Det är säkerligen ingen som missat att det just nu pågår mycket i världen som påverkar vår vardag på olika sätt. Inflation som resulterar i rekordhöga elpriser, bensinpriser, matpriser…ja, listan kan göras lång. Detta gör att många av oss får sänka vår levnadsstandard och helt enkelt tänka efter en extra gång innan vi köper något som inte är helt nödvändigt. Men, som tur är finns det saker vi kan göra för att förbättra tillvaron och vara smart med våra pengar. Här kan du läsa om 16 tips på hur du klarar dig på en budget och mer därtill. Allt för att göra den ekonomiska situationen mer hållbar!

1. Sätt upp en månadsbudget – så här gör du 

Att sätta upp en budget kan kännas knepigt och krångligt, men det behöver det inte alls vara. Du behöver sällan göra om hela budgeten när du väl har gjort den. Det du behöver göra är att ägna en stund åt att se över hur din ekonomi ser ut i dagsläget och sedan sätta budgeten utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Om din situation förändras krävs det inte mycket mer än några små ändringar – så det är definitivt värt att göra! 

Räkna ut din inkomst

Innan du kan sätta din budget behöver du förstås veta vad du får i inkomst varje månad. Detta kan för somliga betyda en fast lön eller ett studiebidrag eller annan typ av inkomst. Om du inte har en fast inkomst – försök avrunda och sätta en ungefärlig summa. Ett sätt att räkna ut ett snitt på din inkomst kan vara att samla några av dina föregående inkomster och dela med antalet. T.ex:

Månad 1
15 300kr
Månad 2
12 500kr
Månad 3
11 130kr
Totalt:
38 930kr
38 930 / 3 = 12 976 kr
Här är alltså snittlönen per månad 12 976 kr.

Räkna ut dina utgifter och justera vid behov 

Börja med att se över dina fasta utgifter varje månad. Det kan handla om hyra,  bredband, telefoni, elnät och liknande. Skriv ner dessa under rubriken ”utgifter”. Glöm inte att saker som prenumerationer och abonnemang av olika slag ingår här! 

Fundera sedan över de mer rörliga utgifterna som kanske ser olika ut varje månad. Det kan handla om elräkningen, värme, mat, husgeråd och övriga utgifter. Här är det bra att uppskatta på ett ungefär vad som brukar gå åt för att få en överblick. Du kan till exempel kolla hur mycket du spenderat på mat över ett par-tre månader och göra ett snitt utifrån det. Avrunda gärna uppåt för att få lite spelrum. Låt säga att elen brukar ligga mellan 300-500 kr i månaden – skriv då hellre 500 än 300. 

När du vet vad du brukar lägga på mat och andra rörliga utgifter i snitt så kan du fundera på om du behöver justera dessa för att din ekonomi ska gå ihop bättre. Fikar du för mycket? Budgetera då en mindre summa för det. Vill du lägga mindre pengar på mat? Här sätter du din nya matbudget! 

Tips! Om du är osäker på hur mycket som är rimligt att spendera i olika kategorier så har konsumentverket en budgetkalkyr du kan använda. Kalkylatorn tar hänsyn till ålder och antal personer i hushållet.

Exempel på hur en utgift-kolumn kan se ut:

(observera att summorna är helt slumpmässiga och enbart ska fungera som ett exempel)

Fasta utgifter:
Rörliga utgifter
Hyra: 4500 kr
Mat: 3200 kr
Telefon: 279 kr
El: ~500 kr
Bredband: 359kr
Fika/utemat: 250kr
Streamingtjänster: 179kr
Kläder/skor: 500 kr
Elnät: 123 kr
Hygien/hälsa: 600 kr
Gymkort: 250kr
Busskort: 537 kr
TOTALT: 11 277 kr

När du redogjort för dina utgifter så ser du enkelt om det fungerar ihop med din inkomst. Utefter det kan du justera igen om det skulle behövas. Kanske vill du spara pengar, och då är det såklart viktigt att budgetera för detta. Om vi tar exempel-inkomsten ovan på 12 976 kronor och den här exempel-budgeten, så hade det gått att spara ca 1500 kronor.



2. Många bäckar små – samla poäng med kreditkort

Det kan vara lätt att tro att ett kreditkort gör att man spenderar mer pengar än nödvändigt, och att det i längden skulle bli en dyrare affär än med ett vanligt bankkort. Men faktum är att det inte måste vara så – allt handlar om hur du väljer att utnyttja ditt kreditkort. Om du betalar din kreditkortsräkning i tid så tillkommer inte de där extra kostnaderna – förutom eventuella års/månadsavgifter. Men idag finns många kreditkort som inte har någon års eller månadsavgift, vilket ju är toppen. Har du dessutom en budget att förhålla dig till så har du de allra bästa förutsättningarna för att utnyttja ett kreditkorts många förmåner – utan att spendera mer! 

De flesta kreditkort på marknaden idag (ja, även de utan avgift) erbjuder olika förmåner som passar utmärkt om du vill spara pengar på dina vardagsköp. Det kan handla om att du får bonuspoäng på dina köp med kortet, eller i form av cashback – det vill säga återbäring. Poängen kan du sedan använda för att handla för. Återbäringen eller cashbacken brukar vanligtvis dras av på din månatliga räkning. En del kreditkort har också samarbeten med olika butiker, både online och i fysisk butik, och ger dig därför extra rabatter när du handlar där med kortet. 

Så, om du gått i tankarna på att skaffa ett kreditkort eller kanske redan har ett – kolla upp vad för förmåner de olika korten har, och handla sedan som du brukar. Du kan jämföra olika kreditkort hos oss.

 

3. Undvik spontanköpen

Det är fullkomligt mänskligt att göra spontana köp som kanske känns kloka i stunden – men när man har en budget att förhålla sig till bör man tänka ett steg extra. Innan du köper något spontant, fråga dig själv om det finns utrymme i budgeten för köpet. Om det inte gör det, så är det troligtvis bäst att vänta. 

Något som också kan vara till hjälp är faktiskt att sova på saken. Ge det några dagar om möjligt, och bolla gärna om köpet med vänner eller familj om det är ett större köp. Men i det stora hela så är spontanköp – som namnet skvallrar om – sällan väl genomtänkta, och därmed sällan nödvändiga. 

4. Handla gärna online, men gör det smart!

Det finns många fördelar med att handla online – du kan göra det från bekvämligheten av din soffa utan att behöva lämna hemmet. Det kan också bli lättare att undvika frestelser eftersom du inte möts av olika lockelser i samma utsträckning som i en vanlig mataffär. Många online-matbutiker har dessutom smarta inköpslistor och föreslår matvaror du tidigare köpt, vilket såklart kan underlätta handlingen och kan göra att du undviker sporadiska köp. 

Om du handlar online kan du också lättare jämföra priser och varor – detta gäller inte bara mat, utan allt från kosmetik till apotekvaror. En enkel sökning ger dig förslag på var du kan köpa olika produkter billigast. 

Tips! När du väl handlar online – passa på att handla i storpack! Ofta är storpack billigare i kilopris, och eftersom du slipper bära hem kassarna själv så behöver du inte bekymra dig om tyngden.

5. Planera dina resor 

Att köpa sina resor i god tid är i regel billigare än att köpa en biljett nära på avresan. Det kan vara en bra idé att dessutom jämföra olika rutter och resvägar för att se om du kan komma undan med en billigare biljett på så sätt. Allt handlar om framförhållning!

Tips! Är du ungdom, student eller pensionär? Då finns det ofta resor till rabatterat pris att utnyttja! Kom bara ihåg att ha legitimation och bevis med dig. 

6. Planera matinköpen - småhandlare är plånbokens fiende

Vikten av planering är stor när det kommer till att hålla sig till sin budget.  Att spontant gå in i butiken efter jobbet eller skolan när hungern faller på för att besluta vad kvällens middag ska bli, är sällan en god idé. Det slutar gärna med att man plockar på sig 7 andra varor som man kanske inte alls tänkt – och alla de där köpen kan i slutändan bli en dyr affär. 

För att inte hamna i spontanhandlings-fällan är det därför en god idé att planera sin handling. Förslagsvis kan man göra en matsedel för veckan, kanske under helgen eller en ledig dag när tid finns.  Skriv en lista på maträtter som ska lagas (glöm inte lunch, frukost och mellis!) och skriv sedan handlingslistan utefter det. Ha som målsättning att enbart handla det som står på listan – och sedan är det bara att följa sin matsedel! 

7. Ta med lunchlåda 

Under föregående punkt kunde du läsa om vikten av att planera sina matinköp – och att göra lunchlådor går väldigt fint hand i hand med just det! När du planerar din veckohandling, passa på att se till att matsedeln består av kompatibla matlåde-rätter. Att ta med sig matlåda till skolan eller jobbet varje dag, istället för att äta ute, kommer spara dig tusentals kronor per år! 

Tips! Trött på att äta din köttfärssås för tredje dagen i rad? Anordna en matlåde-swap med dina kollegor eller vänner! Det innebär att ni byter era matlådor med varandra. På så sätt kan ni få ideer och inspiration till nya maträtter att laga själva! (Se bara till att ta hänsyn till eventuella kostpreferenser och allergier)

8. Anpassa menyn efter säsong 

Olika frukter, grönsaker och livsmedel har säsong i olika perioder av året – och när något är i säsong är det generellt billigare, just för att det finns en hög tillgång av livsmedlet i fråga. Mat som är i säsong är också mer näringsrik. Så att handla med säsong i åtanke är med andra ord bättre för både din kropp och din plånbok!

9. Håll koll på extrapriser, värdecheckar och rabatter

Idag finns det massor av sätt att få ta del av diverse extrapriser, rabatter och erbjudanden. Det kan handla om allt från reklamblad till digitala plattformar och appar som informerar om var du kan hitta varor billigast eller vilka erbjudanden som de olika butikerna har på en veckobasis.

De allra flesta matkedjor har lojalitetsprogram som skickar ut personliga erbjudanden och rabatter. Är du student eller pensionär finns det ofta specialerbjudanden som underlättar ekonomin ytterligare. Att vara med i ett lojalitetsprogram kan också innebära att du samlar på dig bonus på dina köp, som sedan kan tas ut i form av rabattkuponger eller värdecheckar. 

10. Handla och sälj second hand

Att rensa garderob och förråd är en bra idé av många anledningar: du får ett renare och mer välordnat hem och du får bra koll på vad du har hemma. Ännu en bra sak med att rensa är såklart den ekonomiska aspekten – sälj av sånt du inte längre vill ha. I dag finns mängder av appar och hemsidor där du kan sälja dina saker. Det går snabbt, smidigt och behöver inte kosta något. Ingen bakluckeloppis krävs! Kolla igenom vad du har hemma och vad som kan tänkas vara av värde, och lägg ut på olika secondhand-sidor. Vem vet, kanske blir någon annan väldigt glad åt den där blusen du aldrig använde eller gitarren du ändå aldrig plinkade på. Klirr i kassan för dig, second hand-glädje åt andra! 

Detsamma gäller förstås när du själv behöver något nytt. Innan du går och köper något i vanlig butik, kolla i secondhand-affärer online eller fysiskt först! Ofta kan man hitta saker i nyskick och spara många hundralappar.

11. Hitta billigare nöjen 

Om man är van att gå ut och äta med sina vänner varje vecka, så är det givetvis lätt att fortsätta göra det utan att tänka efter hur det påverkar ens ekonomi. Men, med en budget att förhålla sig till behöver man tänka ett steg extra! Kanske kan man omvandla den där härliga restaurangmiddagen med vänner till en ”halv åtta hos mig” istället? Att laga mat tillsammans kan vara en väldigt rolig och inspirerande aktivitet. Det bjuder dessutom in till att prova nya rätter som man kanske inte annars tänkt på att laga. Så – prova att äta middagen hemma nästa gång! Det är bra för plånboken men kan också vara en källa till kreativitet och inspiration. 

Exempel på andra billigare nöjen kan vara att anordna spelkvällar (med snacks givetvis!), bake-offs, klädbytardagar eller varför inte en klassisk filmkväll? 

12. Kolla igenom dina abonnemang 

Streamingtjänster, ljudbokstjänster, träningsappar, musiktjänster, tidningsprenumerationer…ja, listan kan göras lång på alla olika typer av abonnemang man kan samla på sig. Ibland är det lätt att glömma bort vilka tjänster man betalar för och vilka man faktiskt använder. Så, om du inte redan gjorde det när du satte din budget – kolla en extra gång på kontoutdragen och försök få en översikt över de abonnemang du har. Kanske är det några du inte använder lika frekvent och kan säga upp? Kanske kan du få ett billigare erbjudande någon annanstans? Många bäckar små, återigen! 

13. Slopa gymkortet – träna hemma! 

Att träna på gym kan ibland kännas som ett måste för att man ska få någon träning gjord överhuvudtaget. Men, om du är en sådan som drar dig för att gå dit, så finns det faktiskt riktigt bra träning du kan göra helt utan gym – och utan redskap! 

Idag finns det mängder av appar, hemsidor och youtubevideor där du helt gratis kan ta del av all möjlig typ av träning. Allt från helkroppspass till specifika muskelgrupper, och ofta kan du göra träningen på vardagsrumsmattan hemma. Tänk att man kan använda enbart sin kropp för att bli starkare!

Sedan ska man heller inte underskatta en promenad eller ett löparpass – faktum är att det viktigaste är att få in någon typ av motion. Och om du ändå saknar redskap kan du med en snabb googlesökning hitta din stads närmsta utegym! Gratis träning och frisk luft – blir det bättre än så? 

14. Använd appar för att hålla koll på privatekonomin 

Visste du att det finns ett flertal debetkort som idag har riktigt smarta funktioner för att hålla koll på din ekonomi? Bland annat har PFC Freemium-kortet riktigt bra appar där du helt kostnadsfritt får en översikt över ditt spenderande och dina transaktioner, där du kan sätta sparmål med automatiska överföringar. Du kan också budgetera och begränsa inköpen i olika kategorier, och på så sätt hålla budgeten bättre!

15. Samla dina lån och krediter 

Precis som det finns smidiga appar och tjänster för din privatekonomi och sparande, så finns det också det för att se över lån och krediter. Om du har många smålån med olika ränteavtal så kan du till exempel ansöka om att samla ihop dessa lån till ett förmånligt erbjudande. På så sätt kan du sänka dina månadskostnader och få mer över till annat!

16. Unna dig – men med förnuft 

Att klara sig på en budget är inte alltid det lättaste, och ibland kan det kännas som en riktig pers. Därför är det viktigt att också ge sig själv belöningar för den tid och planering man ägnat! Om möjligt, se till att varje månad lägga undan en liten slant som du kan lägga på precis vad du vill. 

Vad som är en belöning ser såklart olika ut för person till person, men det skulle exempelvis kunna vara att unna sig det där goda vinet eller osten som man längtat efter. Kanske går det att få till en lite lyxigare frukost till helgen – eller varför inte en hemmaspa-kväll med ansiktsmask och fotbad? 

Att unna sig behöver inte betyda en tom spargris. Jobba med det du har och var kreativ, och ge dig själv en ordentlig klapp på axeln för att du klarat ännu en månad på en budget.

Lycka till! 

Lozan Hamid

Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.

Publicerad: 2022-09-06 Senast uppdaterad: 2024-04-04