Alla kreditkort har kostnader, dels finns det fasta kostnader som årsavgift och dels avgifter som kan tillkomma när du använder ditt kreditkort. Många kostnader går att undvika och det går till och med att ha ett kreditkort utan att betala några kostnader alls. Här går vi igenom alla kostnader förknippade med kreditkort.

Vad kostar ett kreditkort?

Även om det finns “gratis kreditkort” utan årsavgift så kan det alltid uppstå avgifter och kostnader för kreditkort. Kortutgivarna ägnar sig ju inte åt välgörenhet utan behöver tjäna pengar på något sätt och då kreditkort kan ha många förmåner behöver man ta betalt för detta.

Man kan säga att det finns två olika typer av avgifter för ett kreditkort:

  • Fasta kostnader som årsavgift och månadsavgift 
  • Kostnader som tillkommer vid kortanvändning som ränta, uttagsavgift och valutapåslag

Skillnaden är här att de fasta kostnaderna inte går att göra något åt medans kortutgifter som har att göra med hur du använder ditt kreditkort går att undvika. Har ett kreditkort en årsavgift behöver du betala den medans om ränta för delbetalning tillkommer så kan du undvika det genom att betala hela din månadsfaktura utan att välja någon delbetalningslösning.

Du kan också undvika de andra avgifterna som uttagsavgiften och valutapåslaget genom att helt enkelt inte ta ut kontanter i uttagsautomat eller genom att bara handla hos butiker med svenska kronor som valuta.

Ränta dyraste kostnaden för ett kreditkort

Den dyraste avgiften för ett kreditkort - och det som kortutgivaren tjänar mest pengar på - är räntan. Alla kreditkort erbjuder räntefria köp där man slipper ränta om man betalar hela sin faktura direkt, gör man det så får inte kreditgivaren några intäkter.

Men väljer man istället delbetalning så skjuter man betalningen på framtiden och får betala ränta tills dess att skulden är betald.

Räntan för avbetalning eller delbetalning av en kreditkortsskuld är hög och ligger normalt på mellan 10 - 20 %. Detta kan jämföras med privatlån utan säkerhet som har en ränta på runt 6 - 8 %.

Exempel: Du väljer att delbetala en månadsfaktura på 10 000 kr i ett år med 15 % ränta. Du behöver då betala 831 kr i ränta och totalt belopp att betala tillbaka blir 10 831 kr

Kreditkort kostar olika mycket

Kostnaden för kreditkort kan variera väldigt mycket. Det finns allt från gratis kreditkort utan årsavgift till kreditkort som kostar 1 000-tals kronor varje år.

Som så mycket annat så får man lite vad man betalar för - med ett kostnadsfritt kreditkort kan man inte räkna med speciellt många förmåner men med ett dyrt premiumkort kan man få många påkostade förmåner som ingår med kortet som lounge access på flygplatser, omfattande försäkringar och hög cashback eller bonus

Så tjänar kreditgivaren pengar på “gratis” kreditkort

Om du har ett kostnadsfritt kreditkort (utan års- eller månadsavgift) och undviker alla övriga avgifter kostar det ingenting för dig att ha kreditkortet. Kan då ändå kortutgivaren/kreditgivaren tjäna pengar på att ha dig som kund?

Faktum är att kortutgivaren ändå tjänar pengar på att du använder kreditkortet även om du inte betalar några avgifter. Det är för att alla handlare som är anslutna till ett kortnätverk (t.ex. VISA, Mastercard eller AmEx) betalar en liten avgift till kreditgivaren vid varje transaktion. Avgiften är låg, men då det sker väldigt många korttransaktioner blir det totalt sett mycket pengar.

Enligt statistik från USA tjänar kreditgivaren där ungefär 150 - 300 kr per kortinnehavare och år på dessa avgifter. Detta är alltså intäkter som inte har med ränta eller andra kortavgifter att göra.

Kortutgivaren tjänar dock betydligt mer på en kortinnehavare som ofta väljer att delbetala sin faktura. Ränteintäkterna för kreditgivaren från en genomsnittlig kreditkortsinnehavare ligger på runt 2 000 kr per år.

Alla kostnader som ett kreditkort kan ha

Här är alla kostnader som kan tillkomma när du har ett kreditkort.

  • Årsavgift eller månadsavgift
  • Ränta vid avbetalning eller delbetalning
  • Uttagsavgift
  • Valutapåslag
  • Avi-avgift (brukar gå att välja e-faktura för att slippa denna avgiften)
  • Förseningsavgift och påminnelseavgift
  • Avgift för nytt kort eller extrakort
  • Övertrasseringsavgift

Vanliga frågor och svar om kostnader för kreditkort

Hur tjänar banken pengar på kreditkort?
Hur mycket kostar det att ha ett kreditkort?
Hur tjänar kortnätverken (VISA, Mastercard m.m.) pengar?
Vilka kreditkort har lägst kostnader?
Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-12-07 Senast uppdaterad: 2023-05-03