Beata frågar:

Vad betyder delbetalning?

2024-02-20 Privatekonomi

Elin Persson svarar:

Delbetalning betyder att du betalar för en vara i efterhand. Betalningen delas upp i flera delbetalningar, som fördelas över en viss tidsperiod.

Ibland vill man göra ett större köp men inte betala allt på en gång. Med många kort kan du enkelt dela upp din betalning och betala i den takt som passar dig. Totalkostnaden på din delbetalning beror på i vilken takt du vill betala av skulden. Du kan alltid välja att betala av hela skulden närsomhelst. För kort är det standard för bankerna att ange årsräntan, men delbetalar du bara en månad är det månadsräntan du ska räkna med.

Räkneexempel:

Köper du en resa för 5 000 kr en månad och väljer att delbetala halva köpet på 2 500 kr med en månadsränta får du följande kostnader nästa månad:

  • En månadsränta på 1,4% blir +35 kr
  • En aviseringsavgift ligger vanligast runt 25 kr/avi.
  • Totalt blir det 60 kr extra och det totala beloppet att betala nästkommande månad blir då 2 560 kr.

Lägsta belopp att betala varje månad när du väljer att delbetala är oftast mellan 3-6 % av din innevarande skuld, ibland finns även ett lägsta belopp som måste betalas. Betalar du "lägsta belopp att betala" så börjar du delbetala den skulden som då finns kvar på kontot. Det tillkommer inga extra kostnader om du betalar rätt belopp i tid.

Hur mycket månadsränta du behöver betala vid delbetalning beror på vilket kort du har och vilken ränta kortet erbjuder. Kreditkort har som standard att visa sin årsränta i deras exempel, men delar du den med 12 månader så får du månadsräntan.

För att delbetala med månadsränta behöver du ett kreditkort. När du får din faktura betalar du det lägsta beloppet som står på fakturan eller valfritt högre belopp. Det står vanligtvis så här på fakturan:

Lägsta belopp att betala: 197 kr

Total skuld: 4000 kr

Betalar du "lägsta belopp att betala" så flyttas resterande skuld automatiskt över till nästa månad som en delbetalning. Vissa kort erbjuder även upp till 6 månaders räntefria perioder om du vill skjuta upp delbetalningen en tid. Vill du ha en eller flera betalningsfria månader måste du oftast kontakta banken direkt som ordnar det upplägget åt dig