Tips inför semestern

Sett till svenska valutan som sjunkit som en sten blir det kanske mest ekonomiskt att utforska Sverige under högsäsongen. Men vill du komma utomlands så försök undvik dollarn och euron. Res hellre till länder med svagare valuta som till exempel Ungern, Polen, Turkiet eller Island.

Dessutom väljer de flesta av oss att resa mellan torsdag och lördag. Det betyder att du kan få en billigare weekendresa om du istället bokar att resa mellan lördag och tisdag.

Vi på Kortio rekommenderar också att du har två kort inför resan, ett bonuskort med reseförsäkring att betala resan samt ett att använda utomlands utan valutapåslag. Med två kort har du dessutom alltid ett i reserv om något oförutsett skulle hända!

5 tips för att boka billigare boende på semestern

 1. Jämför hotell mellan olika jämförelsesajter, det kan vara olika priser på sajterna. Glöm dock inte att det finns flera hotell som inte valt att samarbeta med dessa sajter och därför inte syns i jämförelsen!
 2. Använd en utländsk IP-adress, ibland kan de ge helt andra priser än när det syns att du bokar från Sverige.
 3. På sajter som airbnb.se eller Homeaway.se kan du hitta billigare boenden som privatpersoner hyr ut med olika standard. Både försäkringar och garantier står respektive sajt för så att du inte ska bli lurad.
 4. Googla hotellkedjan och rabattkod för att få fram kampanjkoder som finns ute just nu!
 5. Det är som regel alltid dyrare med hotell om du väljer att bo mitt i smeten. Men kan du tänka dig att bo i någon förort eller mindre central stadsdel och att resa 30 minuter för att komma in till stan så har du många hundralappar att spara.

Collector Easyliving

Collector Easyliving är avgiftsfritt första året om du ansöker på kortio.se och är ett av få kort som erbjuder gratis valutapåslag när du använder kortet utomlands.

 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad
 • Gratis Evenemangsförsäkring och leveransförsäkring när du handlar på nätet
 • Inget valutapåslag utomlands
 • Maxkredit 100 000kr

Bank Norwegian

Bank Norwegian erbjuder deras VISA kort helt utan årsavgift och utan uttagsavgift (normalt mellan 2-4% på beloppet)

 • Ingen uttagsavgift oavsett var i världen du tar ut pengar (Valutapåslaget är dock 1,75 procent)
 • Ingen årsavgift
 • Bonuspoäng (sk cashpoints) vid alla varuköp som kläder, möbler, elektronik och kioskvaror.
Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2021-12-07 Senast uppdaterad: 2023-05-03