Att använda ett kort med budgetfunktion är ett mycket smidigt sätt att skapa och följa upp en budget. Detta tack vare att inköpen automatiskt kategoriseras och matchas mot budgeten. Här presenteras hur det fungerar samt kort som har denna funktion. 

Kort med budgetfunktion

Nedan beskrivs hur budget- och kategoriseringsfunktionen fungerar med Lunarkortet. Andra tjänster fungerar på ett liknande sätt och det är främst i mindre detaljer som de skiljer sig åt. 

  1. Skapa budget

Börja med att skapa en budget i appen genom att välja hur stor summa som förväntas läggas på olika utgiftskategorier, exempelvis transport, underhållning, shopping eller mat. Skapa även egna kategorier och anpassa budgeten utifrån dina köpmönster.  

  1. Automatisk kategorisering

Alla kortinköp och överföringar kommer därefter automatiskt kategoriseras utifrån var inköpet har skett. Ett inköp hos exempelvis ICA kan kategoriseras som matinköp. Om ett inköp inte automatiskt kategoriseras går det att ange kategori manuellt i efterhand. Nästa gång inköp sker hos den butiken kommer inköpet att kategoriseras utifrån dessa inställningar.    

  1. Notiser

När du börjar närma dig budgeterat belopp kommer notis i mobilen att ange detta. Det blir därmed en påminnelse om att inköpen för resterande del av månaden behöver planeras lite extra. 

  1. Få tydlig överblick

Utöver att skapa, och följa upp, budgeten ger denna funktion en tydlig överblick på ekonomin. Att förstå sitt köpmönster brukar vara det första steget till en bättre och mer hållbar ekonomi. Detta oavsett om målet är att öka sparandet eller att få månaden att ”gå ihop”. 

Exempel på kort med budget 

Nedan presenteras två kort som har budgetfunktion och automatiserad kategorisering på inköp. 

  1. Lunar Standard

Lunar Standard har både budgetfunktion, automatisk kategorisering av inköpen, abonnemangsöversikt och automatiska överföringar. Via notiser påminns du om när du börjar nå budgettaket inom de olika kategorierna. 

Budgetfunktionen finns även på Lunar Light (gratis) men har då vissa begränsningar i förhållande till Standard. 

  1. Revolut

Revolut Standard har flera likheter med Lunar utifrån budget, kategorisering av inköp och överblick på inköpen. Däremot går det inte att ”swisha” in pengar till Revolut vilket är möjligt med Lunar. 

Via appen kan du skapa en budget genom att ange hur stor summa som förväntas läggas på olika utgiftskategorier. Alla kortinköp kategoriseras sedan automatiskt varpå det går att följa upp sin budget i realtid. 

Alternativ – Utgiftskoll utan budget

Ett alternativ till att använda kort med budgetfunktion är välja kort som erbjuder utgiftskategorisering – men utan budget. Det kan räcka för dig som primärt vill se vad du lägger dina pengar på varje månad men utan att ha en budget att förhålla dig till. 

  • Swedbanks utgiftskoll

Ett exempel är Swedbanks ”utgiftskollen” som automatiskt kan kategorisera samtliga transaktioner som sker från och till ett konto. Därmed visas tydligt hur stor summa som betalats inom de olika kategorierna under en månad eller en lägre period. Däremot är denna tjänst inte kopplad till en budget. 

  • Rockers insikter

Även med Rockerkortet går det att få sina kortinköp kategoriserade och därmed summerade för varje månad. Det är ett tydligt sätt att se ”var pengarna tar vägen”. Det är även möjligt att ansluta andra bankkonton för att skapa en helhetsbild över ekonomin. 

Frågor och Svar

Vad menas med att man kan ”ansluta banker”?
Vilka kort har budgetfunktion?
Kategoriseras enbart kortinköp?
Cia Erander

Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.

Publicerad: 2024-01-16 Senast uppdaterad: 2024-10-17