Bonus eller cashback är en populär förmån hos många kreditkort. Genom att använda kortet när du handlar samlar du poäng som du kan lösa in i form av värdecheckar i olika butiker eller i form av cashback, det vill säga pengar som sätts in på ditt kortkonto. Man kan säga att bonus eller cashback är som en liten rabatt, vanligtvis mellan en halv och fem procent, på precis allt du handlar. Kreditkort är dock inte för alla och för dig som har betalningsanmärkningar eller saknar fast inkomst, eller som helt enkelt inte vill ha ett kort med kredit, finns istället debetkorten. Tidigare har dessa främst varit praktiska lösningar för att betala saker men nu kommer allt fler kort ut på marknaden med spännande förmåner som påminner om kreditkortens. Till exempel finns nu ett par kort på marknaden med bonusprogram!

Rocker

Rocker hette tidigare Bynk och är ett svenskt bolag som erbjuder lån, sparande och betalkort. Rocker erbjuder olika paket som innehåller en smart app, ett sparkonto och ett kort. Paketet finns i en gratisversion men då får du endast ett virtuellt kort som inte ger någon bonus. För ett fysiskt kort måste du betala en månadsavgift på 29 eller 99 kronor för Rocker Plus respektive Premium. Båda dessa kort ger dig cashback på allt du handlar. Startnivån på cashbacken är låg men om du värvar vänner som börjar använda Rocker ökar den med 0,25 procent per vän upp till ett maxtak. Här kommer mer fakta om de två korten:

Rocker Plus

Årsavgift: 348 kronor
Sparränta: 1,5 %*
Cashback: 0,25 % plus 0,25% för varje vän du värvar upp till 5%
Valutapåslag: 1,5 %
Uttagsavgift: 49 kronor, både i Sverige och utomlands
Reseförsäkring: Ja
Möjlighet till kredit: Ja

*upp till 50 000 kronor. På pengar över detta belopp får du 0,64%

Rocker Premium

Årsavgift: 1188 kronor
Sparränta: 2,0 %*
Cashback: 0,5 % plus 0,25% för varje vän du värvar upp till 10%
Valutapåslag: Nej
Uttagsavgift: 49 kronor, både i Sverige och utomlands
Reseförsäkring: Ja
Möjlighet till kredit: Ja

* upp till 50 000 kronor. På pengar över detta belopp får du 0,89%

Curve-korten

Ett annan relativt ny aktör på den svenska marknaden är Curve. Deras kort är inte debetkort i egentlig mening utan så kallade aggregatorkort, det vill säga ett kort som istället för att vara kopplade till ett konto med pengar är kopplat till ett eller flera andra kort. Med Curve kan du alltså ha ett enda kort i plånboken som du betalar med men där pengarna dras från ett valfritt annat kort. I Curves app växlar du smidigt vilket kort du betalar med och du kan därmed maximera användandet av olika förmåner som till exempel rabatter, bonus och försäkringar.

Korten från Curve innebär också en möjlighet till cashback för dig som inte har ett vanligt kort som ger bonus. Om du väljer något av premiumkorten Curve Black (ca 1200 kronor om året) eller Curve Metal (ca 1800 kronor om året) får du 1 procent i cashback. En nackdel är dock att denna cashback inte gäller överallt utan med Black får du välja tre valfria butiker och med Metal väljer du sex olika. Cashbacken från Curve läggs på eventuell annan bonus du får med det kort som pengarna dras ifrån.

Förutom cashback har Curve-korten andra förmåner som reseförsäkring och fri valutaväxling. Det dyrare metal-kortet har dessutom en rad andra försäkringar samt att det ger tillgång till flygplanslounger. Så om du handlar mycket i ett fåtal olika butiker kan det löna sig att skaffa ett kort från Curve.

Andra möjligheter till bonus

Det finns vissa andra debetkort som ger dig bonus i utvalda butiker. Till exempel har Icabanken ett debetkort som ger dig poäng när du handlar på Ica och Apotek Hjärtat. Detta kort är dessutom gratis för dig som är under 21 eller student och ger dig möjlighet att skaffa ett bankID. Även matkedjan Coop har ett liknande debetkort som är gratis och ger dig 0,5 procent i återbäring när du handlar i deras butiker.

Du kan också koppla ditt debetkort utan bonus till olika butikers bonus eller återbäringsprogram. Denna möjlighet erbjudes hos de flesta större matvarukedjor och bensinmackar 

Cia Erander

Cia har arbetat som ekonomisk rådgivare och har en lång och bred bana som journalist och redaktör bakom sig. De senaste åren har hon även jobbat som content writer med inriktningar som finans, hållbarhet, turism, industri och livsstil.

Publicerad: 2022-11-23 Senast uppdaterad: 2023-11-10