Debetkortet, eller betalkort som det ibland kallas, är ett praktiskt alternativ för dig som inte vill ha eller inte kan få ett kreditkort. Kortet är inte kopplat till en kredit utan till ett konto där du i förväg satt in pengar, till exempel ditt vanliga lönekonto. Det betyder att du inte kan handla för mer pengar än du har på kontot vilket gör det enkelt att hålla koll på din ekonomi och du riskerar inte att få betala några räntor eller påminnelseavgifter. Nackdelen med debetkorten har länge varit att de saknat de förmåner som kreditkorten oftast har. Utbudet har dessutom varit begränsat till de traditionella bankerna. Detta håller nu på att förändras. En rad nya debetkort har kommit ut på marknaden som alla har olika fördelar. I denna guide går vi igenom hur du ska tänka för att hitta det debetkort som passar dig bäst.

Vad kostar kortet?

Många debetkort är idag helt utan årsavgift. Detta är såklart positivt och har du tänkt att använda kortet främst som en backup är det definitivt ett sådant kort du ska välja. Ska du däremot använda kortet till majoriteten av dina inköp kan ett kort med årsavgift vara värt pengarna om det har bra förmåner (mer om det nedan). Tänk på att det också kan finnas andra avgifter förknippade med kortet. Till exempel tillkommer en leveransavgift när du skaffar kortet hos en del utgivare. Det finns också ofta en avgift för att ta ut pengar i en bankomat. 

Vilka förmåner har kortet?

Idag marknadsförs debetkorten med en rad olika förmåner. Vilka förmåner som gör det värt att skaffa kortet beror dock på hur du planerar att använda det. Nedan beskrivs några vanliga förmåner och vem de passar för.

Få ränta på dina insatta pengar

För att kunna använda ditt debetkort krävs att du har pengar insatta på ditt kortkonto. En bra grej är att flera kortutgivare nu erbjuder ränta på dessa pengar. Hos till exempel Lunar får du 3,75 procent i ränta. Detta betyder att om du exempelvis i genomsnitt har 10 000 kronor på ditt lunarkonto så får du cirka 100 kronor per år. Detta är ingen stor summa men jämfört med ditt lönekonto där du sannolikt får 0 kronor i ränta är det ett uppsving.

För dig som gillar att resa

De flesta betalkort och kreditkort lägger på ett valutapåslag, en avgift på mellan två och tre procent, vid köp som sker i en annan valuta än svenska kronor. Tar du ut pengar utomlands tillkommer dessutom ofta en uttagsavgift på ett par procent till. För dig som ofta är utomlands kan detta bli mycket pengar. Åker du till exempel på en månads resa till ett land där kontanter är vanligt, som Thailand, och spenderar 20 000 varav 10 000 i kontanter kan kostnaden bli 500 till 1000 kronor, pengar som det finns roligare användningsområden för. Många debetkort har 0 procent i valutapåslag och gratis bankomatuttag även utomlands - ett enkelt sätt att spara pengar under din resa.

Om du betalar din resa med kreditkort får du normalt en reseförsäkring med avbeställningsskydd.  Denna förmån har länge varit utom räckhåll för den med ett debetkort. Nu finns dock debetkort med försäkringar på marknaden, till exempel kortet N26 You eller Lunar Premium. Dessa kort kommer med en årsavgift men reser du mycket kan den vara värd att betala.

Rabatter, erbjudanden och cashback

Nu finns även debetkort som erbjuder rabatter och specialerbjudanden hos olika samarbetspartners, som till exempel korten P.F.C Premium och Lunar. Eftersom det är svårt att vilka rabatter du kan få innan du skaffat kortet är det dock svårt att värdera denna förmån – rabatter på sådant du aldrig köper ger ju inte så mycket. 

En förmån som garanterat är värt något är däremot cashback eller bonus. Detta är ytterligare en förmån som tidigare endast fanns för kreditkort men som nu finns hos debetkortet Rocker och förmodligen snart hos fler konkurrenter. Du får beroende på vilket kort du väljer 0,25 eller 0,5 procent tillbaka på allt du handlar och denna procentsats ökar om du värvar vänner. Cashbacken gör att du lätt tjänar in kortets årsavgift. Med Rocker plus betalar du 348 kronor om året och om du har 0,25 procent i cashback och handlar för 10 000 i månaden innebär det en cashback på 300 kronor per år.

Lägg till en kredit eller delbetala fakturor

En ytterligare likhet med kreditkorten som en del debetkort har är att det går att ansöka om en liten kredit eller om att få dela upp ett större köp på en längre period. Tänk på att om du gör detta så görs en kreditupplysning – något som normalt inte behövs för ett debetkort. Även om kraven många gånger är lägre för denna typ av kredit än för de riktiga kreditkorten innebär det att denna möjlighet inte finns tillgänglig för dig med låg kreditvärdighet. Och om anledningen till att du inte har ett kreditkort är att du har svårt att ha kontroll på ditt spenderande ska du absolut inte ha ett kort där det går att lägga till en kredit. 

Använd kortappen till att få totalkoll på din ekonomi

Förutom att vara en smidig lösning för betalning ger många debetkort dig en möjlighet att få bättre koll på din ekonomi. I appen som kommer med kortet kan du förutom att se dina inköp ofta också göra en budget och se vad du spenderat på olika kategorier. En del kort erbjuder även smarta funktioner som automatiskt sparande, automatisk påfyllning till kortkontot, valutaväxling, möjlighet att skapa grupper för gemensamma kostnader samt integration med andra banker så att du kan få en total överblick över din ekonomi. Är detta något du värderar bör du kolla igenom exakt vilka funktioner som finns då detta varierar mellan olika kort.

Sammanfattning

När du väljer debetkort är det viktigt att tänka igenom hur du tänkt använda kortet. Ska du mest ha det som ett backupkort är det bäst att välja ett kort där både årsavgiften och leveransavgiften är noll kronor. Bra är också om du får ränta på de pengar som du sätter in på kontot. Ska du däremot använda kortet till majoriteten av dina inköp bör du tänka mer på användarvänlighet och förmåner. Har du behov av en app där du kan göra budgetar och följa upp din ekonomi? Reser du mycket? Tror du att du kommer behöva utnyttja möjligheten att få en kredit?

Eftersom så många kort numer är gratis behöver du inte begränsa dig till ett. Tvärtom är det alltid bra att ha ett backupkort. Många har till exempel ett speciellt kort utan valutapåslag och uttagsavgifter att använda under resor medan de har ett kort med cashback att använda till vanliga inköp.

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-11-21 Senast uppdaterad: 2023-11-10