Theodor frågar:

Jag skulle vilja ha lite hjälp med och välja kreditkort, de är min första gång jag ska välja så man vill ju ha ut så mycket som möjligt av de. Jag som person handlar inte jättemycket på nätet men ganska mycket i fysika butiker. Jag ska förhoppningsvis vara i USA från augusti-december. Har ingen bil så tankar inget. Så helst ett kort som funkar i både vardagen och som är bra nu när man ska resa iväg ett tag.

2023-06-07 Kreditkort

Elin Persson svarar:

Det finns två olika kreditkort som kan vara passande för dig att använda både till vardags men särskilt när du ska åka iväg till USA, det ena är Easyliving och det andra är Bank Norwegian.


Easyliving är ett kreditkort med många försäkringar som därför passar väl att använda när du handlar. Exempelvis får du allriskförsäkring och förlängd garanti för t.ex hemelektronik som köps med kortet. Vidare är kortet utan valutapåslag vilket innebär att du inte betalar något extra när du handlar med kortet i USA. Kortet är gratis första året när du söker via Kortio men därefter tillkommer en årsavgift på 195 kr. Dock kan du snabbt tjäna in årsavgiften genom att du undviker valutapåslag på din resa.


Bank Norwegian är ett gratis kreditkort som ger dig flygbonus på alla köp. Så oavsett om du handlar på ICA, går på bio, köper kläder eller betalar busskort så samlar du cashpoints för varje spenderad krona. Du kan sedan använda din bonus för att köpa billigare flygbiljetter hos Norwegian. Därtill är Bank Norwegian utan uttagsavgift, det innebär att du kan ta ut kontanter med kortet helt gratis. Eftersom kontanter används i större utsträckning i USA kan det därför vara lämpligt att undvika uttagsavgift. Och eftersom Bank Norwegian är utan årsavgift kostar det dig ingenting att skaffa kortet.