Sam frågar:

Vad är ett kreditkort?

2022-10-23 Kreditkort

Elin Persson svarar:

När du ansöker om ett kreditkort ansöker du om att låna pengar från kortutgivaren, vanligtvis en bank eller ett kreditinstitut. De tittar sedan på din kredithistoria för att bedöma din ansökan - och om du har ett lågt kreditbetyg (tex för låg inkomst, höga existerande lån eller negativ kredithistoria) kan du nekas kreditkortet eller få en mindre summa än den du ansökt om. Om du har ett bra kreditbetyg kommer du att accepteras av banken/kreditinstitutet och du får ett kort med en kreditgräns, det maximala beloppet du kan spendera på kortet.

Kreditkort kan användas av flera anledningar, för inköp när du kanske inte har pengar på lönekontot, för enkel möjlighet till delbetalning för ett större köp, och att tjäna bonuspoäng eller cashback på kortköp. Se vilka kort som finns på marknaden här

Så fungerar kreditkort

Det är huvudsakligen ett typ av lån, som istället för att få pengar i en klumpsumma, ger dig en kredit från en långivare (en bank eller ett kreditinstitut) som du kan spendera via ett kort när du vill. Betalar du hela summan på en gång inom 45-60 dagar betalar du ingen ränta. Men betalar du bara det minsta möjliga lägger banken på en ränta på de utestående pengarna. Du får betala ränta varje månad tills du betalat tillbaka alla pengar.

Kortföretaget skickar dig en sammanställning varje månad och specificerar eventuella transaktioner på ditt kort, plus det belopp som betalas in. Det ger också detaljer om minsta betalning du behöver göra. Minsta betalning varierar beroende på din kreditgräns och betalningstid, men normalt brukar det ligga runt ca 2-4% eller minst 200-400 kr.

Låna pengar till större köp


När du köper något på ett kreditkort kommer det normalt med en räntefri period på mellan 45-60 dagar. Det betyder att om du betalar summan på fakturan i sin helhet varje månad tillkommer det ingen ränta. Det här är en av de främsta orsakerna till att kreditkort används för att göra stora inköp, eftersom du kan betala av ett större köp till en låg ränta, eller till och med räntefritt under en viss tid.

Men var alltid medveten om dina gränser och din ekonomi framöver, för det kan vara lätt att falla i djupare skuld. Ett förslag är att titta igenom korten i Kortios jämförelse och leta efter kort med låg ränta, lång återbetalningstid eller låga avgifter generellt. Klicka på valfri kategori valfri kategori och använd filtret i vänstra kolumnen för att hitta dessa.