Benjamin frågar:

Vad betyder räntefri kredit?

2023-02-27 Privatekonomi

Malin Lundin svarar:

Räntefri kredit för ett kreditkort innebär att du kan betala av din kreditkortsskuld utan att någon ränta utgår under en viss tidsperiod. Om ditt kreditkort erbjuder räntefri kredit på kortköp så brukar du antingen kunna välja ett visst specifikt köp (på ett lite större belopp) eller en viss del av kortfakturan som du kan delbetala. Räntefri kredit kan även kallas för räntefri delbetalning.

Det är viktigt att tänka på att bara för att avbetalningen är räntefri så innebär det inte att den är avgiftsfri. Ofta tillkommer uppläggningsavgift, administrativa avgifter och liknande. Så även om den nominella räntan (den som anges) är på 0 % så kommer inte den effektiva räntan (det du faktiskt betalar) att vara det. Men det blir ändå normalt lägre avgifter om du utnyttjar en räntefri kredit jämfört med vanlig avbetalningsplan. Re:member Flex är ett exempel på kreditkort som erbjuder räntefri kredit. Det går här att delbetala ett köp på mellan 3 000 - 20 000 kr räntefritt från 6 - 24 månader. Istället för ränta betalar man en månatlig administrativ avgift.

Många förväxlar räntefri kredit med de räntefria dagar som alla kreditkort har. Räntefria dagar handlar istället om det antal dagar, normalt upp till 60, som det som mest får gå från det att du handlar med kortet tills dess att skulden behöver vara betald. Räntefri kredit är istället något man kan utnyttja om man inte känner att man har råd att betala hela kortfakturan direkt och att kreditgivaren erbjuder det.