Att betala räkningar med kreditkortet ger dig möjlighet att skjuta upp betalningen utan att riskera en betalningsanmärkning. Det är dock inte alla kort som stödjer betalning av räkningar direkt från kortkontot. Därför finns tjänster som Betalo eller Billhop, som förvandlar fakturabetalningar till vanliga kortköp vilket gör det möjligt att betala räkningar med vilket kort som helst. Nackdelen med detta är att det kostar pengar. I denna guide går vi igenom hur du gör för att betala en räkning med kreditkortet samt vilka för och nackdelar som finns med denna lösning.

Bra kort att betala räkningar med

  • Resurs Gold
    Resurs Gold
  • Bank Norwegian kreditkort
    Bank Norwegian kreditkort
  • Ikano Visa
    Ikano Visa
Varför lita på oss?

Sedan 2013 har vi på Kortio ägnat oss åt att hjälpa våra besökare att fatta välgrundade beslut om kreditkort. Vårt team består av finans- och resexperter som hjälper våra läsare att ta de bästa möjliga besluten. Vi producerar ärliga recensioner och användbara guider för att våra läsare och samarbetspartners ska kunna lita på oss.

På Kortio strävar vi efter att ge er all den information ni behöver för att fatta rätt beslut för er ekonomiska situation. Vi får ersättning genom ansökningslänkarna men våra recensioner är fullständigt opartiska

Hur gör man för att betala räkningar med kreditkortet?

Tidigare var det enda sättet att betala en räkning med kortet att gå till en bankomat för att ta ut kontanter för att sedan gå till ett bankkontor och betala räkningen. Idag finns lyckligtvis smidigare alternativ.

Betala direkt från kortkontot

Med vissa kreditkort kan du betala fakturor direkt från kortkontot. Exempel på kreditkort där detta är möjligt är korten från Resurs eller Bank Norweigan. För att betala en faktura behöver du logga in på mina sidor eller i appen och fylla i fakturainformationen. Fakturabeloppet dras sedan från din tillgängliga kredit. Har du ett kort som inte erbjuder denna lösning kan du istället ofta föra över pengar från din tillgängliga kredit till ditt privata konto och sedan betala fakturan därifrån.

Viktigt att tänka på är att för de flesta kort så börjar räntan ticka direkt från betalningsdatumet när det gäller fakturabetalningar och banköverföringar. Du får alltså inte några räntefria dagar vilket gör att detta blir en dyr lösning. Vanligtvis betalas inte heller eventuell bonus ut för dessa typer av transaktioner.

Använd en extern tjänst

Det finns idag tjänster där du som inte har ett kreditkort som stödjer fakturabetalning mot en avgift ändå kan betala en faktura med kortet. Två av dessa är Betalo och Billhop. När du använder någon av dessa tjänster blir fakturabetalningen som ett helt vanligt köp. På kontoutdraget syns den totala summan för fakturabetalningen inklusive serviceavgifterna med texten Betalo eller Billhop. Eftersom ditt kortföretag ser denna betalning som ett köp innebär det också att du får eventuella bonuspoäng för räkningsbetalningen. 

Hur fungerar Betalo?

Betalo är en app som du laddar ner från Google Play eller Apple store. I appen lägger du sedan in det kort du vill använda för betalning. I princip alla typer av kreditkort (Visa, Mastercard och Amex) går att koppla till appen, det enda kravet är att du har ett BankID. Du kan sedan använda appen för att betala räkningar och göra banköverföringar till svenska konton. När du gör en betalning väljer du vilket kort du vill använda (om du har flera) och fyller i belopp, kontonummer och OCR. Pengarna dras sedan direkt från din kredit. Observera att du inte kan betala fakturor till banker (som till exempel din kreditkortsfaktura), inkassobolag eller kronofogden med Betalo.

Kostnaden för att använda Betalo beror på vilket kort du har. Generellt är serviceavgiften 2,5% för Amex och 2,4% för Visa och Mastercard. Många kortutgivare har dock samarbeten med Betalo och därför lägre avgifter. Till exempel behöver du bara betala 0,3% om du har ett OKQ8 Mastercard. 

Hur fungerar Billhop?

Billhop är en annan tjänst som möjliggör för dig att betala dina fakturor med kreditkort, oavsett vilket kort du använder. Efter att du skapat ett konto på Billhop kan du lägga till ett eller flera kreditkort (Visa, Mastercard, Diners eller Amex accepteras) och sedan är det bara att börja betala dina räkningar. Till skillnad från Betalo går det att betala utländska fakturor med Billhop, däremot går det inte att göra banköverföringar till privatpersoner. Du kan inte heller betala till banker och kreditkortsutgivare, inkassobolag, kronofogden, valuta eller kryptovalutahandlare, casinon och gamblingsajter samt porr eller vapenhandlare. Kostnaden för att använda Billhop är 2,95%.  

Räkneexempel – vad kostar det att betala en räkning med kort?

I detta exempel har vi utgått från kortet Bank Norweigan som är ett gratis Visa-kort med 0,5 procent i cashback. Kortet har upp till 45 räntefria dagar vilket innebär att ett köp som görs efter den 15:e en månad måste betalas senast i slutet av nästkommande månad för att vara räntefritt. Räntan är 19,99 % per år. Exemplet bygger på en faktura på 10 000 kronor som betalas den 20e och där hela kreditkortsfakturan betalas månaden efter.

  • Betala direkt från kortkontot: Ränta från första dagen blir 274 kronor i räntekostnader. Ingen serviceavgift eller Cashback ger en totalkostnad på 274 kronor.
  • Använda Betalo: Ingen ränta men däremot en serviceavgift på 190 kronor. Då du får tillbaka 50 kronor i cashback blir totalkostnaden 140 kronor.
  • Använda Billhop: Ingen ränta men däremot en serviceavgift på 295 kronor. Då du får tillbaka 50 kronor i cashback blir totalkostnaden 245 kronor.

Som du ser i exemplet så är Betalo idag det klart billigaste alternativet. Tänk på att kostnaderna ovan endast gäller om du betalar din kortfaktura direkt. Skulle du behöva skjuta på betalningen ytterligare en månad tillkommer en kostnad på cirka 170 kronor, oavsett vilket alternativ du väljer.

För och nackdelar med att betala räkningar med kreditkortet

Att betala fakturor med kreditkortet har vissa fördelar, speciellt för dig som ekonomiskt sitter tajt till i nuläget men kommer få in pengar längre fram. Dock bör dessa vägas mot de nackdelar som finns.

Fördelar

  • Du får längre tid på dig att betala. När du betalar din räkning med kreditkortet kan du utnyttja kortets räntefria dagar (vanligtvis 30-60 dagar) för att få ihop pengar till fakturan.
  • Mindre risk för betalningsanmärkning. Om du inte kan betala kreditkortsfakturan där fakturabetalningen ingår i tid får du betala en hög ränta. Denna konsekvens är dock betydligt mildare än om du inte betalat ursprungsfakturan. Påminnelse och inkassoavgifter är inte bara dyra utan du riskerar att sluta med en betalningsanmärkning.
  • Du kan få bonuspoäng för köpet. Har du ett kort som ger bonus genererar betalningar via Betalo eller Billhop vanligtvis bonuspoäng, något som en vanlig fakturabetalning från ditt bankkonto inte gör.

Nackdelar

  • Det kostar pengar. Som du kan se i räkneexemplet ovan kostar även en mindre faktura en till ett par hundralappar att betala med kortet, oavsett hur du betalar. Och skulle det dessutom vara så att du fortfarande inte har pengar när kreditkortsfakturan ska betalas tillkommer oftast en hög ränta.
  • Det kan leda till överskuldsättning. Genom att betala räkningar med kortet och därmed skjuta upp betalningen kan du frestas till att spendera mer pengar än du har. När kreditkortsfakturan som innehåller din räkningsbetalning väl kommer kanske du redan lagt pengarna som skulle betala den på någonting annat.
  • Det är inte säkert att du får bonus. Vissa kreditkort ger inte bonus vid betalning av fakturor, även om det sker via Billhop eller Betalo. Kolla med kundservice för säkerhets skull.

Sammanfattning

Att betala räkningar med ditt kreditkort kan vara ett bra sätt att komma ur en trång ekonomisk sits. Jämfört med att ta ett lån för att betala en räkning är det en billig lösning, men billigast är förstås att betala fakturan som vanligt från ditt bankkonto. Trots att du kan få bonus om du betalar via ditt kreditkort väger det inte upp kostnaden. Dessutom innebär att skjuta på betalningar alltid en risk för överkonsumtion och att den dåliga sits du förmodligen sitter i om du funderar på denna lösning eskalerar.  Använd inte ditt kreditkort för att skjuta upp fakturor för köp som du istället kunde väntat med utan låt detta bli en nödlösning för tillfälliga ekonomiska svackor! 

Author Håkan

Håkan en erfaren och skicklig skribent på Kortio som har en bakgrund inom psykologi, IT och språk. Hans noggrannhet och objektivitet gör honom till en pålitlig källa till information för besökare, och hans intresse för ämnen som privatekonomi och resor ger hans artiklar och recensioner en extra dimension.

Publicerad: 2022-11-15 Senast uppdaterad: 2024-01-19