Undrar du vad det bästa sättet att samla flygpoäng är? Eller vilka kreditkort som är extra bra att använda sig av för att samla flygpoängpå? Då har du kommit helt rätt! Experten Jonas från Chatflights svarar på de vanligaste frågorna om flygpoäng.
För cirka 10 år sedan så var flygresor det bästa sättet att samla flygpoäng. På den tiden så tjänade man poäng baserat på distansen oavsett vad biljetten kostade. Resor i ekonomiklass gav i regel 1 mile/poäng per flugen mile (1 mile = 1,6km) och business gav det dubbla. Detta gjorde det möjligt att samla på sig stora mängder poäng så länge du lyckades hitta billiga biljetter till resmål som låg långt bort eller som du kunde nå med omvägar för att maximera distansen. Idag så har flygbolagen gjort det betydligt svårare att tjäna poäng på flygresor då många har övergått till att tilldela poängen baserat på biljettens pris vilket inte gör det lika attraktivt att flyga ihop poängen.
Idag tjänar flygbolagen stora pengar på att sälja poäng till banker och kreditinstitut, vilket har gjort kreditkorten mycket attraktiva för att samla ihop stora summor poäng. Både genom spendering på dagliga inköp men även genom välkomstbonusar, värvningar, bonusar vid hög spendering och diverse kampanjer.
De två vanligaste bonussystemen för kreditkort är antingen cashback där man får en viss poängsats av sin totala spendering i återbäring (vanligtvis 1-2%) eller poäng. Den stora fördelen med bonuspoäng är att du kan få en betydligt större återbäring på din totala spendering om poängen används på rätt sätt, vilket allt fler har börjat inse. Poängen gör det möjligt att boka flygresor i first och business class, eller bo på lyxhotell som många annars inte hade haft råd eller möjlighet att boka för pengar.
SAS Amex Elite och Lufthansa Prime World MasterCard är två av de bästa kreditkorten för flygpoäng på den svenska marknaden. SAS Amex Elite kostar 4800kr per år och ger dig 20 EuroBonuspoäng per 100kr i spendering, samt möjligheten att tjäna två 2for1 vouchers per år vid en spendering på 300.000 SEK. 2for1 vouchern ger dig möjlighet att resa två personer och betala för en, eller en person till halva poängpriset till hela världen med SAS och Star Alliance. Detta är en väldigt värdefull förmån som gör det möjligt att komma långt på relativt få poäng.
Lufthansa Prime World MasterCard kostar 1200kr per år och ger 25 miles per 100 SEK i spendering. Lite fler poäng än SAS Amex Elite, men inga ytterligare poängrabatter. Den stora fördelen med Miles&More över EuroBonus är att det finns fler bonusplatser tillgängliga på Lufthansa Gruppens egna flyg, samt att det är möjligt att boka flygresor i first class med lång framförhållning vilket inte är möjligt med EuroBonus. Poängen har inget utgångsdatum när du har detta kort vilket gör det till ett bra alternativ för dig som vill samla poäng under en längre tid.
Försök att planera dina inköp så att du kan ta så många köp på kortet. Värva vänner och kollegor vilket ofta ger bonusar både till dig som värvar och personen som blir värvad. Betala räkningar med kortet. Det finns tjänster som låter dig betala dina räkningar mot en liten transaktionsavgift på 2-2,5%. Om du har utlägg i jobbet så är ett tips att ta så många utlägg som möjligt på ditt privata kort istället för att använda dig av företagets egna kort.
En hög spendering underlättar men det är inget krav. Om du har ett SAS Amex Elite så bör du med fördel ha en spendering på minst en halv miljon kronor per år för att tjäna tillräckligt med poäng för en långresa i business class för två personer. Om du har en lägre spendering så kan du få ihop poäng genom att värva vänner till ditt kreditkort (om det erbjuder värvningsbonusar) eller genom att ta del av välkomstbonusar eller uppgraderingserbjudanden. American Express erbjuder med jämna mellanrum bonuspoäng om du uppgraderar ditt kort eller om du värvar en vän.
Du kan ta dig nästan varsomhelst i hela världen med dina bonuspoäng. Den begränsande faktorn är inte hur många poäng som krävs utan om det finns bonusplatser tillgängliga. Efter pandemin så har tillgången på bonusplatser minskat kraftigt vilket främst beror på den enorma efterfrågan i kombination med kapacitetsbegränsningar/personalbrist på flygplatser och hos flygbolagen.
Även om det finns färre platser tillgängliga nu än vad det gjorde innan pandemin så är det fortfarande möjligt att hitta bonusplatser i business class till populära destinationer som New York, San Francisco, Cancun och Bangkok. Det gäller bara att vara mer flexibel med dina datum och din resväg.
Vi brukar säga att poängen ska användas till att boka resor som du annars inte hade haft råd eller möjlighet att boka för pengar. Långresor i business class erbjuder bäst värde för poängen av en rad olika anledningar.
Den första anledningen är priset. Kikar vi på priset för en resa till t.ex Los Angeles i business class bokad för pengar så ligger de i snitt på 25.000-30.000 SEK per person. Samma resa i ekonomiklass brukar i snitt kosta mellan 5000 och 7000 SEK.
Som jämförelse kostar en EuroBonusresa i business class till Los Angeles 130.000 poäng medan samma resa kostar 70.000 poäng i ekonomiklass.
Skillnaden i pris mellan economy och business på betalda flygbiljetter är alltså upp till 5-6 gånger, medan i poäng så krävs knappt dubbla antalet poäng för att boka samma resa.
Utöver poängen så tillkommer även flygskatter och avgifter. Dessa varierar beroende på flygbolag, destination och vilket bonusprogram som du använder. Gemensamt är att skatter och avgifter inte skiljer sig nämnvärt mellan klasserna och du kan i snitt förvänta dig att betala mellan 1500 och 6000 SEK utöver poängen för en långresa.
Om vi utgår från att skatter och avgifter ligger på 5000kr så utgör dessa en liten kostnad jämfört med att boka en biljett i business class för pengar. I ekonomiklass så består priset till största del av skatter och avgifter vilket innebär att poängen inte tillför någon större kostnadsbesparing.
Du bör med andra ord undvika att boka flygresor i ekonomiklass både på långa och korta flygningar då poängen sällan tillför något värde såvida inte biljettpriserna för de flyg och datum som ni vill resa på är väldigt höga.
Poängen förlorar sitt värde om de inte används. Det kan ske antingen av att de förfaller eller när flygbolaget höjer poängpriserna. Varje bonusprogram har sina egna regler gällande förfallodatum. Vissa program kräver att du håller kontot aktivt och har en transaktion under en 24-36 månadersperiod för att inte riskera att förlora alla poäng, medan andra program ger poäng en giltighetstid på 3-5 år från året som de tjänades in. Prishöjningar är vanligt förekommande bland flygbolagens bonusprogram och i genomsnitt brukar flygbolagen höja sina priser på poängresor vartannat eller var tredje år.
Det bästa sättet att skydda sig mot prishöjningar och förfallna poäng är att använda dem regelbundet och inte bygga upp för stora saldon. Sätt tydliga mål för vad du vill göra med dina poäng och använd upp dem när du har samlat ihop tillräckligt för den där drömresan till Maldiverna i business class.
Tokyo är en av mina absoluta favoritstäder. Funkar perfekt för en långweekend eller ett längre besök. Ser fram emot att resa dit igen när Japan öppnar upp för turister.
- Jonas, Marketing Director, Chatflights Inc
Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.