuder två kort i samarbete med SAS:

1. SAS Mastercard

2. SAS Mastercard Premium

I detta fall rekommenderar jag i ännu större utsträckning premiumkortet för att det ger den s.k. ”FlyPremiumrabatten” som jag anser vara hela poängen med detta kort. Nackdelen med rabatten är att den är lite svår att förstå, men har man väl förstått tabellen kan det vara en extremt bra förmån.

Det fungerar så här:

 När du har nått upp till ett visst antal poäng inom ett år på ditt Eurobonuskonto triggas rabatten (poängen måste inte ha tjänats via kortet), se tabellen

 I början kan du boka poängresor i SAS Plus till priset av SAS Go

 När du har nått över 200.000 poäng inom ett år kan du boka SAS Business till priset av SAS Go

Boka hela familjen i SAS Plus till priset av SAS Go

SAS är snåla med bonusplatser i SAS Business men det finns ganska gott om plats i SAS Plus, särskilt inom Europa.

Förmånen blir extra värdefull då du får utnyttja rabatten inte bara för dig själv, utan för hela ditt resesällskap. Och du kan göra det hur många gånger som helst givet att du har poäng så det räcker.

Fungerar bra inom Europa

För dig som reser mycket inom Europa, t.ex. till alperna eller till solen i södra Europa, är denna förmån mycket bra för att SAS är ganska frikostiga med bonusplatser inom Europa.

Lufthansa Miles&More – För dig som reser till Tyskland

Resurs bank ger ut två kreditkort i samarbete med Lufthansa Miles & More. Deras lite dyrare kort, ”Miles & More Prime World” är bland de billigaste premiumkorten (99 kr/mån) och ger mest poäng av alla kort i Sverige, 25 poäng per hundralapp. I detta fall är det poäng hos Lufthansa man får och inte hos SAS, men i och med att båda bolag är med i Star Alliance kan man använda poängen i båda systemen.

Bestäm dig för ett kreditkort med bonuspoäng

Som svensk kan det kännas lockande att använda detta kort då Lufthansa har bra anslutningar från Sverige ut i världen, och man flyger säkert och bekvämt med Lufthansa.

Lufthansas poängsystem är dessutom fördelaktigt för de som är just medlemmar hos Lufthansa:

1. De har s.k. ”mileage bargains”, tidsbegränsade erbjudanden som ger billiga poängresor

2. De ger möjlighet för deras medlemmar att boka första klass för poäng före alla andra

3. Man får boka fler avgångar för poäng inom Lufthansa än om man har ett annat program inom Star Alliance, t.ex. SAS Eurobonus

Men man bör främst satsa på detta program om man flyger mycket till Tyskland. Att blanda lojalitetsprogram är aldrig en bra idé, för man kan inte slå ihop poängen, och poängen kommer till sin rätt när man har många av dem, på ett konto, inte två.

Därför rekommenderar jag detta kort till dig som flyger mycket med Lufthansa och har möjlighet att fylla på ditt Lufthansa-konto med mycket poäng.

Populära kort just nu

Easyliving
Betalar du din resa med Easyliving ingår en förmånlig reseförsäkring med avbeställningsskydd, förseningsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Du är även skyddad mot försenat bagage och har en självriskeliminering om något skulle hända med ditt hem, villa eller bil under tiden du är borta.
I kortet ingår även:
- Allriskförsäkring
- Förlängd garanti på vitvaror & hemelektronik i 1 år
- Evenemangsskydd som ger pengarna tillbaka utan självrisk om du skulle bli sjuk.
- Leveransförsäkring vid internetköp som ersätter skadad eller försvunnen vara.

Läs mer i kortets försäkringsvillkor.
Collector Easyliving erbjuder dig en rad olika försäkringar för smart shopping, t ex ingår allriskförsäkring samt förlängd garanti.


Nu kan du även koppla ditt Collectorkort till Wrapp – en app som ger dig automatiska erbjudanden, rabatter och bonus. Alla erbjudanden som finns i appen laddas på ditt kort efter att du aktiverat dem i appen. När du utnyttjat ett erbjudande får du pengar tillbaka inom några dagar på det konto som kortet är kopplat till.


Med kortet får du även ta del av Mastercards upplevelsepaket Priceless Cities.

Förmånlig reseförsäkring med avbeställningsskydd inkl skydd mot försenat bagage och inget valutapåslag när du handlar med kortet utomlands.
 • 0% valutapåslag utomlands
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad, samt evenemangsförsäkring och leveransförsäkring när du handlar på nätet!
 • Collector bjuder på första årsavgiften (195 kronor) när du ansöker via Kortio!
  Easyliving
  Årsavgift 0 kr 195 kr
  Maxkredit 100 000kr
  Upp till56 dagar räntefritt
  Därefter ränta 13.95 %
  Välj detta kort
  Norwegian-kortet
  Reseförsäkring och avbeställningsskydd
  Att använda Norwegian-kortet är det snabbaste sättet att tjäna CashPoints i Norwegians fördelsprogram. Du får CashPoints, upp till 4 % intjäning på Lowfare-biljetter med flygbolaget Norwegian
  10 % intjäning på Flex-biljetter med flygbolaget Norwegian.

  Dessutom får du 0,5 % intjäning av cashpoints vid alla andra varuköp som kläder, möbler, elektronik och kioskvaror upp till 100 000 SEK per kalenderår.*
  (Över 100 000 SEK fortsätter intjäningen med 0,5 % vid köp i dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta)

  Tyvärr kan du inte har ett extrakort kopplat till samma konto.
  *Ingen intjäning av CashPoints vid köp hos andra flygbolag

  På alla köp får du 0,5% tillbaka i cashpoints. När du har sparat ihop CashPoints kan du använda dem för att köpa flygresor. Då är 1 CashPoint = 1 krona (NOK).


  Reseförsäkring och avbeställningsskydd.


  Ingen avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands.
  • Ingen avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands
  • Ingen årsavgift
  • Bonus på alla köp (förutom andra flygbolag)
  • Bonusen (cashpoints) kan endast användas i Norwegians reseshop
  Norwegian-kortet
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 100 000kr
  Upp till45 dagar räntefritt
  Därefter ränta 19.99 %
  Välj detta kort
  Preem Mastercard
  * Tanka-fel-försäkring (Högsta ersättningsbelopp är 3 000 kronor per skada.)
  * Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd, självriskskydd, försening av allmänt färdmedel vid avresa och bagageförsening utlandsresa (vid utresa).
  0,5% bonus på allt du handlar utanför Preem, även utomlands. På Preems stationer får du drivmedelsrabatt 25 öre/l och specialerbjudanden istället för bonus. Dina eventuella köp hos konkurrerande drivmedels- bolag ger ingen bonus.


  Bonusen betalas ut i bonuscheckar som du kan lösa in i närmaste Preembutik. Överstiger bonussumman 500 kronor sätts den in direkt på ditt konto. Din bonuscheck gäller alltid i minst två månader.


  Du kan betala dina räkningar med ditt Preem MasterCard kostnadsfritt på Betalo. Dessa betalningar är dock inte bonusgrundande.

  En kompletterande reseförsäkring ingår när du betalar minst 75% av resan med kortet och du får 0,5 % bonus även utomlands när du betalar med kortet.
  • Upp till 25 öre drivmedelsrabatt/liter på Preem
  • 0,5% bonus när du handlar utanför Preem
  • 1,6% sparränta upp till 15000 kr!
  • Endast rabatt på Preemstationer
  Preem Mastercard
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 60 000kr
  Upp till56 dagar räntefritt
  Därefter ränta 16.85 %
  Välj detta kort
  Ikano Bank - Ikano Kort
  Reseförsäkring med Olycksfallsförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskeliminering för hem- och bilförsäkringen, Förseningsförsäkring och Bagageförsäkring.


  Betalskydd ingår ej men kan läggas till för 0,75 % av din utgående skuld.
  1% på drivmedel när du betalar med kortet.*


  Betala dina räkningar med Ikano Kort kostnadsfritt på Betalo.
  Ikano Kort ger dig månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad. På så vis får du fler chanser att göra många bra affärer.  Rabattkalendern 2019:  jan: 10% Sportbutiker
  feb: 20% Bokhandlare
  mars: 10% Smyckes-och klockbutiker
  april: 5% Flygbolag
  maj: 10% Florister
  juni: 15% Optiker
  juli: 5% Bygghandlare
  augusti: 5% Inredningsbutiker
  september: 20% Bokhandlare
  oktober: 5% Elektronikbutiker
  november: 10% Florister
  december: 10% Leksaksbutiker


  Rabatten dras av Ikano Bank så fort köpet har registrerats på ditt konto. Ditt VISA-kort känner igen i vilken typ av butik du handlat och kategoriserar inköpen i exempelvis livsmedel, kläder med mera. När du handlar med ditt kort dras rätt rabatt automatiskt, oavsett vad du köper (och även om det redan är rea i butiken!).  Med appen Skipp låter ikano bank dig samla dina medlemskort i mobilen och alltid ha koll på aktuella erbjudanden, saldon och krediter.  *Månadsrabatt samt fast rabatt hos bensinstationer kan du få upp till 500 kr i månaden. Maximalt belopp för årsrabatt samt drivmedelsrabatt är 6 000 kr per år.
  Reseförsäkring med Olycksfallsförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskeliminering, Förseningsförsäkring och Bagageförsäkring.
  • Ingen årsavgift
  • Bra månadsrabatt i en utvald butiksbransch varje månad (10% i alla smyckes-och klockbutiker i mars)
  • 1% på drivmedel
  • Flexibel delbetalning med en månadsränta 1,12%
  • Aviavgift vid använd kredit
  Ikano Bank - Ikano Kort
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 60 000kr
  Upp till55 dagar räntefritt
  Därefter ränta 13.40 %
  Välj detta kort
  Shell Mastercard
  Kompletterande reseförsäkring på köpet
  Tanka fel-försäkring på köpet
  Självriskskydd vid bilbärgning och assistans. Försäkringen ersätter din självrisk upp till 2 000 kr och gäller i 60 dagar efter varje tankning.
  Ersättning vid förlust av bilnyckel
  0,5% kontant bonus på allt du handlar för med kortet!*
  Bonusen betalas ut fyra gånger per år i form av en värdekupong som du antingen kan lösa in mot kontanter, eller handla för direkt på alla shellstationer.


  Med Shellkortet har du tillgång till BonusPumpen. Den samlar alla dina köp på Shell och ger dig sedan bonus i form av allt från kaffe till spolarvätska. Bonuspumpen är uppdelad i tre olika nivåer. Vilken nivå du tillhör varje månad baseras på hur mycket du tankat för på Shell. För att passa just dig baseras sedan din bonus på månadens samtliga köp på Shells stationer.


  *Ingen bonus för betalningar via tjänsten Betalo, samt inköp av drivmedel eller inköp på konkurrerande bensinstationer i Sverige.

  Kompletterande reseförsäkring. Försäkringen träder i kraft när du betalar minst 75 % av resan med ditt kort och innehåller bl.a. avbeställningsskydd, ersättning vid bagage- och transportförsening och självriskskydd.
  15 öre rabatt per liter när du tankar på Shells bemannade stationer i Sverige
  • Rabatt på drivmedel och 0,5% kontant bonus på allt du handlar!
  • Högst sparränta med 2%! (max 15 000 kr)
  • 0 kr i årsavgift
  • Upp till 100 000 kredit
  • Inga bonuspoäng för drivmedel, endast rabatt på Shellstationer
  Shell Mastercard
  Årsavgift 0 kr
  Maxkredit 100 000kr
  Upp till54 dagar räntefritt
  Därefter ränta 17.80 %
  Välj detta kort
  Mitt kort+ från Santander Consumer Bank
  När du betalar minst 75% av din resa med ditt Mitt kort+ ingår en kompletterande reseförsäkring från Europeiska ERV. Den gäller för familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress (barn under 23 år), oavsett om de reser med dig eller på egen hand.  Reseförsäkringen innehåller avbeställningsskydd/personförsening/bagageförsening utanför hemlandet/kapitalbelopp vid olycksfall/självriskskydd hem- och bilförsäkring samt självriskeliminering hyrbil upp till 15 000 kr.  Om resan har minst 2 övernattningar kan du dessutom vid sjukdom få ersättning för outnyttjade aktiviteter som du har betalt i förväg exempelvis liftkort och hyra av golfklubbor. Skyddet gäller även när din utrustning stulits eller försenats och du därför inte kan genomföra din inbokade aktivitet.

  Res till värmen, renovera eller unna dig någonting extra i vardagen!  Du kan som kortinnehavare kan ta del av erbjudanden, smarta tjänster, försäkringar och rabatter i Min Shop med upp till 60% rabatt.  Med tjänsten Betalo kan du betala dina hushållsräkningar med Mitt kort+.
  Det kostar ingenting och du får upp till 60 dagars räntefrihet på det du betalar med kortet.

  Kortet gör din resa billigare genom att ta bort valutapåslaget från alla dina köp och uttag utomlands.
  • Upp till 60 dagars räntefrihet
  • Reseförsäkring med aktivitetsskydd
  • 0 % valutapåslag utomlands
  • Ingen årsavgift första året (värde 195 kr)
   Mitt kort+ från Santander Consumer Bank
   Årsavgift 0 kr 195 kr
   Maxkredit 100 000kr
   Upp till60 dagar räntefritt
   Därefter ränta 14.95 %
   Välj detta kort
   Supreme Card Gold
   Reseförsäkringen får du på köpet när du betalar minst 75 % av resan med Supreme Card.
   Försäkringen täcker även dina familjemedlemmar.
   Med reseförsäkring får du ersättning om något inte blir som du tänkt dig under semestern, t.ex. ingår ersättning för missat anslutningsflyg och
   ersättning för bagageförsening
   * Samla bonuspoäng, 1 krona=0,5 bonuspoäng. Poängen kan du sedan använda i Supremes poängshop som har hundratals upplevelser, resor och produkter. (Gäller ej valutaväxling, Kostnader för påminnelse, krav och inkasso samt övriga kostnader, ränta och avgifter.)

   * 2 poäng för varje tankad krona på Din-X
   * För att du ska handla säkert på Internet erbjuder Supreme Card tjänsten 3D Secure för MasterCard.
   * Gratis SMS-kvitto på alla köp över 500 kronor.
   * Contactless- du betalar endast med ett snabbt blipp när du handlar för under 200 kronor.

   Nyhet! Nu får du även bonus på,
   - Årsavgiften
   - Kontantuttag
   - Räkningsbetalningar
   - När du betalar abonnemangstjänster med kortet
   Reseförsäkring med Avbeställningsskydd
   Ersättning för försening av allmänt transportmedel Ersättning för missad anslutning
   Ersättning för bagageförsening
   Självriskreducering av Hem-/Villaförsäkring Självriskreducering av Personbilsförsäkring.
   • 6 månaders räntefri delbetalning
   • 10 000 poäng i välkomstpresent för alla nya kortkunder!
   • En krona=0,5 bonuspoäng
   • Bonusen kan endast användas i Supremes poängshop
   Supreme Card Gold
   Årsavgift 245 kr
   Maxkredit 150 000kr
   Upp till60 dagar räntefritt
   Därefter ränta 12.36 %
   Välj detta kort