Du kan betala med samma kreditkort i USA som här hemma, däremot kan ditt vanliga kreditkort ha höga avgifter som gör resan onödigt dyr. Här tipsar vi om bästa kreditkorten att ha med sig på USA-resan och annat som är viktigt att tänka på.

Kreditkort i USA

Alla kreditkort du kan använda i Sverige kan du även betala med i USA. Detta eftersom de kommer från de stora kortnätverken som fungerar över hela världen. Har du ett kreditkort från VISA, Mastercard eller AmEx kommer du att kunna betala med ditt kort i USA. 

Däremot är inte alla kreditkort lika lämpliga att använda i USA eftersom korten kan ha avgifter som tillkommer när man handlar i utländsk valuta eller tar ut kontanter. 

Ska man använda kreditkortet mycket när man är i USA är det därför viktigt att använda ett kreditkort utan valutapåslag och med låg, eller ingen, uttagsavgift för att slippa avgifter när man tar ut kontanter.

Vissa kreditkort är bättre att använda i USA

Ju mer du har tänkt att använda ditt kreditkort desto viktigare är det att kreditkortet har lågt, eller inget, valutapåslag. Det bästa kreditkortet i USA är det som är utan valutapåslag eftersom detta annars är en avgift som tillkommer varje gång du använder kortet. Det är vanligt att växlingsavgiften ligger på mellan 1,5 - 3 %.

Exempel på kreditkort med valutapåslag: Om ditt kreditkort har 2 % valutapåslag och du handlar för totalt 40 000 kr när du är i USA behöver du betala 800 kr i avgift.

En annan kortavgift som tillkommer är uttagsavgiften. Det är en avgift som tillkommer varje gång du tar ut kontanter i en bankomat. Uttagsavgiften brukar ligga på runt 3 - 4 % med en lägsta avgift på runt 40 kr. Du bör därför ta ut ganska mycket pengar när du väl tar ut pengar i en automat, snarare än att göra flera mindre uttag, för att undvika onödiga uttagsavgifter.

Eftersom uttaget är i en annan valuta än svenska kronor tillkommer dessutom valutapåslag om kortet har det. Det kan då bli väldigt kostsamt om kreditkortet både har valutapåslag och uttagsavgift.

Tänk även på betalkortet har en begränsning för hur mycket pengar man kan ta ut per dag, vecka och/eller månad. Det är bra att känna till så att du inte blir nekad uttag vid bankomaten.

Exempel på uttagsavgift: Om ditt kreditkort har 3 % uttagsavgift (med en lägsta avgift på 35 kr) och 2 % valutapåslag och du tar ut 5 000 kr i en automat blir uttagsavgiften 35 kr (eftersom det är lägsta summan) och valutapåslaget 10 kr. Total avgift för kontantuttaget blir 45 kr vilket motsvarar 9 % i avgift.

Bästa kreditkortet i USA

Som du sett kan det alltså bli väldigt kostsamt om kreditkortet både har valutapåslag och uttagsavgift. Det bästa kreditkortet för dig som svensk i USA är därför ett kort med 0 % valutapåslag och utan uttagsavgift.

Då det för närvarande inte finns något kort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift kan du med fördel välja att ha två kort som kompletterar varandra - ett kort för vanliga kortköp och ett kort du använder när du tar ut kontanter.

Kortio anser att Collector Easyliving för närvarande är bästa kreditkortet i USA, det är ett av få kreditkort helt utan valutapåslag. Med Collector Easyliving ingår kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd och hyrbilsförsäkring (som du kan utnyttja i USA). Kreditkortet har en årsavgift på 195 kr. Det innebär att efter att du har handlat för 10 000 kr i annan valuta än SEK på ett år så har du sparat in årsavgiften (om vi räknar med ett valutapåslag på 2 %).

Collector Easyliving

Ett bra kompletterande kreditkort att ha med sig i USA är Bank Norwegian kreditkort som har 0 % uttagsavgift. Norwegiankortet har ingen årsavgift så det kostar dig inget att ha med det på resan. Tar du däremot ut pengar med kreditkortet tillkommer 1,75 % i valutapåslag.

Utöver att det är bra med två olika kreditkort i USA som man använder i olika syften kan det vara bra med två kreditkort av anledningen att du har större kreditutrymme. Det är inte kul om du befinner dig på andra sidan jorden och det helt plötsligt inte längre finns pengar på kortet.

Ska man betala med kreditkort i USA eller kontanter?

När du reser till USA bör du ha både kontanter (USD) och kreditkort. Vid vissa situationer är det bättre med kontanter, vid andra tillfällen bör du istället använda betalkort. För att betala dricks är det exempelvis bra att ha några lättillgängliga dollarsedlar i plånboken eller om du köper snabbmat i en food truck på gatan. Ska du däremot betala din hotellräkning eller hyra bil måste du i princip använda ett kreditkort.

Det är inte säkert att alla ställen tar bankkort (debetkort), detta eftersom det behövs uppkoppling mot din bank för att se att du har täckning för köpet, saknas sådan koppling är det inte säkert att transaktionen går igenom.

Om du inte har växlat till dig kontanter inför resan är det enkelt att göra på plats. Bankomater kallas för ATM (Automated Teller Machine) och lättillgängliga, du hittar ofta bankomater i gathörn, bensinmackar, matbutiker och gallerior. 

Precis som i Sverige kan du i USA även betala med din mobil eller e-plånbok. Du kan då “blippa” med mobilen och använda kreditkort som betalsätt utan att du behöver ha med dig kortet fysiskt.

Du kan använda olika kort inför och på resan

En viktig sak att tänka på är att man inte nödvändigtvis bör använda samma kreditkort för att boka sin USA-resa som man sen har med sig på resan.

Anledningen till det är att när man bokar sin resa är det viktigaste att kreditkortet har en bra reseförsäkring som man får automatiskt och utan extra kostnad. Väl på plats i USA är det istället viktigare att kreditkortet har lågt (eller inget) valutapåslag.

För dig som vill resa på ett mer avkopplat och lyxigt sätt så finns det även premium kreditkort där du kan få förmåner som lounge access på flygplatsen, concierge service väl på plats i USA som hjälper till med bokningar och fast track så att du får gå före i kön.

Kreditkort med försäkringar bra vid USA-resan

Tänk på att reseförsäkringen som ingår med ett kreditkort är kompletterade, det innebär att det inte räcker med bara kortförsäkringen utan du bör ha ett vanligt reseskydd. Detta ingår om du har hemförsäkring. Med kreditkortets reseförsäkring får du ett utökat skydd med bl.a. avbeställningsskydd, ersättning vid förseningar och försenat bagage.

Om du har tänkt att hyra bil i USA så finns det kreditkort med hyrbilsförsäkring. Denna försäkringen står för självrisken om din hyrbil blir skadad eller stulen. Du slipper då att teckna extra försäkring som hyrbilsföretaget kommer att erbjuda.

Fota gärna din hyrbil innan du åker iväg, speciellt om bilen har någon repor eller mindre skador så att du kan bevisa att det inte var du som orsakade detta.

Bäst med VISA eller Mastercard i USA?

Det spelar i praktiken ingen roll om du har ett VISA eller Mastercard kreditkort i USA. Både VISA och Mastercard är amerikanska kortnätverk och om ett företag accepterar kortbetalningar går det bra att betala med både VISA och Mastercard, samt även American Express som är ett vanligt förekommande kreditkort i USA..

VISA och Mastercard är väldigt lika på många sätt, dock har betalnätverken sina egna växlingskurser så exakt vilken valutakurs man får handla till kan variera något, men detta är väldigt små skillnader som i praktiken inte spelar någon roll. Det relevanta för dig är vilket valutapåslag som eventuellt tillkommer utöver valutakursen, denna avgiften är det din kreditgivare/kortutgivare som har bestämt.

Inför en resa till USA ska du sammanfattningsvis inte fokusera på om ditt kreditkort är från VISA eller Mastercard utan vilka avgifter ditt kort har samt vad som ingår, eller inte ingår, med ditt kort.

Säker korthantering för ditt kreditkort i USA

Även om USA generellt är ett säkert land så förekommer det områden med mycket hög brottslighet och s.k. no-go zones som man bör undvika som turist. Här kommer några tips för hur du använder dig av kreditkort och kontanter på ett säkert sätt i USA.

  • Om du kan göra inställningar för ditt kreditkort i en app eller internetbank kan du själv ställa in säkerhetsinställningar. Det kan t.ex. vara att du får pushnotis vid varje transaktion (då ser du direkt om någon annan handlat med ditt kort) eller att du stänger ner/tillåter vissa regioner.
  • Välj en svår PIN-kod om du själv har möjlighet att välja den (inte 1111 eller 1234). Skriv inte ner koden, om du ändå gör det så se att du inte förvarar lappen med koden på samma ställe som ditt kreditkort.
  • Förvara inte alla dina kreditkort och värdesaker på ett och samma ställe. Se till att du har det viktigaste (pass, kreditkort, flygbiljett m.m) på ett svåråtkomligt ställe.
  • Lämna aldrig dina värdesaker i bilen.
  • Ta reda på vilket nummer du ska ringa till för att spärra ditt kreditkort om du skulle bli av med det.
  • Ha med dig flera betalkort (kreditkort och/eller bankkort). Blir du av med ett betalkort kan du då använda ett annat som “backup”.

Fler tips inför USA-resan

Ibland kan man ställa in så att ett betalkort ska vara spärrat i en viss del av världen, men normalt är kortet “öppet” för både kortbetalningar och bankomatuttag utomlands. Du bör dubbelkolla detta innan du reser så ditt första kortköp inte blir nekat.

Du bör ta reda på vilken kreditgräns ditt kreditkort har. En USA-resa kan kosta mycket pengar och för att undvika att kortköpen inte går igenom är det bra att kreditkortet har en ganska hög kreditlimit, du betalar inget extra för att ha en högre limit.

Ibland kan kreditkort ha olika valutapåslag beroende på vilken valuta eller region det gäller, du bör inför en USA-resa titta vilket valutapåslag som gäller för köp utanför EU/EES. 

Om du vid en korttransaktion får valet att välja att betala i den lokala valutan (USD) eller kortets valuta (SEK) bör du välja den lokala valutan. Detta brukar vara billigast då den kortets valuta kan ha omvandlats till en fördelaktig valutakurs.

Vanliga frågor och svar om kreditkort i USA

Måste man ha ett kreditkort i USA?
Vilka avgifter kan tillkomma om man reser med kort i USA?
Fungerar alla kort i för betalning i USA?
Vilket är det bästa kortet för att betala med i USA?
Behöver man ett speciellt kreditkort i USA än om man reser någon annanstans?
Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-12-07 Senast uppdaterad: 2023-05-30