Under Apples produktlansering event i mars släpptes nyheten om att de lanserar Apple Card, ett eget kreditkort. Det har länge gått rykten om ett eventuellt kreditkort, det visade sig vara sant. Apple Card släpps genom den amerikanska banken Goldman Sachs som utgivande bank. Apple Card är även Goldman Sachs första kreditkort för privatkonsument och kortet använder sig av mastercards betalningsnätverk.
Kortet kommer att vara integrerat med iphone och Apples befintliga mobila betallösning Apple Pay. Tanken är att många av kortets köp ska ske genom mobilen, men för att kunna betala på ställen som inte tar emot Apple Pay kommer kunden även få ett fysiskt kreditkort.
Kreditkortet är designat i Apple anda - minimalistiskt. Kortet är i gjort i laserutskärd titanium och har inga siffror, utan är helt platt. Så kortet avslöjar bara ditt namn och en apple logga i vänster hörn.
Kortet kommer att lanseras på den amerikanska marknaden till sommaren, det är fortfarande oklart när kortet släpps i Sverige eller resten av världen. Det finns heller ingen information om samma villkor kommer att gälla i Sverige.
Enligt releasen kommer kreditkortet vara helt utan avgifter och med en direkt cashback. Vilket innebär att kunderna får tillbaka 1% på beloppet av alla köp gjorda med det fysiska kreditkortet, 2% för köp gjorda via Apple Pay och 3% vid köp av Apple produkter . Det är ovanligt att kreditkort har direkta cashbacks, utan normalt sett sker det först i slutet av varje månad eller vid fakturabetalningen.
Då kortet är kopplat till iphones så erbjuder Apple Card sina användare verktyg för att hålla koll på ekonomin, såsom kategoriseringar av köp och visuella summeringar över hur krediten används och aktuell ränta. Iphone visar även var på en karta alla köp gjorda genom att kortet är kopplat till geotaggat. På så sätt kan kunden lättare komma ihåg alla köp. Telefonen påminner dig också via notiser när det är dags att betala.
I sin lansering trycker Apple på att kreditkortet är “smart”, vilket anspelar på hur Iphone var den första och banbrytande smartphonen.
Det är tydligt att kortet har sina fördelar och är ett försök i raden av att försök låsa in sina kunder i ett nätverk av Apple produkter. Då kortets fulla potential kommer först om du har en iphone, tvingas kunden att även byta kreditkort eller bank om de väljer en annan telefon. För riktigt inbitna iphonistas kan Apple Card komma att vara ett smart alternativ, men om man inte vill lägga pengar på en dyr telefon kan det vara värt att titta på andra alternativ.
Innan vi ger vidare rekommendationer kommer vi med spänning att följa vilka villkor kortet kommer med när och om den släpps på den svenska marknaden.
Lozan Hamid är en begåvad ekonomistudent med en lovande framtid inom kreditbranschen. Med en stark grund i finans, privatekonomi och rådgivning samt en imponerande analytisk förmåga kommer Lozan att fortsätta vara en viktig resurs för Kortio och dess läsare genom att bidra till att hålla innehållet uppdaterat och relevant.