Under våren 2025 genomförde vi på Kortio en större undersökning kring hur privatpersoner väljer och använder kreditkort. En av de slutsatser som kan dras är att val av kort, samt hur dessa används, skiljer sig relativt stort utifrån ålder.
Inom åldersgruppen 18 – 29 år var genomsnittet enbart ett kreditkort. En orsak kan självklart vara att lån och krediter inte får tecknas före 18 års ålder och kräver en viss inkomst. Flera kreditkortsföretag har även en åldersgräns på 20 år.
I åldersgrupperna 30 – 39, 40 – 49 samt 50 – 59 ökar antalet genomsnittliga kort till 1,4, 1,7 respektive 1,8. Den stora förändringen sker i åldersgruppen 60 – 69 år där antalet genomsnittliga kort är 2,8. Därefter minskar antalet kort till 2,4 och 2,2 i de kommande två åldersgrupperna på vardera 10-årsintervall.
Att genomsnittligt antal kreditkort ökar över tid kan delvis förklaras med bättre ekonomiska förutsättningar samt ändrade behov. Den genomsnittliga lönen, för både män och kvinnor, är exempelvis högst i åldersspannet 45 – 54 år, enligt SCB, och därefter kommer åldersspannet 55 – 64 år.
I den yngsta åldersgruppen används kreditkort främst till resor, rabatter och digitala köp. Det är exempelvis vanligt att korten används för att samla flygpoäng eller andra bonuspoäng. Det som kännetecknar åldersgruppen är att kreditkorten används för att spara pengar, både via bonusprogram och låga avgifter. Ett populärt kort är Norwegiankortet.
Även i nästa åldersgrupp används kreditkorten till resor och bonus men här är det fler som även anger ”matinköp” som användningsområde. Inom denna kategori är så kallade premiumkort betydligt vanligare än i den yngre åldersgruppen. Kort med något högre årsavgift men med fler förmåner, oftast inom resor. Några populära kort är de olika SAS Amex-korten.
I den äldsta åldersgruppen ligger fokus mer på praktiska ändamål. Kreditkorsinköp sker främst av drivmedel, livsmedel och resor. Detta återspeglas även i val av kort då några av de mer populära valen är OKQ8 Visa, Preem Mastercard och Coop Mastercard.
Det förändrade användningsmönstret speglar tydligt olika faser i livet. Att användningsområdet ”matinköp” ökar i gruppen 30 – 59 år kan tydligt kopplas mot att många bildar familj och har hemmaboende barn under detta åldersspann. Det är även inom denna ålder som privatpersoner statistiskt reser mest.
Att olika åldersgrupper använder kreditkort till olika ändamål visas även gällande vilka förmåner som prioriteras. I den yngsta åldersgruppen prioriterar de flesta bonuspoäng, cashback och låga avgifter. Även de i medelåldern svarar att de prioriterar cashback men nu anger även många att de väljer kort utifrån dess försäkringar. Det stämmer väl överens mot användningsområdet då reserelaterade förmåner i allt större utsträckning börjar att användas.
Inom den äldsta åldersgruppen prioriteras låga avgifter, god översikt på utgifterna samt ”stabilitet”. Fokus ligger på praktiska funktioner och förmåner som gör kortköpen enkla och tydliga.
De som väljer att delbetala kreditkortsfakturan oftast är personer mellan 30 och 59 år. En del anger att de alltid betalar hela beloppet medan vissa anger att delbetalning sker relativt ofta. I jämförelse mot den yngre (18 – 29 år) och äldre (60 – 89 år) åldersgruppen är det betydligt fler i medelåldern som anger att delbetalningsmöjligheten används.
Det kan tyckas motsägelsefullt då samma åldersgrupp är den med högst statistisk inkomst och därmed betalningsförmåga. Ett orsakssamband kan däremot ses i statistiken som påvisar vid vilka unika situationer som kreditkorten används, i större utsträckning, inom de olika ålderskategorierna. I åldersgruppen där delbetalning används i störst omfattning är det även flest som svarar att krediten används som en ”buffert” eller vid ”nödsituationer”. I dessa fall används alltså krediten vid tillfällen då personen inte har kvar pengar att använda på andra kort eller konton. Den kreditkortsskuld som därefter uppstår kan sedan delbetalas över flera månader för att enklare kunna hanteras.
Läs mer: Se sammanställning av hela undersökningen i artikeln ”Hur använder svenska konsumenter sina kreditkort?”
Malin Lundin har en lång bakgrund som ekonomijournalist och arbetar bland annat som redaktör på Kortio. Hon brinner för att hjälpa andra fatta bättre ekonomiska beslut genom att granska, analysera och förmedla komplex information på ett lättförståeligt sätt.