Att komma ihåg vad, var, när och hur mycket pengar man spenderar är defintivt inte alltid lätt. Det är svårt nog att jonglera allt som ska göras under en vanlig vecka – och att då även behöva hålla sina spenderingar i huvudet kan kännas överväldigande. Som grädden på moset har vi också stigande priser och ovanligt höga elräkningar på grund av rådande inflation. Men – de goda nyheterna är att det faktiskt finns ett enkelt sätt att ta bort lite av den där stressen! Det är nämligen här ekonomiappar kommer till din undsättning. En mindre stressfaktor i vardagen som kan ta bort en stor vikt på axlarna. Att få koll på sin ekonomi kan också göra att man aktivt kan jobba för att dra ner på utgifterna – och på så sätt spara pengar! Här kommer du kunna läsa om fyra olika debetkort med tillhörande appar där du enkelt får koll på din ekonomi.

P.F.C

PFC’s olika debetkort är en god kompanjon för den som vill vara mer medveten om sina pengar och sitt spenderande. Korten är virtuella, och det finns flera att välja mellan – PFC Freemium som är kostnadsfritt, PFC Premium för den som vill ha fler förmåner, PFC Duo som är perfekt vid delad ekonomi, samt PFC Junior för den yngre som vill lära sig om ekonomi. 

I PFC-appen har du möjlighet att sätta en budget, men du får också koll på om du skulle överstiga den budget du satt. Appen kommer varna dig om detta händer, och kan också skicka pushnotiser om du närmar dig gränsen. Du får också månadsinsikter där du kan jämföra dina utgifter mellan olika månader och på så sätt justera om det behövs – kanske spenderar du mer på fika än du tänkt dig, och då får du reda på det och kan göra något åt det! 

Du kan även sätta sparmål och automatiska överföringar till sparkassan om du önskar. Du kan välja om du vill att en liten summa pengar dras till sparkontot vid varje köp, till exempel. 

Kortet har också andra förmåner, däribland kostnadsfria automatuttag upp till 1000 kronor (10 000 med Premium) och kortet har heller ingen växlingsavgift. Kortet fungerar både i Apple Pay och Google Wallet och med DUO kortet finns delbetalningsalternativ tillgängliga. 

Lunar

Lunar har 4 kort du kan välja mellan. Lunar Light, Standard, Plus och Unlimited. Alla korten är fysiska men de är också kompatibla med Google och Apple Pay. 

Lunars app fungerar likt de andra kortens appar med funktioner där du kan sätta sparmål och skapa en budget, men du får också notiser vid varje köp. Du kan ansluta din nuvarande bank till kortet och på så sätt enkelt föra över pengar, men du får också en fullständig koll över din hela din ekonomi. En annan smart funktion som Lunars app har är deras abbonemangöversikt – den ger dig alltså en överblick över alla dina abonnemang, och du får direkt en notis om något i abbonemanget skulle ändras. I appen kan du också investera i aktier både snabbt och enkelt till ett lågt och fast pris. Alla funktioner nämnda ingår i alla tre korten. 

Med Lunar-korten har du också möjlighet att få en reseförsäkring, exklusiva rabatter, skapa flera konton, extrakort, gemensamma konton, fria uttag och växlingsavgifter samt gratis insättningar via swish och kort. 

Revolut 

Revolut erbjuder fyra olika kort: Standard-kortet som är kostnadsfritt, Plus, Premium och Metal. De tre sistnämnda har fler förmåner till en månadskostnad, men även gratiskortet ger dig ett antal förmåner, såsom tillgång till funktionerna i deras egna app. Korten är fysiska, men är kompatibla med Google och Apple Pay. 

Revoluts app har ett flertal funktioner som sticker ut från de andra korten, bland annat kan du skicka betalningsförfrågningar och skicka pengar med bara några klick via appen. Du kan lägga undan pengar till sparande i olika valutor och starta gemensamma sparmål – t.ex om du vill spara till en Thailandssemester så kan du spara pengar i thailändska valutan baht. Du kan också välja att avrunda dina köp uppåt och göra automatiska överföranden av överskottet till sparkontot. Det finns även möjlighet att investera i kryptovalutor såsom bitcoin. 

Förutom sparandet kan du givetvis skapa en budget i appen och sätta gränser så att du inte spenderar utöver budget. Du får insikter av appen veckovis som ger dig en god översikt över hur mycket du spenderar i respektive kategorier. 

Andra förmåner du kan få tillgång till är till exempel avgiftsfria bankomatuttag, cashback på dina köp och diverse skydd som ger dig en tryggare shoppingupplevelse. Det finns också möjlighet till reseförsäkring med baggageförsening och självrisk för hyrbil. Dessa förmåner gäller främst Plus, Premium och Metal men somliga gäller även standard-kortet. 

Bättre översikt = bättre ekonomi! 

Att ha koll på sitt spenderande har aldrig varit enklare – och det bästa är att det inte behöver kosta något! Självklart tillkommer fler förmåner med de mer exklusiva korten, men vi kan tydligt se att det inte är något måste för att kunna använda sig av ekonomiapparna. Så – oavsett om du vill betala eller inte, så kan det vara värt att prova. Det kan spara dig tid, tankekraft och så småningom pengar – inget att förlora, med andra ord!

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-09-12 Senast uppdaterad: 2023-11-10